Moskisvet.com
Povišica

Šport

Je to najboljši slovenski delodajalec?

Ma.K.
22. 11. 2023 05.00
0

Vsak dan znova moramo voziti slalom med kopico delovnih in družinskih obveznosti, zato pogosto zmanjka časa za hobije, sprostitev ter konec koncev tudi nabiranje novih znanj. Žiga je eden tistih, ki mu to odlično uspeva: poleg redne zaposlitve namreč najde dovolj časa za druženje, pa tudi za svojo veliko strast – turno kolesarjenje.

Sodoben način življenja nas postavlja pred številne izzive. Čeprav se vse bolj zavedamo pomena prostega časa, si zaradi natrpanega delovnika v službi in številnih obveznosti doma žal ne uspemo vzeti časa zase, za svoje interese, hobije, nabiranje novih znanj in izkušenj. Pa bi si ga morali, je prepričan Žiga, ki poleg redne zaposlitve v HOFER upravi in pestrega zasebnega življenja vselej najde čas tudi za svojo veliko strast – turno kolesarstvo.

Kaj sploh je turno kolesarstvo?

Za razliko od tekmovalnih zvrsti gorskega kolesarstva turno kolesarstvo nima tekmovalnih ciljev. Še vedno gre za aktivnost na gorskem kolesu, v naravnem okolju, večinoma po razgibanih terenih gorskega sveta ter zajema vožnjo po gozdu, makadamih in brezpotjih. A cilj ni osvojiti najboljši čas, temveč zadostiti potrebam po telesni aktivnosti ob spoznavanju značilnosti in lepot gorskega sveta. Cilj turnega kolesarjenja ni podiranje časovnih ali hitrostnih rekordov, gre predvsem za neprecenljiva doživetja, ki jih ponuja kolo skupaj z naravo. 

Razlog za poimenovanje je preprost in vzet iz prakse. Besedi tura in turno imata v planinstvu dolgo tradicijo, tudi dinamika gibanja se zelo približa nekaterim športom, kot je npr. turno smučanje. Tako turnega smučarja kot turnega kolesarja žene lasten pogon, oba si sama določata hitrost in dolžino ture ter višino premaganega vzpona, oba se odpravita na turo ter doživljata samotno, divjo in osvežujočo naravo. Gre za obliko gorskega kolesarstva, katerega cilj je nuditi kolesarju doživetje v naravi. 

Žiga kljub redni zaposlitvi najde čas tudi za svojo veliko strast – turno kolesarstvo.
Žiga kljub redni zaposlitvi najde čas tudi za svojo veliko strast – turno kolesarstvo. FOTO: Arhiv naročnika

Pri turnem kolesarstvu gre torej za ne tekmovalno obliko gorskega kolesarstva, kjer kolesar uživa tako v vzponu kot pri spustu. Je kot neke vrste izlet v naravo, na katerem se posebna pozornost namenja ohranjanju naravnega okolja: kolesari v sožitju z naravo in njenimi ostalimi uporabniki. Prav tako ne gre zanemariti pozitivnih učinkov na zdravje in dobro počutje: po eni strani namreč skrbimo za dobro fizično kondicijo, po drugi pa si zbistrimo možgane in napolnimo baterije za nove delovne in družinske izzive. 

Delodajalec, ki zna prisluhniti svojim sodelavcem

Žiga rad poudari, da mu zaposlitev v HOFER upravi omogoča slediti kariernim ciljem, obenem pa ima čas tudi za družino in prosti čas. HOFER je namreč FER delodajalec, ki si prizadeva za oblikovanje spodbudnih pogojev dela, zato svojim zaposlenim omogoča nadpovprečno dobre pogoje. Poleg regresa v vrednosti 1.800 € in zaposlitve za nedoločen čas je vsem v prodaji že ob vstopu v podjetje na voljo zaposlitveni model za krajši delovni čas HOFER (Po)polni delovni čas, namen katerega je boljše usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja. Zanj se lahko odločijo tudi zaposleni v logistiki in upravi po dveh letih zaposlitve. Gre za krajši, 30-urni delovnik, ki ohranja vse ugodnosti zaposlitve za polni delovni čas. Tudi polni regres! 

Ob tem HOFER spodbuja osebnostni razvoj in poklicne sposobnosti svojih zaposlenih, zato jim omogoča izobraževanja v HOFER AKADEMIJI, kjer se lahko udeležijo programov in seminarjev, ki so oblikovani za posamezno ciljno skupino sodelavk in sodelavcev ter njihove socialne, osebnostne, metodološke in strokovne sposobnosti. 

Karierni premor – tudi do šest mesecev odsotnosti z dela

HOFER svojim sodelavkam in sodelavcem omogoča tudi delo v tujini ter možnost do 6-mesečne odsotnosti z dela. Gre za tako imenovani Sabbatical' oziroma časovno določen karierni premor. Beseda sabbatical izhaja iz izraza sabbath, ki je omenjen že v Svetem pismu in pomeni počitek. Ta je v obdobju pogoste kronične izčrpanosti izjemno pomemben, pomeni pa daljšo odsotnost z dela, namenjeno pomembnim področjem v zasebnem življenju – brez bojazni, da bi ostali brez zaposlitve!

Tovrstni karierni premor je v tujini precej znan koncept, v Sloveniji pa je HOFER eden redkih delodajalcev, ki svojim zaposlenim omogoča tovrstno izkušnjo. Sodelavke in sodelavci v HOFERju sabbatical najpogosteje izkoristijo za potovanja, dokončanje formalnega izobraževanja ali druge najrazličnejše projekte, ki so jim pri srcu. Žiga, ki je zaposlen v HOFER upravi, ima denimo željo, da bi možnost kariernega premora izkoristil za obisk 'bike parka' v Kanadi. Kaj ga 'drži nazaj'? Medvedi – zaenkrat. 

Uspešna kariera + polno življenje = zadovoljni zaposleni

A glede na dobro vzdušje v HOFER ekipi je prav verjetno, da bo v kratkem dobil ves potreben zagon, da izkoristi to ali katero drugo od številnih HOFER ugodnosti, ki so na voljo sodelavkam in sodelavcem v podjetju. Kot pravi, mu je delo v užitek, saj se počuti cenjenega in mu omogoča, da živi polno življenje. Kar je v hektičnem sodobnem svetu prej izjema kot pravilo. 


Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382