Moskisvet.com
David Beckham

Športi z žogo

Rdeči karton, ki je življenje Beckhama obrnil na glavo; to si danes misli o svojem ''rablju''

M.S.
07. 10. 2023 05.00
0

Nekdanji angleški nogometaš David Beckham je v dokumentarnem filmu Beckham razkril marsikatero podrobnost iz svojega zasebnega življenja in med drugim obudil travmo zaradi rdečega kartona leta 1998, ko ga je ekstremno negativen odziv angleške javnosti pahnil v hudo depresijo.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
David in Victoria Beckham sta v življenju prestala mnoge preizkuse.
David in Victoria Beckham sta v življenju prestala mnoge preizkuse. FOTO: Profimedia

Otrok Manchester Uniteda, David Beckham, se je v zgodovino nogometa zapisal kot eden najboljših nogometašev svoje generacije in v športu pustil neizbrisen pečat. Nogometu je predan tudi po tem, ko je nogometne čevlje leta 2013 obesil na klin in v tem času med drugim soustanovil ameriško ekipo Inter Miami, ki ima danes na plačilni listi Lionela Messija in nekatere druge zvezdnike nogometa. Beckham tako tudi danes ostaja pojem nogometa.

Čeprav se zdi, da ima danes 48-letni Beckham v življenju vse – uspešno športno in poslovno kariero, najlepšo žensko na svetu in denar – mu vendarle v življenju ni bilo vedno lahko. Ravno nasprotno. V veliki meri ga je zaznamovala domnevna afera z Rebecco Loos, o kateri si lahko več preberete TU, še bolj pa ga je duševno zaznamoval rdeči karton leta 1998, ko je postal državni sovražnik številka ena. V dokumentarnem filmu Beckham sta nas z ženo Victorio Beckham popeljala v tiste travmatične čase, po katerih se Anglež morda ne bi več pobral, saj sta bila gonja in sovraštvo proti njemu resnično neverjetna.

Tako je danes videti Beckhamova ljubica, Victoria prekinila 20-letni molk
Preberi še
Tako je danes videti Beckhamova ljubica, Victoria prekinila 20-letni molk
Pred tekmo izvedel, da mu je umrl sin, kar je zvezdnik storil po tem, je šokiralo vse
Preberi še
Pred tekmo izvedel, da mu je umrl sin, kar je zvezdnik storil po tem, je šokiralo vse

Za vse je bil kriv rdeči karton, ki ga je prejel proti Argentini na svetovnem prvenstvu v Franciji, ko je po prekršku Diega Simeoneja slednjega brcnil in mu je sodnik Kim Milton Nielsen pokazal pot v slačilnico. Zaradi pogroma domače javnosti in medijev – 'Daily Mirror' je po tekmi objavil članek z naslovom ''10 hrabrih levov in en neumen fantič''  in tarčo za pikado z njegovo podobo v sredini, 'The Sun' pa ga ja naslovil ''Trenutek norosti''– je dolgo trpel za klinično depresijo, je razkrila njegova soproga Victoria Beckham. Med prvo gostujočo tekmo v novi sezoni po prvenstvu, ko je igral za Manchester United, so moštveni avtobus obmetavali s pivskimi kozarci in kamni, spremljali pa so ga napisi, kot je ''Sovražimo Beckhama'' in ''Državo si pustil na cedilu''. "Bil je zlomljen. Bil je v razsulu. Bil je depresiven, klinično depresiven. Bolelo je, najraje bi 'ubila' te ljudi," je bila iskrena nekdanja zvezdnica dekliške skupine Spice Girls.

14 let ga je skrival, danes je kopija slavnega očeta
Preberi še
14 let ga je skrival, danes je kopija slavnega očeta
Beckham v svoji izpovedi ni skrival svojih čustev.
Beckham v svoji izpovedi ni skrival svojih čustev. FOTO: Profimedia

Anglija je tisto tekmo izgubila po enajstmetrovkah, potem ko se je redni del in podaljšek končal z rezultatom 2:2 in gol Sola Campbella v izdihljajih tekme zaradi prekrška ni obveljal, tedaj 23-letni Beckham pa je bil v očeh javnosti glavni krivec poraza v osmini finala in je od navijačev prejemal grožnje s smrtjo, čeprav je danes eden najboljših nogometašev v zgodovini angleškega nogometa, potem ko je navduševal z natančnimi podajami in prostimi streli.

