POTOVANJA

Najboljše azijske države za digitalne nomade

08.11.2018, 7:42
0
Ste se kdaj poigravali z idejo, da bi šli za nekaj časa v tujino in delali na daljavo? Sliši se mamljivo, kajne? Če vaše poklicno znanje, veščine ali spretnosti niso popolnoma vezane na delo v pisarni, si to z lahkoto privoščite. Kako, se sprašujete? Delo na daljavo postaja vse bolj priljubljena oblika, ki se je poslužujejo mnogi, tako samski kot tisti z družino. Izvedba ni tako zelo nemogoča, kot se morda zdi na prvi pogled, zahteva samo malce organizacije, izbiro destinacije in kanček poguma. Zakaj pa ne? Izbrali smo nekaj destinacij, ki slovijo kot najbolj priljubljene za tovrsten način dela. Preverite, zakaj.

Digitalni nomad ste lahko le nekaj mesecev ali več let.
Digitalni nomad ste lahko le nekaj mesecev ali več let./ FOTO: Thinkstock

Ko imate pred seboj odločitev o izbiri države in predvsem kraja, kjer se boste začasno ustalili, morate imeti pred očmi sledeče faktorje:

- pokritost z internetom (hitrost),

- stroški najema stanovanja, apartmaja ali hiše,

- infrastruktura,

- časovni zamik,

- klima.

Zaradi ugodnih cen in še boljše klime ima pri izbiri še vedno močno prednost jugovzhodna Azija, ki velja za eno najbolj priljubljenih turističnih lokacij. Države v tem delu sveta imajo vse: sanjske plaže, razvita mesta, meditativno podeželje, skratka vse, kar si človek poželi. Poleg tega pa so primerne za družine, pare in samske. Zbrali smo pet najbolj priljubljenih držav v jugovzhodni Aziji, ki so po mnenju večine digitalnih nomadov najbolj priljubljene za krajša ali daljša obdobja dela na daljavo. Kdo ve, morda ostanete kar tam?

PREBERI ŠE
Križi in težave pisarniškega dela

1. Bali, Indonezija

Le kdo ne pozna Balija, čudovitega indonezijskega otoka, ki ga krasijo številni templji, neskončna riževa polja in dolge plaže. Najbolj priljubljen kraj za delo na daljavo je Ubud, kjer so digitalni nomadi ustanovili skupnost, ki obsega različne delavnice, druženja, dogodke, skratka vse, kar dela bivanje na tem otoku lažje in bolj udobno. Za bivanje si lahko najamete apartma, še bolje pa je, če si privoščite majhno hišico, ki so značilne za ta kraj. Zen v delovnem času je zagotovljen.

Ubud, Bali
Ubud, Bali/ FOTO: iStock

2. Hoi An, Vietnam

Od UNESCA zaščiteno mesto Hoi An je prava izbira za tiste, ki imajo radi zgodovino. Slikovito mesto tisočerih latern je poleg ugodnih cen najema stanovanj pravi ’muzej na prostem’, ki začara slehernega obiskovalca. Skupnost digitalnih nomadov sicer ni tako velika kot v Saigonu, a je kljub temu odlična izbira za vse, ki si želite izogniti večjim kaotičnim mestom in poleg dela uživati v široki izbiri urbanih kavarnic in odlični vietnamski kulinariki.

Hoi An, Vietnam
Hoi An, Vietnam/ FOTO: iStock

3. Penang, Malezija

Polotok Penang na severozahodu Malezije ima vse – lastno letališče, umetniško četrt in celo džunglo. Kako si človek potemtakem ne bi želel vsaj nekaj časa delati v tako raznolikem okolju? Večina se jih odloči za iskanje namestitve v mestu Georgetown, ki je tudi pod Unescovo zaščito. V mestu lahko hitro najdete skupnost digitalnih nomadov, ki precej olajša vaš začetek dela na daljavo.

Penang, Malezija
Penang, Malezija/ FOTO: iStock

4. Bangkok, Tajska

Bangkok je mesto, ki nikoli ne spi in ima čisto vse, kar digitalni nomad potrebuje. Široko mrežo somišljenikov, odlične pogoje za delo na daljavo in ugodne cene namestitev, zato ni čudno, da mu pravijo ’nebesa za delo na daljavo’. Mesto ima zelo razvit javni prevoz, zato tam z lahkoto raziskujete različne četrti, hodite po sestankih in spoznavate nove ljudi. Za takšen način dela je to mesto več kot prava izbira, saj imate na dlani praktično vse.

Bangkok, Tajska
Bangkok, Tajska/ FOTO: iStock

PREBERI ŠE
Prednosti samostojnega potovanja

5. Seam Reap, Kambodža

Seam Reap je turistično precej razvito mesto, kako tudi ne, saj je z Angkor Watom postalo eno najbolj priljubljenih turističnih destinacij. A to simpatično mesto ni samo za počitnikarje in raziskovalce, pač pa tudi za tiste, ki bi želeli za kratek čas odklopiti zahodni svet in se preizkusiti v nečem novem. 

Siam Reap, Cambodia
Siam Reap, Cambodia/ FOTO: iStock

Nekaj koristnih informacij za delo na daljavo v jugovzhodni Aziji: 

Klima: tropska (monsunska obdobja), če bi radi ujeli lepše vreme, potem pojdite v našem obdobju zime.

Cene namestitev: odvisno od vaših pogajalskih veščin; vse od 200 evrov/mesec na apartma, stanovanje ali mini hiško.

Hrana: od 50 centov za ulično hrano in približno od 3 evre za hrano v restavraciji ali lokalu.

Wi-fi: v večini je pokritost dobra, dostopen je tudi v kavarnah in skupnostih, kjer lahko najdete pomoč ostalih digitalnih nomadov, nekatera mesta imajo tudi odprt wi-fi signal.

Časovni zamik: časovna razlika med Slovenijo in omenjenimi državami je približno 6 do 7 ur.

PREBERI ŠE
Novi športi za adrenalinske odvisnike

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.