moskisvet
EROTIKA

Tega o kondomih niste vedeli!

31.12.2018, 11:12
1
Če se je nekoč domišljija proizvajalcev kondomov končala pri različnih barvah, okusih in zabavnih oblikah, danes ni več tako. Ne verjamete? Ste že slišali za novo različico kondomov, ki ne vsebujejo glutena? A pri tem se verjetno mnogim poraja vprašanje – od kdaj kondomi sploh vsebujejo gluten?

Pisani, rebrasti in z različnimi sadnimi okusi. Močni kot jeklo in obenem nežni kot peresce. Pa takšni, ki zadovoljijo oba. Obstajajo celo zbiratelji kondomov, ki jih navdušujejo vse mogoče drzne ideje proizvajalcev, ki nimajo konca. Kaj pa kondomi brez glutena?

Kondome je treba uporabiti pred njihovim iztekom varne uporabe, jih ne izpostavljati mehanskim dražljajem (shranjevanje v denarnici) ali previsoki oziroma prenizki temperaturi.
Kondome je treba uporabiti pred njihovim iztekom varne uporabe, jih ne izpostavljati mehanskim dražljajem (shranjevanje v denarnici) ali previsoki oziroma prenizki temperaturi./ FOTO: iStock

Gluten in kondomi

V današnjih časih, ko je vse povezano z zdravim življenjskim slogom, številnimi možnostmi diet in izogibanjem vsemu, kar človeku škoduje, se je razvila prava obsesija z glutenom. Škoduje ali ne, vse ’brezglutensko’ je moderno. Brezglutenska prehrana, breglutenski izdelki in … da, tudi brezglutenski kondomi. Eno od podjetij za osebno nego, ki temelji na organskih produktih, je lansiralo linijo kondomov, ki naj bi bili brez parabenov, vonja, kazeina in seveda tudi brez glutena.

Na tej točki se verjetno sprašujete, od kdaj imajo kondomi sploh gluten? Eden od soustanoviteljev znanega podjetja za osebno nego je potrdil, da večina kondomov glutena res nima, obstaja pa velika možnost prisotnosti glutena v lubrikantih. V izdelkih za osebno nego naj bi gluten namreč imel funkcijo emulgatorja, stabilizatorja ali polnila. Ker se kondomi uvrščajo med medicinske pripomočke, proizvajalcem tako ni potrebno razkrivati podrobnih sestavin, ki jih pri proizvodnji uporabljajo.

Pri uporabi kondomov je seveda na prvem mestu varnost, saj je njihova primarna funkcija zaščita pred neželeno nosečnostjo in prenosom nalezljivih spolnih bolezni.

 In kaj spoh je gluten?

Gre za rastlinsko beljakovino, ki jo najdemo v pšenici, ječmenu in ržu, kar pomeni, da gluten vsebuje velika večina kruha in pekovskih izdelkov, ne pa seveda vsi. Glutena ne vsebujejo koruza, kvinoja, sončnično seme, ajda, amarant, proso ter divji riž. Če pogledamo širše, vsebujejo gluten tudi številni solatni prelivi in instant juhe.

Celiakijo, avtoimunsko motnjo, zaradi katere je tanko črevo preobčutljivo na gluten ima majhen odstotek prebivalcev. Običajno se izraža kot diareja, bruhanje, bolečine v trebuhu.

Če torej oseba, ki je preobčutljiva na gluten, uporablja kondom, premazan z lubrikantom, v katerem se gluten nahaja, lahko razvije srbeč izpuščaj, zlasti v okolici ust. Vprašanje na mestu pa je, ali je rdeč izpuščaj zaradi glutena ali drugih snovi. So pa v podjetju stopili naproti tudi vsem tistim, ki imajo tovrstno težavo. 

Na tej točki se verjetno sprašujete, od kdaj imajo kondomi sploh gluten?
Na tej točki se verjetno sprašujete, od kdaj imajo kondomi sploh gluten?/ FOTO: iStock

Preberite tudi o nevidnem kondomu, ki po uporabi izgine

Imam glutensko intoleranco. Potrebujem kondome brez glutena?

Iskreno? Najbrž ne.

Svetovalci pri fundaciji za glutensko intoleranco mirijo, da se gluten ne more absorbirati skozi kožo. Če se nekdo samo dotakne izdelka ali snovi, v kateri je gluten, zelo verjetno ne bo imel nikakršnih prebavnih težav. Pri nizkem odstotku ljudi se sicer lahko pojavi reakcija, če uporabljajo kozmetične izdelke z vsebnostjo glutena, kot so na primer šampon, losjon za telo in podobno, vendar je težko predvideti, ali se bodo simptomi pri njih pojavili ali ne.

In kakšne so sploh prednosti organskih kondomov?

Kljub temu da se strokovnjaki strinjajo, da osebe z glutensko intoleranco zelo verjetno ne bodo imele posebne reakcije pri uporabi kondomov z lubrikantom, v katerem je gluten, pa to ne pomeni, da tovrstni organski proizvodi nimajo nobene koristi.

Strokovnjaki so si precej enotni, da je zadnja skrb, ki bi jo morali v zvezi s kondomi imeti, ali vsebujejo gluten in parabene. Pomembneje kot to so seveda informacije o roku uporabe kondomov, o pravilni uporabi in načinu shranjevanja. Kondome je treba uporabiti pred njihovim iztekom varne uporabe, jih ne izpostavljati mehanskim dražljajem (shranjevanje v denarnici) ali previsoki oziroma prenizki temperaturi.

Torej, so vas brezglutenski kondomi prepričali?

Kondom, ki kar sili k varni spolnosti

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

1918
01.01.2019, 9:06:31
+13
a vi to resno?