Moskisvet.com
Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard

Šport

Toliko kalorij porabijo kolesarji na dirki po Franciji

M.S.
21. 07. 2023 09.00
0

Kolesarstvo je eden fizično najbolj zahtevnih športov, kolesarji pa na tritedenskih dirkah prestajajo nečloveške napore.

Profesionalni kolesarji so sodobni gladiatorji. To ve vsak, ki se vsaj malo spozna na kolesarstvo, saj kolesarji na dirkah najvišje ravni prestajajo izjemne fizične napore, ki so navadnim smrtnikom nedojemljivi.

Atletinja Nika Glojnarič: ''Seveda si en dan želim, da bi podrla rekord Brigite Bukovec''
Preberi še
Atletinja Nika Glojnarič: ''Seveda si en dan želim, da bi podrla rekord Brigite Bukovec''

Dirka po Franciji oz. sloviti Tour de France, ki ga je že dvakrat dobil neverjetni Tadej Pogačar, velja za najtežjo kolesarsko preizkušnjo na svetu, kjer so kolesarji ves čas na meji svojih zmožnosti. Temu primerne so tudi številke. Soliden rekreativni kolesar lahko pribl. 20 minut kolesarjenja ustvarja med 250 in 300 vatov moči, profesionalni kolesar pa 400! Najboljši kolesarji so sposobni na določenih strmih odsekih proizvesti tudi do 1.000 vatov, kar je dovolj energije za delovanje mikrovalovne pečice! Kolesar na Dirki po Franciji sicer v povprečju proizvaja 325 vatov moči v pribl. 80 urah, kolikor jih v treh tednih preživi v sedlu.

Kolesarska poslastica v Dolomitih
Preberi še
Kolesarska poslastica v Dolomitih
Tadej Pogačar in druščina na Dirki po Franciji prestajajo nečloveške napore.
Tadej Pogačar in druščina na Dirki po Franciji prestajajo nečloveške napore. FOTO: AP

Da si boste še lažje predstavljali, kaj pomenijo tovrstni napori, mora kolesar, da pride do Pariza, v treh tednih dirkanja zaužiti kalorije za okoli 210 hamburgerjev Big Mac. Kolesarji morajo pri 20-odstotnem izkoristku hrane v obliki energije med dirko vnesti med 400 in 500 kcal na uro. V povprečju na celotni dirki porabijo 120.000 kalorij oz. 6.000 kalorij na etapo, na najbolj zahtevnih pa skoraj 8.000. Ob tem je treba dodati, da manj aktiven moški na dan porabi od 2200 do 2500 kcal. Povprečno na uro Pogačar in druščina izločijo poldrugi liter vode. V 21 etapah to pomeni, da telo izloči toliko vode, kot bi pribl. 40-krat potegnili vodo na stranišču.

To bodo Italijani storili s tablico na Višarjah, posvečeno Rogliču
Preberi še
To bodo Italijani storili s tablico na Višarjah, posvečeno Rogliču

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394