Moskisvet.com
Triki natakarjev

Potovanja

S temi zvijačami vas natakarji prinašajo naokoli

M.S.
05. 03. 2024 05.00
3

Prijazni nakatakarji, ki vam ob pijači ponudijo slane prigrizke, morda niso tako prijazni, kot si mislite. Morda želijo samo, da spijete več. Mnogi natakarji imajo v rokavu številne trike, s katerimi vas skušajo tako ali drugače pretentati. Pogosto gre za nedolžne trike, na račun katerih pa si lastniki lokalov manejo roke. Pri tem na nikogar ne kažemo s prstom, so pa to pogoste prakse v tujini, zato je dobro biti podučen.

Ste imeli kdaj občutek, da je v vašem koktajlu zelo malo alkohola? Ste bili navdušeni, ko vam je natakar naredil res močno mešanico? Oboje sta stalni gostinski praksi, in če je prva preprost nateg, druga ustvarja vtis lažne prijaznosti, saj je količina alkohola pogosto enaka, le brezalkoholnih sestavin je manj. V nadaljevanju vam predstavimo še nekaj natakarskih zvičaj, s katerimi kot gost potegnete krajši konec.

Nekateri natakarji so namazani z vsemi žavbami.
Nekateri natakarji so namazani z vsemi žavbami. FOTO: Dreamstime

Mnogi natakarji skušajo za pripravo koktajla porabiti karseda malo alkohola. Eden najbolj preprostih trikov, da to dosežejo, ne da bi stranka opazila, je, da rob kozarca pomočijo ali premažejo z alkoholom. V tem primeru vonj alkohola postane intenzivnejši in stranka ima občutek, da se alkohol nahaja v pijači, čeravno delež alkohola ne ustreza predpisanemu. Drugi način, kako prikrijejo alkoholni manjko, je s pomočjo slamice, ki jo bodisi predhodno namočijo v alkohol, bodisi vanjo predhodno nalijejo malce alkohola. S tem tudi blaga alkoholna pijača daje občutek, da vsebuje veliko alkohola.

Naslednji priročen in najbolj očiten način, kako natakarji zakrijejo količino alkohola, je kocka ledu. Ste kdaj opazili, koliko ledu ostane v kozarcu, ko ste popili pijačo? Da se led ne bi stopil prehitro, natakarji v koktajle pogosto dodajo mrzlo vodo, zaradi česar se led počasneje tali in posledično manj razredči alkohol.

Tudi merice niso zagotovilo, da boste dobili želeno količino alkohola.
Tudi merice niso zagotovilo, da boste dobili želeno količino alkohola. FOTO: Dreamstime

Kaj pa merice? Natakarji, ki so namazani z vsemi žavbami, znajo goljufati tudi z mericami. Pogosto se namreč na dnu merice nahaja vložek z debelim dnom, ki lahko zmanjša prostornino tudi do 40 odstotkov, z uporabo ledu in v kombinaciji s ''pravim'' kozarcem pa stranka tega sploh ne opazi. Mnogi kozarci so namreč privlačnega videza, a imajo debelo dno, zaradi optične prevara pa dajejo občutek, da je v kozarcu pijače več kot se zdi – v resnici jo je lahko tudi do tretjine manj!

Verjetno natakar, ki vam ob pijači postreže še slane prigrizke, pri vas dobi pozitivne točke. A za to gesto se običajno skriva več kot samo prijaznost. Ker sol dehidrira telo, postanemo žejni in spijemo več, kot smo morda načrtovali.

Veste, koliko pivske pene je ravno prav?
Veste, koliko pivske pene je ravno prav? FOTO: Dreamstime

Pozorni bodite ob naročanju viskija, saj so se že pojavljali primeri, ko so natakarji poceni viski stregli v dragih steklenicah, nepoučene stranke pa ne bodo opazile razlike med dragim in manj kakovostnim viskijem, zato pa ne boste plačali nič manj, lastniki lokalov pa si bodo na račun vaše naivnosti meli roke.

Kako pravilno bočno parkirati – super nasvet za vse, ki vas je tega strah
Preberi še
Kako pravilno bočno parkirati – super nasvet za vse, ki vas je tega strah

Kaj pa pivska pena? Ta je obvezen del piva, saj je naravni ojačevalec pivčevih pričakovanj, še preden pivo okusimo. Idealno je, če je visoka od 2,5 do največ 4 centimetre.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369