moskisvet
POTOVANJA

7 popotniških mitov in laži

08.04.2019, 8:35
0
Okoli potovanj vedno kroži veliko 'dobronamernih' nasvetov, za katere se kasneje izkaže, da nikakor ne držijo. Ker se je v drugih državah ali kontinentih vedno koristno zanašati na svoje znanje in izkušnje, si preberite 7 najpogostejših mitov, sploh če uživate v potovanjih v lastni režiji.

PREBERI ŠE
Umazane hotelske skrivnosti, ki jih morate poznati!

Mit številka 1:Rezerviraj hotele in kupi letalske karte čim prej

Idealen čas za nakup letalskih kart naj bi bil 6 do 7 tednov pred letom; to naj bi bilo obdobje, ko letalski prevozniki dosežejo najnižje cene. A če ste ste časovno prilagodljivi in vam dopusta ni treba planirati mesece vnaprej, lahko taktizirate do konca. Če letalski prevozniki ne zapolnijo sedežev, se lahko zgodi, da dobite v zadnjem tednu smešno nizko ceno. Svetujemo vam, da spremljate nihanje cen v določenem obdobju, saj boste na ta način dobili najboljši občutek za nakup. Seveda vam ni treba čakati do konca. Če je cena ugodna, potem jo zagrabite. Enako velja za hotele, sploh če si jih urejate sami in ne agencija. Naložite si aplikacije in spremljajte 'skrite ponudbe' ali 'ponudbe v zadnjem hipu', s katerimi lahko prihranite kar nekaj denarja. Velikokrat se na ta način dobijo neverjetni hoteli za izjemno ugodno ceno.

Mit številka 2: 'Rent a car' je tam tako poceni!

Ko se odpravljate na neko destinacijo, najprej razmislite, ali tam zares potrebujete avtomobil. Če od njega nimate posebnih koristi in vam ne olajša potovanja, potem najem skorajda ni smiseln - sploh če ste več dni v nekem kraju in je avto večino časa parkiran. V takšnih primerih je škoda zapravljati denar. Če pa je avto ena od stvari, ki vplivajo na potek potovanja, je pametno že vnaprej pogledati pogoje različnih 'rent a car' agencij. Včasih je veliko ugodnejše, če rezevirate avto preko spleta. Če ste po naravi improvizator, pa se skušajte za ceno pogajati na licu mesta, kamor potujete, sploh v deželah tretjega sveta, kjer je veliko lokalnih ponudnikov in konkurenca večja.

Poizvedite, kaj prinese s seboj menjava denarja na destinaciji.
Poizvedite, kaj prinese s seboj menjava denarja na destinaciji./ FOTO: Shutterstock

Mit številka 3: Najemi hotel izven mesta, tam je ceneje

Verjetno ste že slišali dobronamerne nasvete, da je veliko ceneje najti dobra prenočišča, če so ta izven centra mesta ali celo v predmestju. Pri tem se je treba vprašati, ali si res želite uro ali dve na dan nameniti za prevoz do centra? Cena včasih res ne odtehta vseh logističnih komplikacij, ki pri tem nastanejo. Seveda je veliko odvisno tudi od vaših prioritet – če potrebujete le nočitev za premostitev daljše poti in vam je vseeno, kje spite, potem res nima smisla bivanje v centru mesta. Če pa se nameravate ustaviti vsaj za nekaj dni, je smiselno preveriti različne možnosti - guesthouse, penzione, hostle, hotele, zasebnike in podobno. Tudi tu je veliko odvisno od taktiziranja, drastična znižanja cen v zadnjem hipu so namreč zelo pogosta.

PREBERI ŠE
Tega v tretjem svetu ne počnite!

Mit številka 4: Vedno zamenjaj denar na domači banki

Verjetno je to eden največjih mitov, ki še kar držijo.Veliko bolje boste prišli skozi z dvigom gotovine na lokalnem bankomatu. Seveda boste tudi v tem primeru deležni manjše provizije, zato poskusite že vnaprej predvideti vašo porabo oziroma omejite vaše dvige. Raje dvakrat dvignite večjo vsoto denarja, kot pa vsak dan manjšo. Če vas skrbi, se lahko že vnaprej obrnete na vašo banko in se pozanimate, kakšne možnosti imate.

Mit številka 5: Organizirani izleti niso vredni svoje cene

Resnica je, da agencije velikokrat ponujajo izlete ali potovanja, ki jih turisti vsaj 3-kratno preplačajo. A včasih se na organizirane izlete splača v okviru lokalne agencije – s tem prihranimo denar in čas za organizacijo. Organizirane ture, ki jih v nekaterih državah ponujajo lokalne agencije, so z vidika stroškov odlična izbira, saj vključujejo tudi vodiča, ki vas opremi z informacijami, do katerih se ne bi sami nikoli dokopali, uredijo prevoz, morebitne nastanitve, prehrano ... Tudi če raje potujete v lastni režiji, lahko vsake toliko najdete čisto solidno ponudbo, sploh v azijskih državah. Na ta način spoznate tudi druge popotnike in doživite nekaj novega.

Premislite, ali se vam najem avtomobila res izplača?
Premislite, ali se vam najem avtomobila res izplača?/ FOTO: Shutterstock

Mit številka 6: Brisanje piškotkov in zgodovine iskanja ne spremeni ničesar

Raziskave kažejo, da je brisanje piškotkov in zgodovine iskanja kljub vsemu dobra navada, sploh ko brskate za ugodnimi hotelskimi nastanitvami. Vsi vemo, da se nam na aplikacijah aliportalih cene velikokrat kažejo na podlagi tega, kolikokrat pogledamo določeno nastanitev ... In kaj kmalu spoznamo, da je cena vsak dan višja. Zato brišite svojo zgodovino iskanja, piškotke in ostale sledi, ki nakazujejo, da se zanimate za določeno lokacijo. Na ta način naj bi prihranili 10 do 15 evrov, kar spet ni tako malo, sploh če ste 'budget' popotnik.

Mit številka 7: Zavarovanja pa res ne potrebuješ

Ne poslušajte takšnih nasvetov. Tisti, ki tako razmišlja, zagotovo ne potuje veliko ali pa sploh ne. Ne glede na to, ali gre za zdravstveno zavarovanje ali za zavarovanje najetega avtomobila, to je stvar, ki mora biti na vrhu seznama. Običajno stane le nekaj evrov na dan, vi pa ste zaščiteni pred vsem, kar vas lahko doleti. Če se vam karkoli zgodi (vam osebno ali avtomobilu), so zneski enostavno previsoki, da bi bilo vredno tvegati.

PREBERI ŠE
Potovalne zapovedi v letu 2019

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.