Moskisvet.com
Najtežji kolesarski vzponi

Šport

Najtežji kolesarski vzponi na svetu ali ko se svet kolesarju postavi pokonci

M.S.
13. 09. 2023 11.00
0

Kolesarji so na Vuelti nedavno etapo, ki jo je dobil Primož Roglič, končali na Angliruju v Asturiji, ki naj bi veljal za najbolj brutalen vzpon v svetovni seriji. Ali je res najtežji klanec, je stvar debate, mi pa vam ponujamo še preostale vzpone, ki jih dojemamo kot najtežje kolesarske vzpone na svetu.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Številke dostikrat ne dajo resničnega odgovora o tem, kateri kolesarski vzpon oz. klanec je najtežji, zato je odgovorov skoraj toliko, kot je kolesarjev, dejstvo pa je, da med vzpenjanjem nobenemu kolesarju ni lahko.

Zakaj je tek tako zdrav?
Preberi še
Zakaj je tek tako zdrav?

Mont Ventoux, Francija

Mont Ventoux je znan kot eden najzahtevnejših vzponov v kolesarskem svetu. Nahaja se v Provansi v Franciji in se dviga na višini 1912 metrov. Klanec ima več različnih poti, vendar je najtežja pot znana kot "Bédoin". Ta vzpon je dolg pribl. 21 km, s povprečnim naklonom približno 7,5 % in nekaterimi odseki, ki imajo naklon tudi več kot 10 odstotkov. Izpostavljenost vetru predstavlja še dodaten izziv za kolesarje.

13. julija 1967 je zaradi kombinacije neznosne vročine, izčrpanosti, amfetaminov in alkohola med nesrečno 13. etapo med vzponom na Mont Ventoux umrl svetovni prvak Tom Simpson.
13. julija 1967 je zaradi kombinacije neznosne vročine, izčrpanosti, amfetaminov in alkohola med nesrečno 13. etapo med vzponom na Mont Ventoux umrl svetovni prvak Tom Simpson. FOTO: Profimedia

Stelvio, Italija

Prelaz Stelvio (Passo dello Stelvio) se nahaja v italijanskih Alpah in je znan po svoji zahtevnosti in kačasti podobi. Klanec ima več poti, najbolj priljubljena pa je pot iz Bormia. Ta vzpon je dolg 24 km, s povprečnim naklonom približno 7,6 %. Ima kar 48 serpentin. Vključuje tudi več kot 2000 metrov višinske razlike, zaradi česar je izjemno zahteven.

Prelaz Stelivo
Prelaz Stelivo FOTO: David Stropnik

Alpe d'Huez, Francija

Alpe d'Huez je kolesarska klasika in ga redno gosti Tour de France. Nahaja se v francoskih Alpah in je dolg 13,8 km, s povprečnim naklonom približno 8,1 %. Vključuje 21 serpentin in je znan po strmih odsekih, kot sta "La Garde" in "Le Tunnel". Alpe d'Huez je pravo kolesarsko svetišče, saj etapo, ki ga preči, spremlja na stotisoče ljudi v živo.

Tadej Pogačar med vzponom na Alpe D'Huez
Tadej Pogačar med vzponom na Alpe D'Huez FOTO: AP

Mortirolo, Italija

Mortirolo je izjemno zahteven klanec v italijanskih Alpah. Pot iz Mazzo di Valtelline je najbolj znana in velja za enega najtežjih cestnih vzponov na svetu. Klanec je dolg približno 12,4 km, s povprečnim naklonom približno 10,5 %. Nekateri odseki imajo naklon večji od 18 odstotkov. Mortirolo je znan po izjemni strmini in od kolesarja zahteva izjemno moč in vzdržljivost.

Vsi rekordi Novaka Đokovića
Preberi še
Vsi rekordi Novaka Đokovića

Angliru, Španija

Angliru se nahaja v Asturiji v Španiji in je za mnoge najtežji kolesarski vzpon na svetu. Dolg je 12,5 km, s povprečnim naklonom približno 9,8 %. Klanec je znan po svojih strmih odsekih, kot je "La Cueña les Cabres", ki ima povprečni naklon več kot 15 odstotkov in maksimalni naklon blizu 24 odstotkov.

