moskisvet
ODNOSI

4 razlogi, zakaj je dobro biti samski

11.04.2019, 18:07
11
Če ste po dolgih letih partnerskega razmerja ostali sami, se verjetno nahajate v obdobju mnogih vprašanj. Morda premlevate, kako naprej, ali pa še vedno predelujete vse, kar se vam je zgodilo. Obdobje po dolgoletnem razhodu je s čustvenega vidika eno izmed težjih, kar pa ne pomeni, da ne morete iz celotne življenjske lekcije potegniti najboljše. Ko predelate najbolj sveže čustvene rane, se lahko temeljito posvetite sebi in vsemu, kar ste si v življenju vedno želeli početi, pa niste mogli. Vas zanima, zakaj je samskost lepa in tudi koristna?

Obdobje samskosti je idealen čas za osebnostno rast.
Obdobje samskosti je idealen čas za osebnostno rast./ FOTO: Shutterstock

PREBERI ŠE
Na ta potovanja gredo lahko le samski!

Da bi lahko zares uživali v življenju in se posvetili sebi, morate najprej temeljito predelati vse, kar se v vas dogaja. Razčistite z morebitnimi občutki krivde, soočite se z jezo in žalostjo, spustite iz rok razočaranje. Vse, kar se vam je zgodilo, se je zgodilo z namenom, pa naj se sliši še tako klišejsko. Očitno vam je namenjeno drugače, kot ste sprva mislili in ne skušajte se temu upirati. V prvi fazi po razhodu se najprej temeljito postavite na noge in ne ostajajte v preteklosti. Soočite se z vsem, kar je v vas, saj boste la tako šli lažji in neobremenjeni naprej. Če mislite, da bi vam pomoč terapevta koristila, potem ne oklevajte in ga obiščite. Včasih zelo pomaga, če nam nekdo drug ovrednoti vse, kar se nam je zgodilo, čustva se umirijo, dogodki pa se lažje postavijo na svoje mesto. In kaj sledi po tej fazi?

Prepustite se vsemu tistemu, česar se prej niste mogli

Če smo z nekom v razmerju, je naše življenje povsem drugačno kot sicer. Življenjski slog povežemo s partnerjevim, sklepamo kompromise in se trudimo v odnos vlagati kar največ. Včasih tudi za ceno svojih želja in interesov. V obdobju samskosti pa tega ni več. Ni prilagajanja in ni kompromisov, ste sami vi z vso svobodo, ki vam je na voljo. Zato se v tem obdobju prepustite toku življenja, počnite stvari, ki vas izpolnjujejo in osrečujejo, začnite s hobiji, ki so vas vedno mikali … Ponovno vzpostavite družabno življenje, pokličite prijatelje in zadihajte. To seveda ne pomeni, da brezglavo pretiravate, ampak da uživate v vsej fleksibilnosti. Časa imate neprimerno več kot prej, interese postavite na prvo mesto in nikogar ni, s katerim bi se morali usklajevati.

PREBERI ŠE
Najpogostejše napake, ki jih delate pri osvajanju

Se vam zahoče potovanja? Pojdite. zadj ni več nikogar, s katerim bi se morali usklajevati.
Se vam zahoče potovanja? Pojdite. zadj ni več nikogar, s katerim bi se morali usklajevati./ FOTO: Shutterstock

Več športa, več potovanj

Obdobje samskosti govori tudi v prid improviziranim izletom v zadnjem trenutku in daljšim potovanj, ki jih morda prej niste mogli izvesti. Zdaj pa leži pred vami ves svet. Če se vam zahoče, lahko vsak vikend posvetite krajšim pobegom in različnim športnim podvigom. Prav tako lahko od danes na jutri (karikiramo) kupite letalsko karto in odpotujete na drug konec sveta, kjer poiščete svoj mir in se sprostite. Je lahko še kaj bolj priročnega? Ne potrebujete dovoljenj, usklajevanj terminov in želja ter sklepanja kompromisov. Tudi če ste od vedno želeli poskusiti katerega od adrenalinskih športov, je zdaj pravi trenutek.

Flirtanje? Da ali ne?

Ko ste bili v razmerju, ste se verjetno morali zagovarjati, če ste pogled usmerili v privlačno mladenko, kaj? No, zdaj lahko mirne duše občudujete ženski spol, brez da bi se morali cel večer zagovarjati, da je niste gledali … Če vas je volja, si dajte duška. Nasmehnite se prijazni natakarici ali dekletu, ki jo srečujete na fitnesu. Če vas ženske ne zanimajo, pa tudi prav. Morda ste se odločili, da jih za nekaj časa ’izbrišete’ iz svojega zornega kota, kar je v fazah po razhodu nekaj običajnega. Kakorkoli čutite je prav.

V tem obodbju imate več časa za druženje s prijatelji.
V tem obodbju imate več časa za druženje s prijatelji./ FOTO: Shutterstock

Osebnostna rast vas naredi boljše

Dejstvo je, da nas vsaka slaba izkušnja spremeni. Na kakšen način in kaj iz nje povlečemo, pa je odvisno samo od nas samih. Zato vzemite svoje pretekle izkušnje kot še eno lekcijo v življenju in se skušajte iz nje nekaj naučiti. Če se vam zdi, da se nenehno gibate v nefunkcionalnih odnosih, skušajte spoznati in ozavestiti, čemu je tako. Ne bežite pred preteklostjo, sploh, če vas je ta globlje zaznamovala. Zato si poleg vse svobode, ki vam jo ponuja samsko življenje, predvsem vzemite čas za svojo rast. Ne predajte se malodušju, ne objokujte stvari, ki jih ne morete spremeniti, pač pa se z optimizmom zazrite v prihodnost. Nedvomno se je s čustvi v začetnih fazah potrebno spoprijeti, a to ne pomeni, da ko najhujše mine, ne morete več uživati. Postavite se na prvo mesto in spoznavajte sebe. Le tako boste s seboj pomirjeni in srečni. Zapomnite si, da ste vi najpomembnejša oseba v svojem življenju, šele nato pridejo vsi drugi.

