moskisvet
ODNOSI

Simptomi se pojavijo v 30. letih in izginejo šele okoli 50. leta

06.01.2019, 9:15
0
Kriza srednjih let doleti praktično vse moške, razlika je le v letih, pri kateri jo dočakajo. Približna starost pojava te psihološke krize se giblje okoli številke 35, pojenjala pa naj bi šele okoli 50. leta. Preverite, ali že kažete katere od naslednjih znakov.

Starejša ženska
Starejša ženska

Pogost občutek obžalovanja življenjskih odločitev

Kot prvi in najpogostejši simptom krize srednjih let je zelo pogosto razmišljanje, ali bi morali v življenju sprejeti drugačne odločitve. Če se zadnje čase pogosto zalotite pri obžalovanju tega, da ste se ustalili s svojo partnerico namesto potencialnega spolnega eksperimentiranja, ste morda vstopili v zloglasno krizo srednjih let.

Pretirana zaskrbljenost z mortalnostjo

Lahko vas začnejo prevevati močni negativni občutki pretiranega zavedanja o kratkotrajnosti življenja. K temu po navadi sodi pogosto razmišljanje o poslavljajoči se mladosti in občutku izgube najlepših, brezskrbnih let. 

PREBERI ŠE
10 nasvetov za kvalitetnejše spolno življenje

Upadanje zanimanja za seks

Za krizo srednjih let je značilno tudi zmanjšanje zanimanja za seks, katerega pogosto spremlja tudi impotenca, ki je največkrat psihološkega izvora. Strokovnjaki priporočajo pogovor s terapevtom, kateremu boste lahko iskreno zaupali svoje najgloblje dvome, se z njimi spopadli in sčasoma tudi premagali.

Za krizo srednjih let je značilno tudi zmanjšanje zanimanja za seks, katerega pogosto spremlja tudi impotenca, ki je največkrat psihološkega izvora.
Za krizo srednjih let je značilno tudi zmanjšanje zanimanja za seks, katerega pogosto spremlja tudi impotenca, ki je največkrat psihološkega izvora./ FOTO: iStock

Razdražljivost in upad samozavesti

Za krizo so tipični občutki neizpolnjenosti mladostniških ciljev. Obremenjevanje s tem pogosto vodi v izoblikovanje novih življenjskih ciljev, kot so boljša zaposlitev, večja plača, impresivnejši avto in nove spolne izkušnje z različnimi ženskami. Te novo izoblikovane želje mnogokrat vodijo do drastičnih življenjskih sprememb, te pa po navadi ne nudijo dolgotrajne sreče. 

Pomanjkanje koncentracije in nespečnost

Neustavljivo obremenjevanje z zgoraj omenjenimi temami pogosto vodi tudi do kognitivnih težav, kot sta motnji koncentracije in spanja. Če doživljate te simptome več tednov zapored, svetujemo iskanje profesionalne pomoči, ki vam lahko pomaga pri omejevanju negativnih posledic teh simptomov na vsakodnevno življenje.

PREBERI ŠE
Očala, ki vas ’resetirajo’

Lahko vas začnejo prevevati močni negativni občutki pretiranega zavedanja o kratkotrajnosti življenja.
Lahko vas začnejo prevevati močni negativni občutki pretiranega zavedanja o kratkotrajnosti življenja./ FOTO: Profimedia

Povečana nostalgičnost

Vsi se kdaj radi spominjamo prijetnih preteklih dogodkov, a pri prekomernem podoživljanju spominov se pogostokrat zgodi, da nehamo ceniti naša doživljanja. Težava pri nostalgičnosti je, da spomine po navadi gledamo skozi filtre, ki pretekle dogodke polepšajo. Tako se na primer spominjamo le najlepših trenutkov, preživetih z našo prvo ljubeznijo, in jih primerjamo s časom, preživetim z našo zdajšnjo partnerico. To seveda vodi do močnih želja po spremembi. Velikokrat se zgodi, da moški sredi krize srednjih let zapusti trenutno partnerico in si poišče novo življenjsko sopotnico. Večina kmalu spozna, da mu ta ne zmore nuditi vsega pričakovanega. 

PREBERI ŠE
Kubanska nostalgija na bogatih zapestjih

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.