Angliru
Angliru FOTO: Shutterstock

Zoncolan, Italija

Zoncolan se nahaja v italijanskih Dolomitih in je bil večkrat del Dirke po Italiji. Dolg je približno 10 km, s povprečnim naklonom približno 11,5 % in odseki, ki imajo naklon tudi več kot 20 odstotkov.

Čemu služi polkrog na obodu kazenskega prostora?
Preberi še
Čemu služi polkrog na obodu kazenskega prostora?

Alto de l'Angliru, Kolumbija

Ta klanec je dolg 12,5 km, s povprečnim naklonom približno 9,8 %. Podobno kot španski Angliru tudi ta vzpon vključuje strm odsek s povprečnim naklonom več kot 15 odstotkov in maksimalnim naklonom blizu 24 odstotkov.

Alto Roca, Bolivija

Ta vzpon je dolg 34 kilometrov in se konča na nadmorski višini 4737 m, povprečni naklon pa znaša 8,7 %. Kolesar se vzpenja z višine 1750 metrov.

Gavia, Italija

Passo Gavia se nahaja v italijanskih Alpah in je znan po svoji visoki nadmorski višin (2621 metrov). Klanec je dolg 17,3 km, s povprečnim naklonom približno 7,9 %. Prelaz je med kolesarji priljubljen tudi zaradi svoje slikovite pokrajine.

Anita Horvat: ''Za tekmo se vedno uredim – tako se na stezi boljše počutim''
Preberi še
Anita Horvat: ''Za tekmo se vedno uredim – tako se na stezi boljše počutim''

Obstajajo še številni drugi zahtevni vzponi, a našteti sodijo med najbolj znane.

Kakšna je pravilna tehnika teka?
Preberi še
Kakšna je pravilna tehnika teka?

Tudi Slovenija premore nekaj vzponov, ki so izjemno zahtevni.

Vršič

Vršič je s svojim serpentinami eden najbolj prepoznavnih klancev v Sloveniji, Juriš na Vršič pa ena najbolj znanih rekreativnih dirk pri nas. Nahaja se v Julijskih Alpah in je bil zgrajen med prvo svetovno vojno. Asfaltirana cesta se vzpne do višine 1611 metrov. Dostopen je iz Kranjske Gore (13,5 kilometra) in iz smeri Trente (8,7 kilometra).

Na Vršič zadnja leta poteka tudi dirka s poniji.
Na Vršič zadnja leta poteka tudi dirka s poniji. FOTO: 24 UR

Mangart

Mangart je drugi najvišji vrh v Julijskih Alpah in za kolesarja predstavlja velik izziv. Klanec se začne pri Logu pod Mangartom in se vzpenja do višine 2055 metrov. Cesta se navkreber vije kar 19 km, s povprečnim naklonom približno 8,5 %.

Toliko kalorij porabijo kolesarji na dirki po Franciji
Preberi še
Toliko kalorij porabijo kolesarji na dirki po Franciji

Krvavec

Krvavec je priljubljeno smučišče v Kamniško-Savinjskih Alpah, vendar je tudi odlična destinacija za kolesarje. Klanec se začne v Cerkljah na Gorenjskem in se vzpenja na višino približno 1970 metrov. Vzpon do Jezerc na Krvavcu je dolg 11, 7 km, s povprečnim naklonom približno 7 odstotkov.

Pred leti je na Krvavec potekalo tudi državno prvenstvo, kjer je pred Pogačarjem slavil Primož Roglič.
Pred leti je na Krvavec potekalo tudi državno prvenstvo, kjer je pred Pogačarjem slavil Primož Roglič. FOTO: Miro Majcen

Sveta Gora

Sveti Gora je romarski kraj v vzhodni Sloveniji in tudi priljubljena destinacija kolesarjev. Klanec se začne v naselju Šentjurij pri Ptuju in se vzpenja na višino 681 metrov. Dolg je 7,5 km, s povprečnim naklonom približno 9 odstotkov.

Kolesarska poslastica v Dolomitih
Preberi še
Kolesarska poslastica v Dolomitih

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382