moskisvet
POTOVANJA

To je letos najbolj trendi (in poceni) destinacija za smučanje!

05.02.2019, 7:52
1
V povezavi z zimskimi športi se vsako leto večinoma odločamo za znane, že preizkušene lokacije ali pa tiste, o katerih nam pripovedujejo znanci. Pa ste kdaj pomislili, da bi obiskali kakšen drug kraj? Včasih je dobro preizkusiti tudi kaj novega, morda neobičajnega in si tako razširiti obzorja. Letošnjo zimo vam toplo priporočamo smučanje v Bolgariji, ki je cenovno zelo dostopna. Vse, kar potrebujete, je letalska karta, a tudi to se da dobiti po zelo sprejemljivi ceni.

PREBERI ŠE
Dih jemajoče fotografije čarobne zime

Ko prijatelji in znanci delimo svoje izkušnje z zasneženih prog, vedno ugotavljamo, da govorimo o enakih smučiščih. Največkrat so to slovenska, včasih se zgodi kakšen skok do sosednje Italije ali Avstrija, potem pa se zgodba že počasi zaključi. Če smo povsem iskreni, so vsa smučišča, ki nas obkrožajo zares vredna obiska, a včasih je treba preizkusiti in doživeti še kaj novega. Kako se vam sliši smučanje v Bolgariji? Upamo staviti, da je marsikdo med vami to državo povezoval samo z ugodnimi poletnimi počitnicami ali celo maturantskimi izleti. A verjemite, Bolgarija je prava poslastica tudi v zimskih mesecih, saj ima kar nekaj skritih biserov, ki jih je treba obiskati – pa ne samo enkrat.

Kako do Bolgarije?

Če se že poigravate z idejo, da bi se opravili tja tudi vi, naj vam najprej postrežemo nekaj praktičnimi informacijami. Do Bolgarije se lahko opravite kar z Brnika, od koder imate redne linije do Sofije. Let vsega skupaj traja le 1 uro in 40 minut. Če živite blizu meje, vam morda bolj ustreza izbira drugih letališč, kar ne predstavlja nobene težave, saj imate lete tudi z Benetk, Milana, Zagreba, Dunaja … Od letališča v Sofiji do omenjenih zimskih centrov pa imate možnost javnega ali zasebnega prevoza.

Romunija predstavlja odličen zimski oddih.
Romunija predstavlja odličen zimski oddih./ FOTO: iStock

Pamprovo (1652 metrov nadmorske višine)

Pamprovo se nahaja v osrčju gorovja Rhodopi in velja za najbolj sončen bolgarski gorski center. Priporočamo ga tako začetnikom kot tudi izkušenim smučarjem, saj ne manjka le rahlo zaobljenih pobočij, pa tudi zahtevnejših smučarskih prog. Ena izmed njih se imenuje The Wall. Če opreme nimate, si jo lahko izposodite na smučišču, kjer imate tudi možnost vključitve v šolo smučanja. Pamprovo velja za najbolj južno smučišče v Evropi.

Pamrovo se nahaja 240 kilometrov od Sofije in je odprto od decembra do aprila. Pravijo, da ima pri zima pri jih kar 120 sončnih dni. Povprečna temperatura zraka je –3 °C.

PREBERI ŠE
Potovalne zapovedi v letu 2019

Borovets(1390 metrov nadmorske višine)

Borovets je moderno smučarsko središče na severnem pobočju grebena Mousale v vzhodnem delu gorovju Rila. V tem koncu ne manjka mondenih hotelov, restavracij, barov in trgovin. Pozimi zagotavljajo odlične pogoje za zimske športe, kot so smučanje, nočno smučanje, deskanje, tek na smučeh, smučarske skoke, biatlon in mnogo drugega. Smučarski center je zgrajen v objemu borovega gozda, najvišje proge pa se nahajajo na višini 2600 metrov nad morjem. Skupna dolžina prog je 58 kilometrov.

Smučišče je od Sofije oddaljeno 72 kilometrov. Povprečna januarska temperatura je okoli 4,8 ºC. Snežna odeja vztraja od decembra do aprila, vzdržujejo jo tudi na umeten način.

Kaj je lepšega kot zarezati po belih strminah?
Kaj je lepšega kot zarezati po belih strminah?/ FOTO: iStock

Bansko(925 metrov nadmorske višine)

Bansko je gorsko središče na jugozahodnem delu Bolgarije in leži na obeh bregovih reke Pirine. Privlačno je v vseh letnih časih, saj je poleg odličnih prog in celostne ponudbe edinstveno prav zaradi bogate zgodovine in privlačne arhitekture. Posebej je priljubljeno med deskarji in zahtevnejšimi smučarji, saj se smučišča nahajajo na kar 2600 metrih nad morjem. V zadnjih letih so zgradili številne luksuzne hotele in druge objekte, s čimer zagotavljajo popolno ponudbo za vse tipe turistov.

Smučarski center je od Sofije oddaljen 160 kilometrov. Za deskarje imajo odličen park, ki naj bi bil eden prvih v Evropi.

PREBERI ŠE
Smučate? Potem to morate vedeti!

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

scipio
06.02.2019, 10:31:51
+13
Bolgarija, tudi fajn. Jaz pa kot že 16-krat v življenju doslej, pravkar nazaj iz francoskih 3 dolin. Cena:(razen svoje hrane in pijače, ki je sicer bila izdatnejša a nič kaj dražja kot bi bilo življenje doma, le da tam gor kakšen pirček in bordojec popiješ več in poješ kak sirček več, saj veš, kompenzacija za fizične napore) za teden dni (inkl. 6-dnevna karta za vse 3 doline, vseh pist v 6 dneh itak ne moreš prevoziti, pe tudi sicer smo najraje na rdečih in črnih in kjer je varno tudi off) 483 EUR na osebo. V partiji štirih v lastni režiji, vklj. z lastnim prevozom, inkl. dizel, cestnine, tunel.... V 6 dneh smučanja je vsak od nas nabral pribl. 400 prevoženih dolžinskih (tj. ca 55 vertikalnih) kilometrov na smučeh- hipot.tako kot bi skoraj sedemkrat prismučali z Mt.Everesta do ravni morja. Fešta od smučanja res. Razen na nekaj vozliščih v tipičnih migracijskih urah dneva, si 90% časa na smučišču obdan praktično s praznim krogom polmera vsaj 100m, pogosto si na bolj zahtevnih pistah čisto sam, suh pomrznjen sneg, novega pršiča 3x v tednu 20 do 50cm, 80% časa vsaj delno jasno in sonce. Naprave hitre in zmogljive, vse funkcionira. Bom verjetno kar ostal njihov klient. Samo povem svoje izkušnje in delim svoje navdušenje, nič vas ne usmerjam drugam izven tega kamor vi samo hočete, tudi v BG. Uživajte povsod, kjer si utirate smučine, dvigujete perjanice pršiča, režete kuclje in podobno kar je tega..