moskisvet
ZDRAVJE

Imate težave tam spodaj? Niste edini.

11.02.2019, 9:50
0
Ste že večkrat doživeli intimni poraz v postelji, ko vas vaš korenjak kljub veliki želji in pričakovanjem partnerice ali partnerja ni hotel ubogati? V tolažbo vam bo morda statistika, vsekakor pa dejstvo, da za vaše težave obstajajo rešitve.

Erektilna disfunkcija je težava, s katero se srečuje veliko moških. Do 40. leta naj bi doletela 40 odstotkov moških, po 40. letu pa kar 50 odstotkov, torej vsakega drugega moškega. Poleg starosti stanje poslabšajo različne bolezni, kot so sladkorna bolezen, visok krvni tlak ali bolezni srca in ožilja. A tudi mlajši, načeloma zdravi moški niso imuni nanjo. Da se ne boste čudili, če ste stari denimo 20 let, lahko se zgodi tudi vam.

Lahko se zgodi tudi vam
Lahko se zgodi tudi vam/ FOTO: Profimedia

Težava se skriva v ožilju, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov ne more omogočiti zadovoljivega pretoka krvi v penis. Najpogostejši vzrok je okvara notranje plasti žil, ko se gladke mišične celice v žilni steni niso več sposobne sproščati, s tem pa je onemogočeno širjenje same žile in pretok krvi. Pogosta težava pri mladih moških je prirojena napaka, ko erekcija ne zdrži dolgo zaradi prehitrega odtoka krvi. V tem primeru si lahko pomagate z erekcijskim obročkom.

Druga fiziološka vzroka sta lahko moteno delovanje živcev ali nizka raven testosterona v krvi. Slednje lahko odpravite s hormonsko terapijo ali uberete drugo pot in dovolj spite, ohranjate zdravo telesno težo, se zdravo prehranjujete, telovadite in omejujete izpostavljenost stresu.

Ne smemo pozabiti na psihološke vzroke, ki jih je cela vrsta, od travmatskih izkušenj v spolnosti, prestroge vzgoje v otroštvu, anksioznosti, nezvestobe, depresije, strahu pred spolnostjo, slabim samospoštovanjem, izgube privlačnosti, pa do slabe komunikacije in nerazumevanja v partnerskem odnosu. Slednje lahko razrešijo pogovori s strokovnjaki na psihoseksualnih terapijah.

Ob omembi erektilne disfunkcije in iskanju rešitve nanjo boste zagotovo najprej pomislili na tabletko, ki pomaga povečati pretok krvi skozi penis. Žal pa ima lahko stranske učinke, kot so glavoboli, slaba prebava, bolečine v križu, zamašen nos in simptome, podobne gripi. In kar je še huje, v kombinaciji z zdravili za zdravljenje angine, ki vsebujejo nitroglicerin, lahko pride do usodnega hitrega padca krvnega pritiska, zato bodite previdni. Poleg tega so samoplačniška in draga. Kljub temu, da imamo pri nas na izbiro vsa omenjena zdravila, pa zavarovalnica, tako kot v drugih državah Evropske unije, krije samo eno, pa še to je manj učinkovito.

Tabletka ni 100-odstotno učinkovita
Tabletka ni 100-odstotno učinkovita/ FOTO: Profimedia

Obstaja tudi druga pot, na bolj naraven način. Morda ste že slišali, da bi morali uživati živila z visoko vsebnostjo citrulina, ki se v našem telesu pretvori v aminokislino arginin, ta pa v dušikov oksid, ki pripomore k sproščanju žil in izboljšuje dotok krvi v vse dele našega telesa. Večkrat si privoščite čebulo, česen, čičeriko, arašide, jetra, losos, mandlje, orehe, temno čokolado, poleti tudi lubenice, kumare in melone.

Ravno nasproten učinek od omenjenih živil ima alkohol, zaradi katerega se v našem telesu zniža raven dušikovega oksida in poslabša pretok krvi. Če nazdravljate, to počnite po pameti. Na kardiovaskularni sistem in s tem na aktivnosti v postelji negativno vpliva tudi kajenje, zatorej imate razlog več, da končno ugasnete cigareto.

So še druge rešitve, a verjetno vas bo kar zmrazilo, ko vam bo zdravnik predlagal injekcijo, kar sicer, v primerjavi s tabletami, velja za bolj zanesljivo metodo. Vakuumska črpalka prav tako ne zveni najbolj privlačno, a saj poznate tisto, da v sili hudič muhe žre. Črpalka prečrpava kri v penis in jo tam zadrži, torej je mehanska podpora pri erekciji, ne smemo pa je uporabljati dlje kot 30 minut. Na koncu ostane še kirurški poseg, med katerim vam vstavijo protezo, bodisi hidravlično bodisi semirigidno, ki posnema naravno erekcijo. Izjemoma se kirurgi odločajo za posege na venah in arterijah.

Kirurški poseg naj bo zadnja možnost
Kirurški poseg naj bo zadnja možnost/ FOTO: Profimedia

In za konec, naj vam pri zdravniku ne bo nerodno. Zaupajte mu svoje težave, da bosta našla pravo rešitev za problem, ki lahko resno ogrozi vaš partnerski odnos ali celo napoveduje resne zdravstvene zaplete. Težave z erekcijo lahko namreč napovedujejo angino pektoris ali celo srčni infarkt.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.