Moskisvet.com
Dominik Livakovič

Šport

To vsako jutro zajtrkuje eden najboljših nogometnih vratarjev na svetu

S.P.
04. 03. 2024 09.00
0

Da je redno gibanje izjemnega pomena za zdrav razvoj že v mladosti, kasneje pa za ohranjanje splošnega zdravja in vitalnosti, se zaveda vse več posameznikov. Tako lahko na vsakem koraku srečamo tekače, kolesarje in pohodnike, ravno tako športne dvorane ter fitnes centri pokajo po šivih. Poleg redne telesne vadbe pa ima ključno vlogo pri izboljšanju telesnih zmogljivosti in okrevanju po treningih tudi uravnotežena prehrana. In kakšna naj bo prehrana rekreativnih športnikov?

Telesna aktivnost ima številne pozitivne učinke na fizično, čustveno in socialno dobrobit posameznikov. Redni obiski treningov poljubne športne aktivnosti pa seveda pomembno vplivajo na zdrav fizični razvoj in v odrasli dobi na vzdrževanje zdravja in vitalnosti, spodbujajo in ohranjajo motorične spretnosti, povečujejo moč, vzdržljivost ter izboljšujejo koordinacijo. Vadba pomaga tudi pri oblikovanju zdravih navad, kar lahko preprečuje prekomerno telesno težo in pripomore k splošnemu dobremu počutju.

NAGRADNA IGRA:  Izpolnite prijavnico na dnu članka in se potegujte za super nagrade, ko bodo navdušile ljubitelje Čokolina!

Zato je izjemno pomembno, da ne glede na natrpan urnik najdemo čas za gibanje in da izberemo aktivnost, ki nam je všeč in jo bomo zato z veseljem izvajali dolgoročno.

Športne aktivnosti imajo številne pozitivne učinke.
Športne aktivnosti imajo številne pozitivne učinke. FOTO: Arhiv naročnika

Prehrana športnikov

Da bi lahko športne aktivnosti izvajali čim bolj optimalno, pa je seveda izjemnega pomena tudi prehrana. Športno aktivni posamezniki potrebujejo več energije kot tisti, ki se ne ukvarjajo s športom. Intenzivna fizična aktivnost tako zahteva dodaten vnos kalorij, ki pokrije energijske potrebe telesa in podpira rast ter obnovo mišic. Telesu je pomembno zagotoviti uravnotežen vnos beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Beljakovine so ključne za rast in obnovo mišic, ogljikovi hidrati pa predstavljajo glavni vir energije med fizično aktivnostjo. Maščobe igrajo vlogo pri absorpciji vitaminov in so pomembne za hormonsko ravnovesje. 

Športna aktivnost povečuje tudi potrebo po nekaterih vitaminih in mineralih. Kalcij je na primer ključen za zdrave kosti, železo pa za prenos kisika v mišice. Seveda pa ne smemo pozabiti niti na zadostno hidracijo telesa tako skozi ves dan kot pred, med in po treningu. 

Ker pa je vsak rekreativni športnik edinstven, je pomembno upoštevati posamezne potrebe in preference. Nekateri morda potrebujejo večjo količino beljakovin, drugi večjo količino ogljikovih hidratov. Spremljanje individualnih odzivov na določeno prehrano je ključno za doseganje optimalnih rezultatov.

Najljubša navada priljubljenega športnika

Navade, ki jih pridobimo v majših letih, pa naj gre za redno gibanje ali uravnoteženo prehranjevanje, po navadi prenesemo v odraslost, kar lahko potrdi tudi Dominik Livaković, eden najboljših nogometnih vratarjev na svetu ter dobitnika srebrne in bronaste medalje na svetovnih prvenstvih leta 2018 in 2022. Kot aktivni športnik je že od nekdaj veliko pozornosti posvečal prehrani in med vsemi jedmi mu najlepše spomine na otroštvo pričara ravno Čokolino. Z navdušenjem do aktivnega življenjskega sloga je upravičeno pravi vzor drugim športnikom, hkrati pa jih spodbuja k uživanju okusnih in hranilno bogatih obrokov, ki jih jih z veseljem uživa tudi sam.

Dominik Livaković je vzor številnim športnikom.
Dominik Livaković je vzor številnim športnikom. FOTO: Arhiv naročnika

Hranljiv obrok za vse generacije

Kot ambasador Čokolina Livaković med drugim predstavlja tudi povezanost med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo ter nas spominja na pomembnost ohranjanja tradicije.

Zagotovo je tudi med vami kar nekaj takih, ki vas dobri stari Čokolino popelje v brezskrbne čase vašega otroštva in si ga z nostalgijo radi privoščite tudi sedaj. 

In kar je najboljše, v vseh teh letih se je družina Čokolina povečala za kar nekaj članov. Poleg klasičnega Čokolina je tako na voljo tudi Lino Čokolino PLUS, ki vsebuje instant žitne (pšenične, koruzne in ovsene) kosmiče s čokolado ter vitamine skupine B in vitamin C. Tu je še Čokolino Dark, narejenim iz 100% polnozrnate ovsene moke, bogate z vlakninami, slajen izključno z datlji in čokolado ter bogat s kakavom. Čokolino fit pa je denimo zaradi optimalnega deleža ogljikovih hidratov idealen obrok po aktivnosti, saj je bogat z magnezijem. Odlična izbira za vse, ki ste športno aktivni, je tudi Čokolino Protein Power, ki je namenjen rekreativcem, pa tudi vsem, ki iščete okusen in praktičen obrok z beljakovinami.

Če ste tudi sami športno aktivni, torej nikar ne pozabite na uravnotežene obroke, s katerimi boste poskrbeli za optimalen vnos hranil. Vedno pa imejte na zalogi Čokolino. Ne le, da bo vsem družinskim članom pričaral nasmeh na obraz in vas nasitil, je tudi izjemno preprost za pripravo. Lahko ga pripravite s poljubnim mlekom, gostega ali redkega, in ga postrežete. Delite veselje in nostalgijo s celo družino.

SODELUJ V NAGRADNI IGRI IN SE POTEGUJ ZA SUPER NAGRADE!

Izpolni prijavnico in z malce sreče boš ravno ti eden od petih srečnežev, ki prejme slasten Čokolino paket, v katerem se skrivajo Čokolino classic, Čokolino Dark, Čokolino Fit, Čokolino protein power in Čokolino plus. Nagradna igra traja do vključno 10. 03. 2024 do 23:00 ure.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sponzorirana vsebina


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382