moskisvet
FIT

Katere superge za tek izbrati? Koristni nasveti za pravilen nakup!

02.05.2019, 9:05
0
Katere superge izbrati za tek? Tek je v Sloveniji iz leta v leto bolj popularen. Nenazadnje zanj ne potrebujete drage opreme, zgolj dobre tekaške copate. Marsikdo se pri izbiri tekaških superg zanaša na mnenje prijatelja, a dobronameren nasvet se lahko izkaže za zelo napačnega. Zakaj, razkrijemo v nadaljevanju.

Tek je varna in na videz preprosta rekreacija, a mnogo tekačev se ga loti povsem napačno. Ne le, da se je potrebno podučiti o pravilni tehniki teka, treba je poznati svoje stopalo, kajti da je tek varna in zdrava rekreacija, brez bolečin in poškodb, je treba izbrati prave tekaške superge.

Veste, kakšne superge za tek izbrati?
Veste, kakšne superge za tek izbrati?/ FOTO: Dreamstime

Ponudba na trgu je res ogromna in marsikdo odločitev za nakup sprejme na podlagi videza športnih copat, cene ali mnenja prijatelja, ki ima več izkušenj. A na to mnenje se ne gre pretirano zanašati. Če vam prijatelj svetuje izbiro določenih copat, ni s tem nič narobe, a dobronameren nasvet ima lahko škodljive posledice. Če si namreč ne delita podobnih karakteristik stopala, je velika verjetnost, da vam model ne bo ustrezal, napačna izbira pa lahko vodi do bolečin, žuljev in celo poškodb. Zgolj tek v ustreznih tekaških supergah pa je prijeten, zato je pred nakupom dobro vedeti sledeče.

PREBERI ŠE
Rekreirajte se, da ne boste postali del črne statistike

Brez dobre obutve si boste na dolgi rok naredili več škode kot koristi. Tekaški čevelj mora služiti kot opora stopalu in podaljšek le-tega. Marsikdo se odpravi na tek s supergami, ki temu čisto zares niso namenjene ali pa ne ustrezajo njegovemu profilu noge. Preden se odločite za nakup zato preverite, kako obremenjujete stopalo. Je vaše stopalo nevtralno, supinacijsko ali pronacijsko? Najprej je sploh dobro vedeti, kaj ti pojmi pomenijo. Gre za tri osnovne oblike stopala, ki jih določa višina nožnega loka. Če je nizek, imamo prekomerno pronacijo, oz. pogovorno, pronacijo, vsi pa ste gotovo slišali že za platfus, kot tudi rečemo ploskemu stopalu. V tem primeru ob stiku s tlemi pristanemo na celem stopalu. Če je nožni lok zelo visok, gre za supinacijo, stopalo pa pristane na zunanjem delu in se zvrača navzven. Če imate ravno prav visok lok, potem imate na izbiro skoraj celotno paleto športnih copat. Zakaj je pomembno poznati tip svojega stopala? Ker le tako razvijemo pravo gibanje in tečemo varno in zdravo.

Za zdrav tek je izbira pravih superg ključna.
Za zdrav tek je izbira pravih superg ključna./ FOTO: Dreamstime

Kako najlažje ugotovimo, kakšen tip stopala imamo?

Lahko na lastni ponošeni obutvi preverimo, kje je najbolj obrabljena. Če je najbolj obrabljen zunanji del, gre za supinacijo, če notranji, za pronacijo. Lahko pa preverimo odtis stopala tudi tako, da z mokro nogo stopimo na karton ali na podlago, kjer se odtis dobro pozna. Če je viden celoten odtis stopala, gre za supinacijo. Če je del med prsti in peto prekinjen, gre za pronacijo – nožni lok je v tem primeru pretirano visok. Če je del med prsti in peto povezan, vendar ne v celoti, imamo pravilno obliko stopala. To je informacija, s katero mora biti oborožen vsak tekač pred nakupom.

Pomembna je tudi velikost tekaških copat. Ste opazili, da vam je ista številka tekaških supergah premajhna v primerjavi s številko pri klasični obutvi? Razlog je v oblazinjenosti, predvsem zaradi debelejše pete. Mnoge superge imajo tudi spominsko peno, ki se prilagodi obliki stopala za maksimalno udobje. Splošno merilo za pravo izbiro velikosti je, da mora biti pred prsti še za približno en kazalec na prstu prostora. Pomembno je tudi vedeti, da so tekmovalni modeli ožji (in tudi lažji). Ne zanašajte se na dejstvo, da se bo obutev sčasoma raztegnila, pri pomerjanju v trgovini pa nosite isto vrsto nogavic, kot jo boste tudi sicer pri teku.

Pri izbiri upoštevajte tudi, za kaj boste superge uporabljali. V primeru, da boste tekli po neuhojenih poteh, kar je vse pogostejša izbira med tekači, univerzalni modeli primerni za tek po cesti, makadamu ali urejeni poti niso najboljša izbira, saj morajo biti copati bolj vzdržljivi. Ker je izdelava le-teh močnejša, so tudi nekoliko težji kot univerzalni modeli, ki jih lahko uporabljate za rekreacijo na različnih podlagah. Ključna razlika je v podplatu, saj je tehnika teka drugačna. Položaj stopala se pri pristanku pomakne naprej, saj podlaga ni ravna. Dobro je tudi vedeti, da dodatki za uravnavanje pronacije tu nimajo več prave funkcije, saj se večinoma nahajajo v predelu pete.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.