moskisvet
TELOVADBA

3 top športne aktivnosti v naravi

22.03.2019, 7:36
0
Tudi vi kdaj pomislite, da bi dvoranski šport (fitnes) zamenjali za športe v naravi, kot so surfanje, plavanje, tek in podobno? Seveda je to lažje storiti tistim, ki živijo v toplejših krajih. Pri nas pa je treba računati na spremenljivo vreme, nizke temperature, tudi dež in še kaj, kar nas velikokrat odvrne od tega, da bi šli namesto v fitnes v naravo. Ali torej obstajajo športi ali športne aktivnosti, ki jih lahko pričnete izvajati zunaj že zgodaj spomladi – ne glede na vreme in ne glede na vašo fizično pripravljenost?

Če imate za vadbo zelo malo časa, poskusite zamenjati avtomobil ali javni prevoz s kolesom in se tako zapeljite v službo.
Če imate za vadbo zelo malo časa, poskusite zamenjati avtomobil ali javni prevoz s kolesom in se tako zapeljite v službo./ FOTO: iStockphoto

Ni ga čez kolesarjenje

Po letošnji mili zimi so ceste sedaj že pripravljene na kolesarje, tako mestne kot podeželske. Kolo je odličen način, s katerim si ne le ogrejete telo, ampak tudi okrepite mišice nog, trebuha, hrbta in ramenskega obroča ter prevetrite um. Če imate za vadbo zelo malo časa, poskusite zamenjati avtomobil ali javni prevoz s kolesom in se tako zapeljite v službo. Kolo je res super način rekreacije, saj ga lahko vozijo tako tisti, ki so povsem zdravi, kot tisti, ki imajo težave s koleni, kolki ali tisti, ki okrevajo po poškodbah. V čem je skrivnost? Sedež na kolesu podpre do 70 % človeške teže in tako razbremeni pritisk na sklepe.

PREBERI ŠE
Nasveti, kako izklesati telo na tekalni stezi

Nordijska hoja za boljšo moč in večjo porabo kalorij

Nordijska hoja se od običajne razlikuje po tem, da se pri njej uporablja posebne palice, kar pomeni, da pri hoji sodelujejo tudi mišice trupa, rok in ramenskega obroča. Moč rok se uporabi za odrivanje palic, korak postane daljši in porabi se več energije in kalorij kot v primerjavi z navadno hojo. Tak način hoje se lahko izvaja po različnih površinah, po asfaltu, parku, gozdu itd. Je izredno varen način rekreiranja, saj palice ne le podpirajo telo, ampak tudi izboljšajo ravnotežje in je tako primerno tudi za starejše. Začetniki se vseeno pozanimajte o pravilnem izvajanju nordijske hoje, saj mora biti trup recimo nekoliko sklonjen naprej. Prav tako se je s palicami treba znati pravilno odriniti.

Da začnete teči v naravi ne potrebujete nikakršne posebne opreme, primerni bodo tudi vaši stari športni copati.
Da začnete teči v naravi ne potrebujete nikakršne posebne opreme, primerni bodo tudi vaši stari športni copati./ FOTO: iStockphoto

Tek v naravi za izboljšanje fizične in psihične kondicije

Tek v telovadnici na tekaški napravi doma oz. v dvorani ali tek v naravi? Prvo je sicer priročnejše, toda aktivni tekači ne morejo prehvaliti teka v naravi. Pri teku v naravi boste v primerjavi s tekom na napravi ali na betonu uporabljali več mišic, izboljšali pa boste koordinacijo in ravnotežje. Vaši sklepi bodo zaradi mehkejše podlage manj obremenjeni. Da začnete teči v naravi ne potrebujete nikakršne posebne opreme, primerni bodo tudi vaši stari športni copati. Čim hitreje odtecite iz mestnega betona do bližnjega parka, gozda ali hriba in tecite med drevesi, prisluhnite petju ptic, okoliškim zvokom in svojemu telesu. Tudi tek ima sicer svoja pravila, a na začetku je predvsem pomembno, da tečete v svojem tempu, tako kot vam ustreza in glede na lastne zmogljivosti in da v tem uživate. Ugotovili pa boste, da je to zelo dragocen čas, ko lahko premislite in razrešite marsikateri problem ali pa celo zasnujete knjigo, kot jo je na primer sloviti Haruki Murakami.

PREBERI ŠE
Športna aktivnost, na katero prisega vedno več Slovencev

Kot vidite, je povsem enostavno pričeti 'športati' v naravi, saj za to večinoma ne potrebujete posebne opreme ali pa vsaj zelo malo. Za konec pa še … še pozabite na vremenu primerna oblačila in obutev. Če je zunaj hladneje in piha se oblecite topleje, v anorake in jakne, ki zadržujejo toploto vašega telesa in hkrati tudi dihajo. Ko pa je topleje, se oblecite nekoliko manj, a še vedno v oblačila, ki dihajo in se tudi hitro sušijo med znojenjem. Obutev naj se prav tako prilagodi terenu in sami aktivnosti. Za nordijsko hojo si obujte nizke pohodniške čevlje, za kolesarjenje in tek v naravi pa navadne športne copate.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.