moskisvet
POTOVANJA

Tega nikoli ne počnite na letalu

25.02.2019, 9:35
2
Ne glede na to, kako pogosto uporabljate letalski prevoz, je izkušnja nad oblaki vedno nekaj posebnega. V letalu veljajo drugačna pravila, ki pa jih (žal) ne upoštevajo vsi. V prvi vrsti je potrebno zavedanje, da v letalu nismo sami, zato je dobro, da svoje obnašanje, navade in razvade temu primerno prilagodimo. Nič ni hujšega kot to, da smo na dolgih letih primorani sedeti poleg osebe, ki ji je higiena tuja, ki ne spoštuje osebnega prostora ali ki se v pričakovanju počitnic celo napije. V tem primeru nam ostane le eno – upanje, da čim prej pristanemo in pustimo to nočno moro za seboj. Razkrivamo, česa na letalu nikoli ne počnite.

PREBERI ŠE
Vam je stevardesa to že prišepnila?

Nikoli ne vzemite novega zdravila

Ker vemo, da je ogromno ljudi strah letenja, so to velikokrat tudi tablete za pomiritev, s katerimi doslej niste imeli nobenih izkušenj in niti ne veste, kako se telo nanje odziva. Zato v takšnih primerih nikoli ne eksperimentirajte z zdravili nekje nad oblaki, saj usposobljene zdravniške pomoči tam ni. V to kategorijo sodijo tudi droge, s katerimi si morda želite popestriti dolg let. Če se vam kaj zgodi, so tam samo stevardese, ki pa so usposobljene le za osnovne primere. Torej, če si želite dobro, se ne igrajte z drogami, zdravili, pomirjevali in podobnim. 

Nikoli se ne šalite o bombah ali drugem orožju na letalu

Vsi vemo, kako zelo so se varnostni ukrepi na letališčih zaostrili in da je pred odhodom na letalo vse osredotočeno na odkrivanje morebitnih nevarnih snovi. Zato se na letalu, pa naj bo to pred vzletom ali med letom, nikoli ne šalite na to temo. Na varnostnem pregledu ali pred vzletom ne omenjajte bomb ali drugega orožja, saj se lahko zgodi, da vam bodo preprečili potovanje ali celo odvedli z letala, če boste tik pred vzletom. To pa vam prinese kup komplikacij ali celo finančnih izdatkov. Enako velja, če ste že nad oblaki.

Bodite uvidevni do svojih sopotnikov. V času obrokov vzravnajte sedež.
Bodite uvidevni do svojih sopotnikov. V času obrokov vzravnajte sedež./ FOTO: Dreamstime

Hrana z močnim vonjem

Ne jejte hrane in ne pijte pijače, ki povzroča slab zadah. To velja za popivanje pred letom ali pretiravanje s čebulo in česnom, ki ljudem v naši bližini povzroči precej nelagodja. V letalu sedimo zelo blizu drug drugega, zato je pomembno, da smo do svoji sopotnikov obzirni. Na večurnih letih nima nihče rad neprijetnih vonjav, zaradi katerih nam je lahko celo slabo. Prav tako na letalo ne nosite prigrizkov z ostrim vonjem, kot so ribe, čebulni obročki, močno začinjeni sendviči … To si lahko privoščite doma, nikakor pa ne na letalu.

Noge dol!

Podobno, kot smo omenili že pri hrani, velja tudi za noge. V nobenem primeru ne molite svojih stopal proti vašemu sosedu, ne glede na to, ali ste obuti ali sezuti. Sploh če je vaš sosed iz azijskih držav, je to nekaj izjemno nespoštljivega in nedopustnega. Bodite pozorni na higieno nog, pred letom poskrbite za sveže nogavice ali pa si pomagajte s tistimi, ki jih dobite v paketku na dolgih letih. Noge imejte pod sedežem, prekrižane ali pokrite z odejo, ki je na voljo na letalih.

PREBERI ŠE
Potovalne zapovedi v letu 2019

Bodite spoštljivi do osebnega prostora sopotnikov

To velja tako za vaše sosede, ki sedijo poleg vas, kot tudi za tiste pred ali za vami. Nekateri posamezniki se namreč popolnoma prilastijo vse okoli sebe in s svojo neobzirnostjo poskrbijo za nemalo slabe volje. Pri dolgolascih se težava pojavi takrat, ko lasje mimogrede uidejo k tistim, ki sedijo za nami. Zlasti pa je to neprijetno pri dolgih letih, kjer ima vsak sedež svoj monitor, ki ga dolgi lasje seveda zakrijejo. Ali pa se lasje znajdejo na pladnjih s hrano. Če so dolgi lasje torej vaš zaščitni znak, jih na letalu spnite v čop. Prav tako bodite obzirni v času obrokov. Če imate sedež nagnjen nazaj, ga med hranjenjem seveda dvignite in s tem omogočite vašim sosedom, da kolikor toliko udobno pojejo. Ne prilaščajte si naslonjal za roke vašega levega ali desnega soseda, če sedite ob strani. Pravilo velja, da nasloni za roke ’pripadajo’ potniku, ki sedi na sredini (med dvema). Če to niste vi, potem uporabljajte vaše desno ali levo naslonjalo.

V letalu se oblikuje svoj svet, v katerem veljajo svoja, drugačna pravila.
V letalu se oblikuje svoj svet, v katerem veljajo svoja, drugačna pravila./ FOTO: Dreamstime

Ne izkoriščajte gumba za klicanje stevardese

Že res, da vam letalska družba, s katero potujete, želi čim bolj prijeten in udoben let, a ne kličite stevardes za vsako malenkost. Ste žejni, lačni, vam je vroče, hladno, ste sitni? Z nenehnim nerganjem otežujete njeno delo in povzročate sitnosti tudi ljudem v vaši bližini. Če ste na kratkem letu, boste že potrpeli, če pa ste na dolgem, bodite obzirni. Če ste žejni, se lahko diskretno odpravite tudi do stevardese in jo prosite za dodatno vodo. Ne ’sprehajajte’ je gor in dol po letalu samo zato, ker vam nekaj ne ustreza, pa še sami ne veste kaj. Prav tako ne izlivajte svoje slabe volje, neprespanosti in utrujenosti nanjo.

PREBERI ŠE
Ko potovanje postane nočna mora

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

mijav
13.03.2019, 7:57:25
+1
to pa ni balkan ekspres......
Alex Trefalt
08.03.2019, 15:10:27
+1
kaj pa klub 10k