moskisvet
ZDRAVJE

Vzroki za vašo utrujenost so lahko smrtno resni

18.01.2019, 8:44
0
Se vam zdi, da čez dan kljub zadostnim uram spanja nimate prave energije in ste vseskozi utrujeni? Poglejte, ali bi morali k zdravniku ali pa morda samo spremeniti svoje navade.

Utrujenost je resna stvar
Utrujenost je resna stvar/ FOTO: Profimedia

Slabokrvnost

Slabokrvnost je posledica pomanjkanja železa ali vitaminov, izgube krvi, notranjih krvavitev, revmatičnega artritisa, raka ali odpovedi ledvic. Zaradi pomanjkanja rdečih krvničk, ki prenašajo kisik do tkiv in celic, se počutite slabotne in ostanete brez sape, ko se denimo vzpenjate po stopnicah. Drugi simptomi so težave s spanjem in koncentracijo, hiter srčni utrip, bolečine v prsih in glavoboli. Če ste slabokrvni, bo pokazal krvni test.

Nepravilno delovanje ščitnice

Žleza ščitnica tvori hormone, ki skrbijo za presnovne procese v našem telesu. Če jih je premalo, se ti upočasnijo, zato smo utrujeni, tudi ob najmanjših naporih čutimo bolečine v mišicah, imamo težave s koncentracijo, pridobivanjem teže ter zaprtjem, vseskozi nas zebe. Težave imamo tudi, če je ščitnica preveč aktivna. Takrat občutimo utrujenost, izgubljamo težo, vroče nam je, vseskozi smo žejni in imamo pospešen srčni utrip. Bolezen ščitnice prav tako ugotovijo na podlagi krvnega testa.

Sladkorna bolezen

Na svetu je vsako leto več sladkornih bolnikov. Morda ste med njimi, pa sploh ne veste za to. V tem primeru vaše telo ni sposobno uravnavati ravni sladkorja v krvi, saj trebušna slinavka ne izloča inzulina ali pa je njegovo delovanje oslabljeno. S pomočjo inzulina naše celice prejemajo energijo za normalno funkcioniranje, a če je proces moten, boste utrujeni. Simptomi sladkorne bolezni so tudi žeja, pogosto uriniranje, lakota, izguba telesne teže, zamegljen vid, razdražljivost in okužbe z glivicami. Pri diagnostiki sladkorne bolezni uporabljajo oralni glukozni tolerančni test.

Depresija

Če imate poleg pomanjkanja energije še težave s koncentracijo in spominom, vas navdajajo brezup, pesimizem ali žalost, ste tesnobni, premalo ali preveč spite, če ste izgubili interes za aktivnosti, v katerih ste včasih uživali, preveč ali premalo jeste, ste razdražljivi in nemirni, morda celo mislite na smrt in samomor, potem trpite za depresijo. Spremljajo jo tudi glavoboli in težave s prebavo, pomaga pa vam lahko strokovnjak za duševno zdravje.

Utrujenost je lahko psihičnega izvora
Utrujenost je lahko psihičnega izvora/ FOTO: Profimedia

Spalna apneja

Gre za kratke prekinitve dihanja med spanjem, ko se dihalne poti zaprejo, vi pa se zbudite tudi do stokrat na noč. Razumljivo je, da spalna apneja vpliva na kvaliteto spanca, zaradi česar ste čez dan vedno bolj utrujeni. Vaša partnerica jo lahko prepozna po smrčanju, ki se nenadoma preneha, vi pa nekaj sekund ne dihate. A utrujenost je najmanj, kar lahko občutite, nakopljete si lahko srčni infarkt ali možgansko kap, zato ne odlašajte z obiskom osebnega zdravnika.

Pomanjkanje vitamina B 12

Vitamin B 12 je pomemben za zdravje možganov, normalno delovanje imunskega sistema in presnovnih procesov. Težava je v tem, da se s staranjem zmanjšuje zmožnost telesa za njegovo absorpcijo, prvi znak pomanjkanja pa je prav utrujenost. Tveganje je večje, če trpite za Chronovo boleznijo in simptomom razdražljivega črevesja, jemljete določena zdravila, denimo za zdravljenje diabetesa, ali ne uživate mesa, jajc, morskih sadežev ali mlečnih izdelkov. Pomanjkanje nakazujejo tudi ščemenje v rokah in stopalih, vrtoglavica, anksioznost in težave z vidom. Pomanjkanje vitamina B 12 potrdi krvni test.

Kronična utrujenost

Če vas vsakodnevna opravila povsem izčrpajo, trpite za pogostimi okužbami, glavobolom, bolečinami v mišicah in sklepih, ste omotični, slabotni in imate težave s koncentracijo in spanjem, ste morda izgoreli. Test za ugotavljanje kronične utrujenosti ne obstaja, vaš zdravnik lahko samo izloči podobna bolezenska stanja, nato pa postavi diagnozo.

Morda morate samo spremeniti svoje spalne navade
Morda morate samo spremeniti svoje spalne navade/ FOTO: Profimedia

Slabe navade

Naj vas za konec potolažimo. Morda se težava skriva v vaših navadah, ki jih lahko z nekaj volje začnete spreminjati že danes. Zamenjajte jogi, če je ta star že 7 ali več let, vsako leto pa stare blazine nadomestite z novimi. Poskrbite, da v vaši spalnici ne bo pretoplo. Temperatura, idealna za spanje, je 18 stopinj Celzija. Ne hodite s telefonom v posteljo. Če so vaše oči zvečer izpostavljate svetlobi, to vpliva na izločanje melatonina. Pred spanjem ne pijte alkohola. Četudi se vam bo zdelo, da kozarec vina na vas učinkuje uspavalno, bo kvaliteta spanca zaradi njega slabša. Poskrbite, da boste čez dan popili dovolj vode, saj dehidracija vpliva na vaše počutje in energijo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.