moskisvet
ODNOSI

Kako prepoznati ženske s slabo samopodobo?

24.03.2019, 11:28
0
Nekaj povsem normalnega je, če smo v življenju vsake toliko negotovi. Poleg dobrih pridejo tudi slabši dnevi, ki nam zamajejo podobo o sebi. A kaj storiti, če vaša partnerka nima takšnih dobrih dni? Če je nenehno zaskrbljena, nesamozavestna, prestrašena in se vedno zanaša le na druge. Lahko gre za izrazito slabo samopodobo, ki jo še bolj povečajo slabe izkušnje iz preteklosti.

Se vam zdi, da imata več slabih dni kot dobrih? Je vaš odnos eno samo kreganje, občutek nerazumevanja in vprašanj, ki ostajajo brez odgovorov?
Se vam zdi, da imata več slabih dni kot dobrih? Je vaš odnos eno samo kreganje, občutek nerazumevanja in vprašanj, ki ostajajo brez odgovorov?/ FOTO: Dreamstime

PREBERI ŠE
Kako končati partnerski odnos brez drame?

Zdi se, kot da ima okoli sebe neviden zid

V bližini takšne ženske vedno čutite rahlo nelagodje, občutek napetosti in nezaupanja. Tudi če ste z njo preživeli že kar nekaj zmenkov, se vam zdi, da se še vedno ne more odpreti in zaupati. Morda ste poskusili tudi s kapljico alkohola, a nikakor ne gre. Vedno se čutijo zadržki, ki jo držijo v tisti varni in predvidljivi coni. Zakaj je takšna? Morda ima za seboj težko razvezo, ki je v njej močno zasejala nezaupanje v moški spol. Morda ste ji neskončno všeč, pa vas vidi kot le enega od mnogih, ki jo bo ponovno prizadel.

Vedno vas preizkuša

Čisto na začetku partnerske zveze ali prvih zmenkih, je nekaj čisto običajnega, da partnerja na nek način ’preizkušamo’. Ugotavljamo, do kam lahko gremo, kje so njegove meje, kako se obnaša v določenih sitaucijah, kako funkcionira v odnosu … A ko smo že nekaj časa skupaj, tega ne počnemo več. Ko vaša partnerica nenehno preizkuša vašo ljubezen na način: »Me res ljubiš? Kajne, da me ne boš zapustil? Si samo moj?« je to lahko znak zelo slabe samopodobe. Seveda v primeru, da vas to sprašuje vedno in povsod in ne le vsake toliko. 

Vedno se opravičuje

Saj poznate ljudi, ki se nenehno opravičujejo, čisto brez vsakega razloga. Zdi se jim, da bodo na takšen način ugajali drugim in bili bolj všečni. A pogosto opravičevanje je tudi znak slabe samopodobe. Se vam partnerica opravičuje za stvari, ki niso njena krivda in takšne, ki sploh ne potrebujejo opravičila? Včasih vse skupaj izgleda prav smešno, kajne? Takšne ženske velikokrat nosijo s seboj tudi velike občutke krivde, da nekaj niso storile tako, da bi bilo to všeč drugim - pa čeprav čisto brez razloga. To so vsebine, ki izvirajo iz preteklosti, zelo verjetno iz otroštva.

PREBERI ŠE
Kako razumeti ženske?

Hrepenite po spolnosti, kjer se lahko popolnoma predata drug drugemu, ona pa se venomer skriva?
Hrepenite po spolnosti, kjer se lahko popolnoma predata drug drugemu, ona pa se venomer skriva?/ FOTO: iStock

Med seksom se skriva

So ženske, ki jih med seksom nikakor ne smete videti gole. Če to počneta podnevi, se nenehno zakrivajo, pokrivajo in poskrbijo, da njihovi intimni deli niso na ogled. Zvečer želijo ugasnejo luč in včasih tudi druge vire svetlobe (televizija, sveče ...), da se slučajno ne bi videl košček kože preveč. Zveni znano? Takšne ženske se pretirano obremenjujejo zaradi svojega videza, so pretirano zaskrbljene, da niso dovolj lepe, privlačne, seksi.

Dela stvari, ki jih ne mara

V partnerskem razmerju je nekaj običajnega, da sklepamo kompromise in počnemo določene stvari samo zato, ker so všeč ljubljeni osebi, kar je tudi prav. Ženske s slabo samopodobo pa bodo počele tudi stvari, ob katerih bi najraje jokale, kričale, ki se jim upirajo, so v neskladju z njihovimi etičnimi in moralnimi standardi, prepričanji … samo zato, ker jih je strah izraziti svoje mnenje. Šle bodo neštetokrat preko sebe, samo da bi vam ugodile. 

Ne sprejema pohvale

So ženske, ki ob pohvalah drugih rdijo in se skorajda skrivajo. So tudi takšne, ki mislijo, da se nekdo norčuje iz njih, če so pohvaljene. Ne verjamejo besedam drugim, zato pohvale ne morejo in ne znajo videti kot resnice. To je izrazit znak slabe samopodobe - oseba, ki se spoštuje in sprejema, bo vedno sprejela pohvalo in se zanjo zahvalila.

Takšne partnerice imajo velikokrat za seboj slabe izkušnje iz preteklih odnosov in/ali otroštva.
Takšne partnerice imajo velikokrat za seboj slabe izkušnje iz preteklih odnosov in/ali otroštva./ FOTO: Dreamstime

PREBERI ŠE
Kako iz teme in bolečine partnerskega razhoda?

Kritična je do drugih

Ženska, ki ne verjame vase in ima slabo samopodobo, bo v drugih ženskah vedno iskala nekaj, kar jo bo zmotilo.To pa je le znak njenega lastnega nezadovoljstva, morda celo ljubosumja.Da bi dvignile svojo lastno vrednost in boljše počutje, takšne ženske rade kritizirajo, obrekujejo, iščejo napake ... Je takšna tudi vaša? Morda pa potrebuje malce več potrditve z vaše strani.

Neodločna je

Ko se dogovarjata, kam bi se lahko odpravila na izlet, je vedno neodločna in izbiro vedno prepušča vam. Prav tako nikoli ne da pobude za kaj novega. Na začetku se vam morda to zdi še simpatično, a na daljši rok vas začne motiti. Morda imate celo občutek, kot da nima lastne osebnosti, saj vedno vse prepušča drugim. Ker je to v odnosu zares moteče in sčasoma pripelje tudi do konfliktov, razrešite to temo že takoj na začetku.

PREBERI ŠE
Vam ni več do seksa? Se zgodi!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.