FIT

Chorchyp: kako si do popolnosti izklesati telo

24.10.2018, 10:23
0
Denis Porčič – CHORCHYP je zagotovo eden najbolj znanih slovenskih borcev. A je več kot to, je trener, glasbenik in celo odličen plesalec, kot smo lahko videli v šovu Zvezde plešejo.
VEČ VIDEOVSEBIN
06:16

Denis Porčič Chorchyp

04:03

Denis Chorchyp vaje za noge

02:47

Vaje za trebušne mišice

Danes živi v Podkorenu, v Jesenicah pa ima svojo telovadnico in šolo borilnih veščin v okviru Kluba borilnih veščin Samuraj. Z borilnimi veščinami se je začel ukvarjati nekje v petem razredu osnovne šole in kmalu napredoval v tekmovalno skupino Karate kluba Slovan. Nekako v tem času se je začel ukvarjati tudi z glasbo. 

PREBERI ŠE
Najboljše vaje za trebušne mišice

PREBERI ŠE
Delajte sklece s Chorchypom

PREBERI ŠE
Da si ne boste poškodovali kolen

Vdihnete, ko se napnejo mišice. V tem primeru pri spustu in izdihnete pri dvigu.
Vdihnete, ko se napnejo mišice. V tem primeru pri spustu in izdihnete pri dvigu./ FOTO: Aljoša Kravanja

Samuraj
Denis je večkrat poudaril, da ga navdušujejo častni kodeksi samurajev in je tudi dobil vzdevek Samuraj. A ne le zaradi navdušenja nad japonsko kulturo, ampak tudi zaradi tega, ker velja za osebo, ki ima največ spoštovanja do soborcev. Denis rad pomaga drugim ljudem in ljudem v stiski, o čemer pričajo njegovi številni dobrodelni nastopi, dogodki in dejanja. Poznan pa je tudi, kot zaščitnik živali, zato je povezan z organizacijami kot so Animal Angels in Ustavimo pasje borbe in tako naprej.

S skleci boste okrepili prsne mišice in tricepse.
S skleci boste okrepili prsne mišice in tricepse./ FOTO: Aljoša Kravanja

Borilne veščine
Kot je v enem od prejšnjih intervjujev za nas Chorchyp že povedal, bistvo borilnih veščin ni pretepanje v ringu (ali še manj izven njega), ampak v tem, da zrasteš v boljšo osebnost, s tem pomagaš drugim in narediš nekaj dobrega. “Ko se postaraš, lahko mine vsa agresivnost in moč, kar narediš dobrega, pa za vedno ostane. To je bil moj napredek v življenju. Na začetku sem tudi sam razmišljal o pretepih. Na srečo sem imel prave trenerje, poleg tega pa sem skozi svoj razvoj tudi sam začel razmišljati drugače.”

Z lažjo varianto boste lahko naredili več ponovitev.
Z lažjo varianto boste lahko naredili več ponovitev./ FOTO: Aljoša Kravanja

Treningi
Denis trenutno veliko svojega časa posveča treniranju mladih in nekoliko starejših učencev ter učenk. “Najmlajši učenec je star štiri leta, najstarejša pa preko šestdeset,” nam je zaupal. In povedal nam je, da je poleg fizičnega zelo pomemben tudi psihični trening. Nenazadnje je odgovornost učitelja velika. Če bi naučil nekoga, ki nima vse ‘pošlihtanega’ v glavi, bi se lahko čutil soodgovornega, če bi se komu izven ringa kaj pripetilo. “Iz svojega kluba sem odslovil učence, ki se niso znali pravilno obnašati ali niso kazali spoštovanja do mene, do kluba in do športa.

Ne spreglejte intervjuja z Denisom v TBT!

Najlažja oblika sklec.
Najlažja oblika sklec./ FOTO: Aljoša Kravanja

Spopadi
Denis je leta 2001 stopil v ring koprske Arene Bonfika med spopadom legend. Imel je smolo, da je prišlo do poškodbe in je spopad izgubil, čeprav je še nekje do sredine dvoboja bil v prednosti. Več o tem nam je Denis med drugim zaupal v video intervjuju, ki si ga lahko ogledate.

Vaja za tricepse.
Vaja za tricepse./ FOTO: Aljoša Kravanja

Trening 
Seveda nismo mogli izpustiti priložnosti, da ne bi Denisa povprašali o treningih in z navdušenjem nam je pokazal nekaj vaj, ki jih lahko izvaja vsak doma, brez posebnih pripomočkov. A samo izvajanje vaj ni dovolj, potrebno jih je izvajati tudi pravilno in Denis jih je bralcem Moškisvet.com z veseljem demonstriral.

 

Vaje za zgornji del telesa

V prvem prispevku si oglejte kako se pravilno izvaja sklece in ne pozabite, potebno je začeti počasi in previdno, da ne pride do poškodb. Denis je pokazal različne sklece v različnih težavnostnih stopnjah. Gre za vaje s katerimi si boste okrepili prsne mišice in tricepse in so osnova za močnejše telo. Začnite počasi, ne poskušajte preseči svojih sposobnosti in vztrajajte. In tudi na to ne smete pozabiti, starost ne sme biti izgovor za slabšo kondicijo, seveda pa je potrebno upoštevati zdravstveno stanje. 

Oglejte si tudi dokumentarni film o legendarnem Chorchypu!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.