moskisvet
ZDRAVJE

Ukrepajte proti najpogostejšemu raku pri moških

09.04.2019, 8:00
0
Raka prostate boste morda prepoznali, ko bo že prepozno, zato se držite reka, da je bolje preprečiti kot zdraviti. Poglejte, katero je vaše najmočnejše orožje proti tej zahrbtni bolezni.

Rak prostate
Rak prostate/ FOTO: Profimedia

Rak prostate sodi med pet najpogostejših vrst raka v Sloveniji in je pri moških najpogostejši. Prostata je žleza, ki proizvaja tekočino za prenos semena in ga s pomočjo gladke mišičnine iztisne med ejakulacijo. Leži pod mehurjem in je, če je zdrava, velikosti oreha.

Rak prostate se v večini primerov začne brez simptomov. Ko se ti pojavijo, pa običajno bolezen že napreduje. Če morate večkrat na stranišče ali imate šibek tok seča, težave z uhajanjem seča ali z erekcijo, če čutite šibkost v nogah, bolečine v nogah, bokih, hrbtu ali prsih, pojdite k zdravniku, ki bo preveril stanje prostate z meritvjo vsebnosti prostatičnega specifičnega antigena (PSA) v krvi in opravil digitorektalni pregled, odvisno od rezultatov pa še biopsijo prostate, s katero lahko dokončno potrdi diagnozo. Seveda pa obstaja možnost, da se bolezen spregleda.

Zdrav življenjski slog je vaše najmočnejše orožje v boju proti raku prostate. To pomeni življenje brez cigaret, z malo ali nič alkohola, 75 minut zahtevne ali 150 minut zmerne vadbe ter indeks telesne mase med 18,5 in 27,5, torej pomeni zdravo razmerje med vašo višino in težo.

Ukrepi, s katerimi zmanjšate tveganje

Vzdržujte zdravo telesno težo in se ne izogibajte redni tedenski vadbi. Dejstvo je, da vitki, atletski moški zbolijo redkeje, kot pa tisti z odvečnimi kilogrami ali bolniki s sladkorno boleznijo. Inzulin namreč vpliva na rast tumorjev.

Slabša kondicija, večje tveganje
Slabša kondicija, večje tveganje/ FOTO: Profimedia

Spremenite svoj jedilnik. Če uživate preveč mesa in mlečnih izdelkov, se možnost, da zbolite za rakom prostate, povečuje. V svoj jedilnik vključite več sveže, ekološko pridelane zelenjave in sadja, ki bosta vaše telo oskrbela z antioksidanti in fitokemikalijami. Še posebej priporočljivo je uživanje paradižnika in izdelkov iz le- tega. Vitamine vnašajte na naraven način, saj po nekaterih raziskavah dodatki naredijo več škode kot koristi.

Namesto sintetičnih dodatkov v svoje življenje dodajte več seksa, kajti več ejakulacij pomeni tudi manjše tveganje za nastanek raka prostate. Sicer znanstveno nepotrjeno, a povsem verjetno je, da razlog tiči v oksidativnih spremembah, do katerih prihaja, če redno ne prihaja vam. Razlog več, da s svojimi najdražjimi večkrat skočite med rjuhe.

Hitro med rjuhe
Hitro med rjuhe/ FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.