moskisvet
EROTIKA

Ženske brez moža in otrok so dokazano srečnejše!

30.05.2019, 7:18
3
Moški, slaba novica! Ženskam je očitno bolje brez nas. V sodobni družbi so zakon in otroci še vedno znak uspeha in recept za srečno življenje, a najnovejša raziskava izpodbija to splošno prepričanje. Neporočene ženske brez otrok so namreč najsrečnejše.

Vedenjski strokovnjak Paul Donal razlaga, da tradicionalnih vzorcev uspeha danes ni več mogoče povezati s srečo, saj niso več tako relevantni kot nekoč. Neporočene ženske brez otrok so danes najsrečnejša podskupina v populaciji in statistično živijo dlje od ostalih, piše The Guardian.

''Poročeni ljudje so bolj srečni od drugih podskupin družbe, a le, če na vprašanja o sreči odgovarjajo takrat, ko je v prostoru prisoten njihov partner.'' Ko partnerja ni, popolnoma obrnejo ploščo. Profesor vedenjskih znanosti na londonski ekonomski šoli (London School of Economics) razlaga, da sta vzrok za nesrečo poroka in vzgoja otrok. Iz njegove raziskave gre brati, da bi se morali moški poročiti, ženske pa, če mislijo na svojo srečo, raje ne. Moški imajo namreč koristi od zakonske zveze – umirijo se, manj tvegajo, živijo dlje in zaslužijo več – ženske pa morajo vse to prenašati, kar skrajša njihovo življenjsko dobo. Dolano zato pravi, da so ''v celotni populaciji najbolj zdrave in najsrečnejše ženske, ki se niso poročile in nimajo otrok''.

Najnovejša raziskava postavlja vsa dozdajšnja prepričanja na glavo.
Najnovejša raziskava postavlja vsa dozdajšnja prepričanja na glavo./ FOTO: Profimedia

V svoji najnovejši knjigi Happy Ever After je Dolan objavil rezultate Atus raziskave (American Time Use Survey), ki je primerjala raven zadovoljstva in trpljenja med neporočenimi, poročenimi, ločenci in vdovci/vdovami. Rezultati so pokazali, da so se poročene ženske samo izdajale za srečne, ko pa v prostoru ni bil prisoten njihov partner, je maska padla in z njo stopnja zadovoljstva z življenjem, ki je padla pod stopnjo zadovoljstva neporočenih žensk.

Kako Dolan opravičuje rezultate študij, ki pravijo, da ima zakonska zveza blagodejne finančne in zdravstvene učinke? To pripisuje višjemu dohodku in čustveni podpori, ki jo nudi partner, kar omogoča, da v življenju več tvegajo in v primeru težav poiščejo zdravniško pomoč. Če na moške zakon deluje blagodejno – po usodnem 'da' manj tvegajo – pa se pri ženskah srednjih let pojavi večje tveganje za različne telesne in duševne bolezni kot pri samskih kolegicah.

PREBERI ŠE
Lastniki psov srečnejši od lastnikov mačk

Čeprav samsko življenje brez otrok dokazano prinaša bolj kvalitetno življenje, pa se številne neporočene ženske počutijo neizpopolnjene, saj v sodobni družbi še vedno velja prepričanje, da sta zakon in otrok znak uspeha, zaradi stigme samskosti pa se samske ženske pogosto počutijo nesrečne.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

pizzamargerita
26.06.2019, 9:35:08
+1
mogoče so na kratki rok VIDETI srečne, sploh, ko se njihove vrstnice cele noči ukvarjajo z malimi otroki. Toda na dolgi rok - madonca, seveda ne moreš biti srečen, če si SAM in ne boš nikogar na tem svetu zapustil za sabo?! Samske niso nesrečne zaradi STIGME družbe, pač pa zato, ker so RES nesrečne. Človeku pač ni dobro samemu biti, srečen in izpolnjen si, ko imaš družino. Ko si nekomu potreben. Pika. Pa če še tako poskušati reklamirati nasprotno. (P)ostanejo zagrenjene makarovičke.
slovenc59
12.06.2019, 20:29:14
-1
Ja, pa ja de ! Pa vsako drugo so zlorabili, vsaka tretja je po defaultu tečna, ker je to v genih zapisano ! Srečna pa ni nobena, pa naj bo vezana, in še manj sama !!! Ker je kamarat spodaj dobro napisal !
A si ti mal bogi
30.05.2019, 8:44:54
+1
Še same ne vejo kaj bi rade, pa naj verjamemo raziskavam.