moskisvet
FIT

To izjemno živilo zmanjša tveganje za nastanek raka

30.04.2019, 12:54
0
Nekaj tako preprostega in tako dostopnega kot je kumara vam lahko podaljša življenje! To skromno živilo, o katerem se največkrat prepiramo ali je sadje ali zelenjava, ženske pa jo zaradi bazičnosti njene vsebine uporabljajo za nego kože in las, ima v sebi številne zdravilne lastnosti, ki med drugim preprečujejo tudi nastanek raka!

Kumare so definitivno zaslužijo laskavi naziv superhrane.
Kumare so definitivno zaslužijo laskavi naziv superhrane./ FOTO: Dreamstime

Kumaraje kulturna rastlina iz družine bučevk, ki izvira iz vzhodne Indije. Pomemben del prehrane je bila že v antiki, a kako ima lahko rastlina, ki jo v cca. 97 odstotkih sestavlja voda, takšno moč, da zmanjša tveganje za nastanek raka Raziskovalni inštitut Scripps iz ameriškega San Diega je ugotovil, ne to, kar vemo že dolgo, in sicer, da naj bi:

- kumare niso koristne samo zato, ker imajo nizko energijsko vrednost (le 9,7 kcal na 100 gramov);
- so bogate z vitamini in minerali;
- skrbijo za hidracijo telesa;
- hladijo od znotraj in zunaj (pomagajo pri opeklinah ter vlažijo in gladijo kožo, saj jo naredijo bolj elastično);
- razstrupljajo;
- pomagajo pri odpravljanju ledvičnih kamnov;
- pomagajo pri uravnavanju prebave;
- pospešijo delovanje metabolizma
- zaradi vsebnosti mnogih vlaknin, magnezija in kalija pomagajo uravnavati visok in nizek krvi pritisk
- in še bi lahko naštevali.

... k temu so ameriški znanstveniki sedaj dodali nove pozitivne učinke, ki potekajo na celični ravni.

Preprečitev kopičenja oz. odstranjevanje le-teh škodljivih celic je naloga senolitikov.
Preprečitev kopičenja oz. odstranjevanje le-teh škodljivih celic je naloga senolitikov./ FOTO: iStock

S staranjem začnejo po reproduktivni zrelosti organizma mnoge fiziološke funkcije telesa usihati skupaj s starostjo organizma. Na staranje med drugim vpliva t.i. senescenca celic. Senescenca je proces, v katerem celica izgubi svojo sposobnost rasti, delitve in tudi funkcije. V grobe je senescenca sopomenka za staranje. Sestavni del staranje pomeni rast števila senescentnih celic, torej celic, ki se nehajo deliti. S starostjo se kopičijo, rezultat tega pa je pospešen proces staranja. A ne le to. Ker se te celice kopičijo, možnost, da postanejo rakave, skokovito naraste.

Preprečitev kopičenja oz. odstranjevanje le-teh škodljivih celic je naloga senolitikov, vrste majhnim molekul z velikim potencialom – močjo, da preprečijo bolezni povezane s starostjo. Znanstveniki so odkrili, da je eden od najboljših senolitikov sestavina v kumari in sicer naravni flavonod fisetin, ki deluje antikancerogeno, krepi dolgoročni spomin in selektivno odstranjuje starejše celice. Poleg tega preprečuje vnetja, ki so še en zelo kritičen dejavnik staranja.

PREBERI ŠE
Ste že slišali za sprej proti prezgodnjemu izlivu?

Tako preprosta obramba proti tako kompleksnim zadevam? Je lahko še kaj boljšega? Dodajte kumaro jo v svoj jedilnik, kjer je le mogoče. Morda jeprav kumara tisti neopevani junak, ki vam bo podaljšal življenje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.