moskisvet
ODNOSI

Osebnostne razlike, ki v ljubezni povezujejo

10.04.2019, 8:02
0
Saj veste, kako pravijo - tako zelo sta si različna, da skupaj tvorita popolno celoto. V medosebnih odnosih, tako prijateljskih kot romantičnih, to še kako drži. Kljub temu, da se na prvi pogled zdi, da nas razlike v navadah, čustvovanju in vedenju razdvajajo, pa nanje lahko gledamo kot na odlično protiutež. Lahko smo popoln par, če le znamo izkoristiti prednosti in pomanjkljivosti obrniti v svoj prid. V nadaljevanju predstavljamo nekaj najpogostejših kombinacij parov, morda se boste v katerem od njih celo prepoznali in ob prebranem spoznali, da sta kljub velikim razlikam v resnici zdravo uravnotežen par.

Skupaj lahko tvorita popolno celoto, če le znata različnost obrniti v svoj prid.
Skupaj lahko tvorita popolno celoto, če le znata različnost obrniti v svoj prid./ FOTO: Shutterstock

PREBERI ŠE
Kako razumeti ženske?

Veste, kaj je poglavitna stvar pri srečnih parih? To, da znajo na razlike in drugačnost gledati iz pravega zornega kota. Namesto da bi skušali spremeniti drug drugega, si raje pridejo nasproti. Sprejemanje drugega je eden od ključnih elementov za zadovoljujoč partnerski odnos. 

Sproščenost proti strukturiranosti

V tem primeru je eden od partnerjev sproščen, spontan in ležeren, prepušča se toku življenja in ne dopusti, da mu stres pride do živega. Drugi pa potrebuje natančno strukturirano življenje, dnevne rituale, ogromno organizacije in načrtovanja, prostora za spontanost ni. Se sprašujete, kako lahko takšen par sploh funkcionira? Skrivnost se skriva v razlikah, na katere gledata iz pravega zornega kota. Sproščen partner lahko odlično uravnoteži prekomeren stres in napetost strukturiranega partnerja in obratno. Strukturiran partner lahko s svojo mirnostjo in zbranostjo odlično usmerja preveč ležernega partnerja, ko se ta znajde na križišču odločitev ali pod stresom, ki ga ni najbolj vajen.

Organiziranost proti neredu

Takšen par je precej podoben zgornjemu, a ne povsem. V tem primeru imata partnerja precej drugačne standarde glede čistoče, urejenosti bivalnega prostora, avtomobila in podobno, kar morda na prvi pogled kar kliče po konfliktih. Si predstavljate velik kup umazanega perila na eni strani in na drugi lično in po barvah zloženo perilo? No, razlike niso tako velike, če zna organizirana oseba približati 'neurejenemu' partnerju koristi, ki jih ima red. Svoje organizacijske spretnosti tako lahko uporabijo za prestrukturiranje standardov, ki jih ima drugi. Po drugi strani pa kaotična oseba prispeva k večji zabavi, sproščenosti in ustvarjalnosti v odnosu. Urejenemu partnerju tako lahko približa tudi pozitivne plati kaosa, s čimer dosežeta uravnoteženost.

Kdo pravi, da je razlika v letih nepremostljiva? Mnogo parov, ki jih loči več let, celo desetletje, se lahko pohvali z lepimi ljubezenskimi zgodbami.
Kdo pravi, da je razlika v letih nepremostljiva? Mnogo parov, ki jih loči več let, celo desetletje, se lahko pohvali z lepimi ljubezenskimi zgodbami./ FOTO: Shutterstock

Mladost proti starosti

Čeprav nekateri mislijo, da velika razlika v letih ne pomeni nič dobrega in se jim zdi takšno razmerje tek na kratke proge, ni čisto tako. Včasih so prav leta tista ključna točka, ki drug drugemu omogoča nenehno skupno rast. Starejši partner tako lahko uživa v spontanosti in igrivosti mlajšega, medtem ko mlajši uživa v modrosti in izkušenosti starejšega. Vsa skrivnost se seveda skriva v tem, da znamo ceniti medsebojne razlike in poiščemo načine, ki pripomorejo k ustvarjanju zdravega in osrečujočega odnosa.

Varčevalec proti razsipnežu

Vsi vemo, da so konflikti in nestrinjanje glede financ v partnerstvu precej pogosti. Eden bi varčeval in kupoval le tisto, kar je najbolj nujno potrebno, pri čemer bi gledal na vsak evro, drugi bi rad užival v vsem, kar ponuja življenje – oblačilih, potovanjih, hrani ... Takšne razlike v partnerstvu lahko obrnemo v svoj prid, le če niso zelo ekstremne in gre le za majhno neskladje v odnosu do denarja. Pri tem so še vedno možni kompromisi glede financ, vodenje skupnega ali ločenega računa, postavljanja ciljev ... kar omogoči večji nadzor in ustvarjanje ravnotežja. Če pa pride do večjih razlik, ki oba spravljajo ob pamet, je v tem primeru težko vzpostaviti ravnovesje.

PREBERI ŠE
Kaj narediti, če nista seksala že več mesecev?

Ona toga in strukturirana, on sproščen in igriv. Vam je kaj znano?
Ona toga in strukturirana, on sproščen in igriv. Vam je kaj znano?/ FOTO: Shutterstock

 Introvertiran proti ekstrovertiranemu

Parov, kjer eden obožuje druženje z ljudmi, drug pa raje uživa v samoti, je veliko. V tem primeru gre za razlike, ki ne pomenijo nič usodnega in nepremostljivega, saj je le treba sprejeti potrebe drugega. Če ima ekstrovertirana oseba rada druženje, potem to lahko izkoristi v delovnem času in hobijih, ki vključujejo druge ljudi. Vse, kar mora sprejeti vase zaprta oseba, je, da partner potrebuje več dogajanja okoli sebe. Obenem pa se lahko vsake toliko partnerju približa tako, da se udeleži kakšne aktivnosti ali druženja z njim. Seveda je v tem primeru najbolj pomembno spoštovati in tudi sprejeti želje in potrebe drugega.

V odnosih je velikokrat tako, da se pri partnerju zaljubimo ravno v tisto, kar nas začne kasneje skozi čas motiti. Zato je v prvi vrsti potrebna velika mera sprejemanja in spoštovanja drugega ter dopuščanje razlik, ki nas delajo unikatne. Obrnita jih v svoj prid in drug drugega dopolnita tam, kjer to potrebujeta. 

PREBERI ŠE
Kaj storiti v dolgočasni zvezi

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.