moskisvet
ODNOSI

Kaj storiti, če nimate volje do seksa

11.02.2019, 8:33
0
Veliko moških ima nizek libido oziroma željo po spolnosti krivi nizke ravni hormona testosterona. Ali je res tako in ob pojavu katerih znakov bi mogli obiskati svojega zdravnika, se sprašujemo v nadaljevanju.

„Obstaja ogromno dejavnikov, ki lahko vplivajo na željo po spolnosti, poleg neuravnovešenih ravni hormonov. Ti razlogi so raznoliki, od duševnih motenj do neželenih učinkov nekaterih zdravil,“ pravi doktor Mike Hsieh, izredni profesor za urologijo na Univerzi v Kaliforniji in specialist za spolno disfunkcijo.

Tudi če smo popolnoma zdravi, je naravno, da naša želja po spolnosti niha. Podjetja, ki izdelujejo zdravila z učinkom na libido, želijo spodbujati idejo, da bi moral vsak moški po svetu hoditi s seksualnim nagonom 16-letnika, vendar je to nerealno. O spolnem nagonu lahko razmišljamo podobno kot o splošnem razpoloženju – včasih je na višku, včasih pa popolnoma na tleh, oboje je normalno.

Podjetja, ki izdelujejo zdravila z učinkom na libido, želijo spodbujati idejo, da bi moral vsak moški po svetu hoditi s seksualnim nagonom 16-letnika, vendar je to nerealno.
Podjetja, ki izdelujejo zdravila z učinkom na libido, želijo spodbujati idejo, da bi moral vsak moški po svetu hoditi s seksualnim nagonom 16-letnika, vendar je to nerealno./ FOTO: Profimedia

„Če gre le za nekaj dni in ste ob tem še pod stresom, še malo počakajte, preden greste do svojega zdravnika,“svetuje doktorIan Kerner, psihoterapevt in avtor knjižne uspešnice Sex Recharge. V kakšnem primeru torej do zdravnika? Pri tej odločitvi naj vam pomagajo naslednje smernice.

Mnogo moških za nizek libido oziroma željo po spolnosti krivi nizke ravni hormona testosterona. Obstaja še mnogo drugih vzrokov.
Mnogo moških za nizek libido oziroma željo po spolnosti krivi nizke ravni hormona testosterona. Obstaja še mnogo drugih vzrokov./ FOTO: Carinska uprava RS

„Če zdravniki sumijo na hormonsko neravnovesje, uporabijo poseben vprašalnik,“poroča Hsieh. „Če na dve ali več vprašanji odgovorite pritrdilno, je lahko to znak pomanjkanja testosterona v telesu.“Tukaj so vprašanja: Imate zmanjšan libido ali spolni nagon? Čutite pomanjkanje energije? Čutite zmanjšanje moči in/ali vzdržljivosti? Imate manjšo telesno višino? Občutite zmanjšano „uživanje v življenju?“ Ali ste žalostni in/ali čemerni? Ali kakovost vaše erekcije upada? Ali ste opazili nedavno poslabšanje telesnih sposobnosti? Ali po večerji dremate? Ali ste opazili nedavno poslabšanja vaših delovnih zmogljivosti?

„Pomembno je omeniti, da lahko mnoge od teh simptomov povzroči več vrst zdravstvenih stanj, vključno z depresijo,“pravi Hsieh. „A če vsaj na dve vprašanji odgovorite pritrdilno, je morda čas za obisk osebnega zdravnika.“

„Normalnega spolnega nagona ne moremo določiti,“ pravi Hsieh. „Nekateri moški potrebujejo seks oziroma spolno sprostitev vsak dan, medtem ko drugi preživijo brez težav s precej manj.“ Ne glede na vašo situacijo – če vaš libido nenadoma upade in se ne povrne v nekaj tednih, obvestite o tem svojega zdravnika.

„Velikokrat vidimo mlade moške, ki v bolnišnici končajo z odpovedjo jeter ravno zaradi takšnih dodatkov.“
„Velikokrat vidimo mlade moške, ki v bolnišnici končajo z odpovedjo jeter ravno zaradi takšnih dodatkov.“/ FOTO: Profimedia

Veliko moških se po pomoč hitro zateče k tabletam in prehranskim dopolnilom. „Predvidevajo, da so te zadeve varne, saj so brez recepta,“ pravi Hsieh. „Trg prehranskih dopolnil je v Evropi večinoma nereguliran. Če kupujete hormonske dodatke na spletu, si lahko nakopljete resne težave."

„Velikokrat vidimo mlade moške, ki v bolnišnici končajo z odpovedjo jeter ravno zaradi takšnih dodatkov,“poroča Hsieh.„Dodatek lahko povzroči, da vaše telo preneha proizvodnjo tega hormona, kar lahko zmanjša proizvodnjo sperme. Še en pogost neželeni učinek hormonskih dodatkov je povečano število rdečih krvnih celic, kar lahko povzroči strdke in težave s krvavitvami.“

Testosteron je najmočnejši moški spolni hormon, ki ga izločajo intersticijske celice v modih.
Testosteron je najmočnejši moški spolni hormon, ki ga izločajo intersticijske celice v modih./ FOTO: Profimedia

V številnih primerih ne moremo postaviti strogih meril, ki bi ločevala naraven upad libida in resnejše zdravstvene težave.„K meni prihajajo bolniki, ki pravijo, da ob gledanju pornografije nimajo težav, vendar s svojim partnerjem preprosto ne morejo zdržati dolgo,“ dodaja Hsieh. „Če se vam zdi, da dlje časa doživljate obdobje nizkega libida in vas to skrbi, priporočam obisk psihoterapevta, po možnosti takšnega, ki je specializiran za spolnost.“

Številni strokovnjaki namreč nimajo ustreznega usposabljanja, da bi učinkovito obdelali vse raznolike psihološke spremenljivke, ki lahko potencialno vplivajo na vaš spolni nagon. Pred obiskom profesionalca se zato pozanimajte, kdo je za to dovolj usposobljen.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.