Ko je čelada večja od telesa ali kako slovenski otroci dirkajo z gokarti
Preberi še
Ko je čelada večja od telesa ali kako slovenski otroci dirkajo z gokarti

Večer pred tekmo je Victoria Davidu razkrila, da je noseča (Brooklyn). David je želel zapustiti prvenstvo, a ni mogel. ''Povedala sem mu večer pred tekmo. Bil je tako zelo vesel, oba sva bila. To sva si želela in ne bi mogla biti srečnejša,'' je dejala ''Posh Spice''. David je bil razočaran nad odzivom njegovih soigralcev, ki ga po prekršku niso podprli. ''Še vedno sem razočaran, ko pogledam nazaj na ta dogodek. Bili smo mladi. Da, naredil sem napako, a od določenih ljudi v ekipi in nogometu pričakuješ, da ti stopijo v bran in te podpirajo, ne glede na vse.'' Trener ''rdečih vragov'' Alex Ferguson je bil eden prvih, ki mu je ponudil ramo. ''Naslednje jutro zgodaj me je poklical Ferguson in dejal: 'Si v redu?' Da, sem mu dejal in bil precej čustven v najinem pogovoru. Rekel mi je: 'Ne skrbi, pojdi proč za nekaj tednov ... vrni se v klub. Mi smo s tabo. To je vse, kar se moral slišati,'' je David razkril nekdanjemu nogometašu Garyju Nevillu leta 2022. ''Imel sem srečo, podprli so me klub, trener in seveda družina. Tedaj si človek ni šel kar poiskat pomoči, bili so drugi časi. Vse sem držal zase in se s tem ubadal sam. Danes otrokom govorim, kako pomembno je, da niso tiho in kako pomembno se je pogovarjati.''

Diego Simeone je leta 2002 dejal, da se ga je Beckham tedaj komaj dotaknil in da je zgolj izrabil situacijo. ''Podrl sem ga in oba sva padla po tleh. Ko sem skušal vstati, me je brcnil od zadaj. Izkoristil sem situacijo. Mislim, da bi to storil vsak,'' je bil iskren trener madridskega Atletica. ''Angleži so s tem žal izgubili igralca, a v življenju je tako, da moraš izkoristiti priložnosti, ki se ti ponudijo,'' ničesar ne obžaluje Simeone. Štiri leta pozneje sta nogometaša zakopala bojno sekiro in drug do drugega danes ne gojita nobenih zamer. To je še enkrat več dokazal Beckham, ko je prosil Diega, da deli njegovo plat zgodbe o incidentu.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

''Želim si, da bi obstajala tableta, ki bi jo vzel in bi izbrisal določene spomine. Naredil sem neumno napako. Spremenila mi je življenje. Spraševali so me, kako se počutim, potem ko sem svojo državo pustil na cedilu. Govorili so mi, da sem sramota,'' razlaga Beckham. "Bila sva v Ameriki in tik pred tem, da dobiva prvega otroka. Mislil sem, da bo vse v redu, da bodo čez dan ali dva ljudje že vse pozabili. O tem nisem nikoli govoril – ker ne morem. Težko je govoriti o tem, kaj sem dal skozi, ker je bilo tako ekstremno. Kamor koli sem šel, so z mano ravnali grdo,'' je priznal David, ki tedaj ni jedel in spal ter taval v temi. Oba z Victorio sta velik del teh spominov blokirala, med obujanje spominov za potrebe filma pa so bolečine privrele nazaj. ''Zdaj se mi vse vrača. Predstavljajte si, da imate otroka in prejemate grožnje s smrtjo? David je moral skozi vse to." Svoje zadoščenje je Beckham dočakal na naslednjem svetovnem prvenstvu, ko je bil kapetan angleške izbrane vrste in je uspešno izvedel enajstmetrovko proti Gavčem in jih izločil iz nadaljnjega tekmovanja ter se s tem nekako odkupil navijačem. Tedaj mu je angleška javnost tudi odpustila. Beckham je v svoji 21-letni karieri sicer skupno prejel le devet rdečih kartonov.

Slavni nogometaš že 15 let ljubi lepo Bosanko, s katero pa skrbno skrivata zasebnost
Preberi še
Slavni nogometaš že 15 let ljubi lepo Bosanko, s katero pa skrbno skrivata zasebnost

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382