PREBERI ŠE
10 razlogov, zakaj je bolje biti samski

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Mladen sir
14.04.2019, 19:03:43
-1
Vsak ima svoje mišlenje. Eni so radi sami eni pač ne.Moje osebno samo osli so sami pa ljudje,ki nimajo kje sami živet pa so prisiljenje živet sami. Ali če so neke vrst na silo sami kot sem sam da me norci streljajo v vasi norcev pa da čimveč mojih miljonov pokradejo.Katere hočem nazaj..Vedno vam je boljše živet z partnerjem pa si en drugemu pomagata v živlenju.Živlenje je prekratko da je človek na koncu sam.Sam sem 9 let pa se mi duša pa srce joče,ker sem nor da sem brez žene.To samo nekaj pisarijo filtranje v resnici so pa reveži,ker ne vedo živet z pravo žensko.Malo bi šli na pogovor določenim ljudjem psihologom,psh,ker takšni ljudje uničujejo tudi drugi spol.Jih imajo za norca.....Knjigo bi lahko napisal....
eskil
12.04.2019, 19:07:11
+16
Danes so povsem drugačni časi, kot so bili nekoč. Povečala se je izobraženost in s tem so se spremenili poglede na dolečene situacije, med drugim tudi na vezavo z partnerjem. Danes je težko najti sebi primernega partnerja, s katerim bi lahko nadaljeval potovanje nadaljnih 50 let in več, brez večjih pretresov. Materializem se je globoko zasidral v posameznika, zato ljubezen ni več prva stvar, zaradi katere bi bila dva skupaj. Statusno nižje priskrbljene punce, posegajo po stopnji ali dve višje od svoje. Statusno priskrbljene punce pa izbirajo sebi najmanj enakega. Pri moških je to drugače. Nižji sloj se ne upa spuščati nad svoj nivo, ker niti slučajno nimajo šans in košarica je zagotovljena. Višji sloj moškega, pa ne čuti pretirane potrebe po vezavi z partnerjem, ker z svojim statusom dobi vse za svoje vsakodnevno življene, poleg tega pa še neizmerno uživa v svobodi. Seveda pa po 35. letu pride do preobrata in tudi tak moški si poišče sebi primerno za jadranje v dvoje. Ženska pa enako.
TistoPravo
12.04.2019, 20:08:51
+6
Do 40 dva sloja višje, po 40tem pa spet išče "ljubezen"...ko jih moški zavrže in zamenja za mlajšo...ta formula za dva sloja višja prinaša ogromno ponucanih na trg, ki jim totalno osebnost uničjo moški
devlon
12.04.2019, 12:55:58
+12
samskih bi bilo zelo veliko, če bi se stroškovno izšlo. Tudi tisti, ki na lotu zadanejo..se potem kmalu ločijo, ker si končno lahko kupijo svobodo. Če sta skupaj dva, potem se kupi ena kopalnica, ena kuhinja, eno stanovanje.. Samska oseba pa težko pride do enosobnega stanovanja v LJ
TistoPravo
12.04.2019, 12:52:19
+2
Vsekakor osebnostna rast. Samo vprašanje je, koliko lahko človek živeč sam in za samega sebe z samo lastnim ogledalom napreduje v katerikoli smeri...vsekakor se strinjam, da nobenemu obdobje samote ne škodi z vidika treninga...ker človek slej ko prej pride lahko do tega trenutka, ko ga je treba preprosto preživeti...in če nikoli v življenju ne pride do trenutka navajanja na začasno ali pa nikoli se ne ve večno samoto...potem zna bit čustveno za marsikoga pretežkoo. Uglavnem, življenje nas uči največ preko odnosov...pa tudi treningi prilagajanja v življenju je najlažje vsaj v dvoje...enostavno sam živet ni nekaj, kar ti koristi kadarkoli. Ker kamorkoli stopimo iz lastnega stanovanja ven, nismo sami in se moramo nujno prilagajat. Takrat pa nastajajo problemi, ki so lahko zelo izčrpajoči. Saj zunanji svet "ne trenira rad" skupaj z nami, ta trening veliko lepše zgleda za zidovi lastnega doma skupaj z partnerjem ali konec koncev v okviru primarne družine.
Župnik
12.04.2019, 12:50:37
+4
jaz jih 800naštejem
TheFamilyFrost
12.04.2019, 11:26:37
+5
kaj ta članek je pisal osnovnošolec? je več slovničnih napak notri kot v mojem srednješolskem spisu madoncaa
Rodion Raskolnikov
12.04.2019, 10:37:16
-5
Bsi samski ljudje so globoko nesrečni in si želijo sopotnika. Cela vrsta prispevkov pomembnih blogerk in influencerk ma to temo je zgolj in samo fenomen inverzne psihologije. Naglas govoriš nasprotje tistega kar čutiš, saj je realnost preveč boleča.
Sentis
12.04.2019, 7:53:32
+3
Težko je biti dolgo samski, ker se slej ko prej zaljubiš in si spet na istem. Ljudje smo družabna bitja, ki smo le stežka sami.
sherlock2
12.04.2019, 10:21:21
+3
he, he, he
devlon
12.04.2019, 12:57:14
-4
...seks se zlahka najde