moskisvet
POTOVANJA

Najbolj bizarne evropske atrakcije

12.02.2019, 9:25
0
Ko boste naslednjič sestavljali načrt za obisk katere od evropskih držav, ne pozabite na seznam dodati tudi kakšne od manj znanih, a nadvse zanimivih atrakcij. Pozabite na gnečo pri Eifflovem stolpu in se izognite ležeči Pisi – raje obiščite muzej mučilnih naprav v Italiji, zanimivo zbirko falusov na Islandiji ali pa pri naših južnih sosedih prespite kar v svetilniku.

Srednjeveški muzej mučilnih naprav
Srednjeveški muzej mučilnih naprav/ FOTO: iStockphoto

Običajno se vse vrti okoli najbolj priljubljenih turističnih atrakcij, pri tem pa mnoge zanimivosti ostajajo povsem spregledane. Letos se lahko za spremembo odločite za obisk katere od držav, ki skrivajo po mnenju številnih popotnikov najbolj bizarne turistične znamenitosti. No, morda pa ste katero od njih že obiskali.

Muzej mučilnih naprav (San Gimignano, Italija)

Ob obisku romantične Toskane ne smete mimo srednjeveškega mesta San Gimignano, ki slovi kot mesto stolpov. Nekje med starimi, ozkimi ulicami, nedaleč od osrednjega mestnega trga, se nahaja tudi izjemno zanimiv muzej mučilnih naprav (Museo della tortura), v katerem si lahko ogledate zgodovinske ostanke tovrstnih pripomočkov. Ne skrbite, ni tako hudo, kot si morda predstavljate. Podoben primer muzeja imajo tudi v Pragi, le da je tam zaradi obdobja preganjanja čarovnic dobršen del zbirke posvečen ženskam.

Okameneli gozd (otok Lezbos, Grčija)

Na grškem otoku Lezbos se nahaja okameneli gozd, ki je tudi spomeniško zaščiten. Gre za 150.000 hektarjev veliko površino, ki vključuje na stotine fosiliziranih dreves iglavcev in sadjevcev. Pred več kot 20 milijoni leti je gozd prekrila lava bruhajočega vulkana, zaradi česar je postopoma okamenel. Ker je vulkanska snov skozi čas postopoma razpadala, so se na drevesnih deblih začeli razkrivati pisani vzorci. Vredno obiska!

Okameneli gozd na otoku Lezbos
Okameneli gozd na otoku Lezbos/ FOTO: iStockphoto

PREBERI ŠE
Gradovi, ki skrivajo najstrašnejše zgodbe

Svetilnik (Hrvaška)

Ste vedeli, da vzdolž hrvaške obale, natančneje od Istre do Dubrovnika, lahko najamete svetilnik? Ponudniki so želeli ustvariti romantično doživetje bivanja v svetilniku, zato so nekatere med njimi temeljito preuredili in prilagodili bivanju. Najbolj romantične duše bo zagotovo prevzel svetilnik, ki se nahaja na samotnem otoku. A naj vas ne zavede preveč – zalogo hrane in pijače si morate priskrbeti sami.

Muzej falusov (Reykjavik, Islandija)

V Reykjaviku se nahaja Islandski falološki muzej, kjer hranijo največjo zbirko penisov na svetu. Leta 1997 ga je ustanovil upokojeni učitelj Sigurður Hjartarson. Razstavljeni eksponati so seveda penisi, ki jih shranjujejo v steklenih posodah. Vsega skupaj hranijo 280 primerkov, med katerimi so najpogostejši penisi kitov, mrožev, tjulnjov, radi pa omenijo tudi primerek 95-letnega človeškega darovalca, ki je umrl leta 2011. V muzeju si lahko ogledate tudi številne druge zanimive predmete, med katerimi je zanimiva namizna luč iz bikove mošnje. Po mnenju muzeja je falologija sicer antična znanost, ki se ji posvečajo številne akademske sfere, kot so zgodovina, umetnost, psihologija, književnost in druga področja.

PREBERI ŠE
4 zloglasne rdeče četrti v Evropi

Muzej tragičnih ljubezni (Hrvaška)

Pri naših južnih sosedih se nahaja tudi Muzej tragičnih ljubezni, v katerem se nahajajo predmeti, ki so si jih v času razmerja podarili ločeni zakonci. Med njimi se nahajajo zobne ščetke, spodnje perilo, oblačila, poročne obleke in celo zobne nitke. Muzej sta ustanovila zakonca Olinka in Dražen, idejo zanj pa sta dobila med brskanjem po svojih darilih, ki sta si jih izmenjevala tekom skupnih let življenja. Odločila sta se, da jih razstavita, za dopolnitev zbirke pa sta poprosila tudi svoje prijatelje.

Pripjat, Černobil
Pripjat, Černobil/ FOTO: iStock

Jedrska elektrarna Černobil (Ukrajina)

Drzni turisti, ki se ne bojijo majhne količine sevanja, lahko raziščejo skoraj vse podrobnosti katastrofalne jedrske nesreče v Černobilu in njen vpliv na okoliške prebivalce. Obiskovalci si lahko ogledajo jedrski reaktor, mesto duhov Pripjat in ’rdeči gozd’. Slednji je nastal zaradi jedrskega sevanja, ki je borovce obarvalo v rdečo barvo. Večji zanesenjaki v Kijevu najdete tudi černobilski muzej.

Muzej las Avanos (Turčija)

Če smo povsem objektivni, lahko mirno rečemo, da muzej las ni za vsakogar – v njem si lahko ogledate kar 16.000 primerkov las, ki visijo s sten in stropa. Legenda pravi, da se je vse skupaj začelo z nesrečnim lončarjem Chezem Galipom, kateremu je nesojena žena za spomin podarila pramen svojih las. Muzej Avanos se nahaja pod znamenito lončarsko trgovino v Kapadokiji. Večina žensk, ki obiščejo muzej, pusti tudi svoj pramen las.

PREBERI ŠE
Nenavadna dejstva o Mrtvem morju 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.