Moskisvet.com
najboljsa smucarska celada

Šport

Najboljša smučarska čelada – kako jo izbrati?

P.R.
11. 07. 2023 05.00
0

Ko se podamo na smučišče, je varnost vedno na prvem mestu. Med vsemi elementi smučarske opreme, ki nam zagotavljajo zaščito, ima smučarska čelada nedvomno eno izmed ključnih vlog. Ne glede na vašo izkušenost na smučeh ali vaš smučarski stil je nošenje prave smučarske čelade ključno za zmanjšanje tveganja poškodb in zagotavljanje varnosti na smučišču.

Čeprav smučarske palice in čevlji ter smuči sodijo med osnovno, obvezno opremo tega najbolj priljubljenega zimskega športa, bi v resnici morali največ pozornosti nameniti izbiri smučarske čelade in smučarskih očal

Gre namreč za pripomočka, brez katerih je smučati mogoče, a je to oteženo, tvegano in nevarno, v najhujših primerih pa celo življenjsko ogrožajoče. Z eno besedo: neodgovorno.

Ker je tehnologija smuči in čevljev v zadnjem obdobju izjemno napredovala, so hitrosti smučarjev na smučarskih progah višje, sile pa okrepljene, posledica česar so večje možnosti za trke, udarce ter padce, kar med drugim potrjuje statistika na terenu, ki iz leta v leto beleži več smučarskih nesreč. 

Kljub temu opažanja kažejo, da uporaba smučarske čelade, če je ta pravilno izbrana in nameščena, tveganja za kakršnekoli poškodbe glave zmanjša za 60 %, medtem ko so te, če do njih vendar pride, prav zaradi smučarske čelade veliko manjše, kot bi bile ob njeni neuporabi.

Smučarska čelada za otroke in odrasle
Smučarska čelada za otroke in odrasle FOTO: Arhiv naročnika

Ne glede na to vsaka smučarska čelada ne nudi enake zaščite, zato se je pri izbiri treba ravnati v skladu z naslednjimi napotki.

Smučarska čelada naj se prilega glavi

Udobje, nezmožnost premikanja čelade, njena stabilnost in neoviranje med samim smučanjem so vsekakor kriteriji, s pomočjo katerih je mogoče ugotoviti, ali je čelada prevelika ali premajhna ali pa se glavi prilega ter jo bo zato ustrezno zaščitila.

Za temeljno postavko pri izbiri smučarske čelade velja njena velikost (obseg glave se meri na vrhu čela).

XS - obseg glave: 48–51 cm

S - obseg glave: 51–55 cm

M - obseg glave: 55–59 cm

L - obseg glave: 59–63 cm

YX* - obseg glave: 53–58 cm

YS* - obseg glave: 48–53 cm

*Smučarske čelade te oznake so otroške in se od odraslih razlikujejo po večjih možnostih nastavitev, s katerimi se poveča obseg, ki omogoča nošnjo tekom več zaporednih smučarskih sezon. Zakon sicer otroke do dopolnjenega dvanajstega leta k uporabi smučarske čelade obvezuje, medtem ko je za starejše otroke in odrasle uporaba čelade le priporočena.

Smučarska čelada mora izpolnjevati varnostne standarde

Najboljša smučarska čelada, opremljena z oznako CE, je prestala varnostne preizkuse in bila na temelju odzivanja nanje ocenjena, pri čemer pridobitev oznake potrjuje, da izpolnjuje varnostne zahteve Evropske unije.

Zaželeno je, da smučarska čelada vključuje vsaj osnovne tehnične funkcije 

Poleg kakovostnih, trpežnih materialov na dobro izdelavo čelade kaže učinkovit prezračevalni sistem, ki preprečuje segrevanje glave.

Vse naštete in še več lastnosti, ki vplivajo tako na varnost ter zanesljivost kot udobje premorejo smučarske čelade Smith.

Vodilni inovator na področju razvoja čelad in očal je razvil sistem kompatibilnosti obeh pripomočkov, zato med aktivnostjo prihaja do povečane zračnosti ter tako rekoč ničelnega rosenja stekel in potenja glave.

Smučarske čelade Smith imajo najnaprednejše sisteme zagotavljanja varnosti in kakovosti

Airevac sistem prezračevanja

Deluje po načelu izpodrivanja toplega zraka skozi zračnike in zamenjevanja tega z mrzlim, s čimer se doseže prijetna temperatura, ki preprečuje rošenje smučarskih očal.

Koroyd – material z varnostnimi aplikacijami

Medsebojno povezane votle cevke, izdelane iz termoplastičnega polimera, učinkovito absorbirajo energijo udarcev, padcev in trkov. Celotna struktura se ob deformaciji stisne in sila razprši na večje območje, med njegove prednosti pa sodijo še nizka teža, visoka mera prezračevanja, vodoodpornost ter zmožnost recikliranja.

MIPS tehnologija zaščite pred udarci 

Zasnovana je na dveh plasteh: zgornji iz penastega materiala in spodnji, ki se pripenja na zgornjo ter omogoča vrtenje. Posledica obeh je, da čelada preprečuje izredno škodljive rotacije in zmanjšuje možnosti poškodb možganov.

Mips tehnologija zaščite pred udarci
Mips tehnologija zaščite pred udarci FOTO: Arhiv naročnika

Smučarske čelade se razlikujejo glede na uporabnika, vrsto in konstrukcijo

Dandanes je športna, s tem smučarska oprema povsem prilagojena posameznemu uporabniku

Smučarske palice in smuči tako niso le različnih dolžin, temveč v enaki meri materialov, ročajev, vezi ter drugih značilnosti. Podobno velja za smučarske čelade, ki se najprej razlikujejo po spolu

Tudi oblikovno ločujemo dve vrsti smučarskih čelad

Full Shell smučarske čelade pokrijejo celo glavo in ušesom nudijo maksimalno zaščito, zato se zanje odločajo predvsem profesionalni smučarji, tisti, ki se udeležujejo smučarskih tekem, otroci ter začetniki, medtem ko se za Half Shell smučarske čelade zaradi večjega udobja odloča večina. Te čelade pokrijejo celo glavo in nudijo veliko mero varnosti, a imajo ob straneh (čez ušesa) nameščene mehke blazinice, ki ne ovirajo sluha.

Konstrukcijsko in po izdelavi se smučarske čelade delijo na In-Mold smučarske čelade, izdelane iz polikarbonata ter penaste obloge s tanko zunanjo lupino, ABS plastične smučarske čelade močnega ohišja iz plastike in EPS pene, ki so nekoliko težje, vendar nudijo večjo mero zaščite, ter Soft Shell smučarske čelade z dvema plastema pene različnih gostot za (naj)boljšo absorpcijo.

Pomembno je vedeti, da smučarske čeladene glede na znamko, vrsto, konstrukcijo, velikost in tehnične funkcionalnosti delujejo enkratno, kar pomeni, da zdržijo izključno en sam (močan) udarec, nakar jih je treba zamenjati. 

Niz manjših udarcev tako zahteva reden pregled čelade, kajti na menjavo opozarja vsaka razpokanost penaste notranjosti. 

Nadvse pestro ponudbo kakovostnih, zanesljivih in udobnih smučarskih čelad ima spletna trgovina Vita Proshop, z več kakor tremi desetletji izkušenj na področju vele ter maloprodaje zimske in letne outdoor športne opreme. Preverite.

Naročnik oglasa je Vita marketing.

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400