Moskisvet.com
facebook

Novice

Namesto veselja šok na Facebooku!

N.J.
16. 01. 2015 08.37
6

Možnost izdelave pregleda preteklega leta za vse le ni bil veselo 'presenečenje', kot so predvidevali pri Facebooku.

facebook
facebook FOTO: Facebook

Digitalni kolaži fotografij, ki naj bi nudili hiter pregled preteklega leta uporabnika Facebooka, za vse le niso bili skupek lepih spominov. Pokazala se je namreč tudi temna plat te možnosti, ki jo je ob zaključku preteklega koledarskega leta ponudil Facebook.

"Izogibal sem se žalosti, a je ta našla mene."

Algoritem, na podlagi katerega se ustvari 'razglednica', ne loči med veselimi in žalostnimi objavami in tako se je pri blogerju Ericu Meyerju kot prva prikazala fotografija hčerke, ki je to lani umrla za rakom na možganih, in to na njen 6. rojstni dan. "Izogibal sem se žalosti, a je ta našla mene," je zapisal v svojem blogu. Neprestano se mu je prikazovalo, da lahko izdela svoj pregled preteklega leta, a ni hotel, nato pa je menda vse skupaj doseglo višek, ko se je pokazal napis: "Takšno je bilo tvoje preteklo leto", poleg pa fotografija pokojne hčerke.

Meyer je z objavo izpostavil težavo in odzvalo se je mnogo drugih uporabnikov s podobnimi zgodbami. Prepričani so, da Facebook ne bi smel ponujati fotografij samodejno, saj imajo nekateri objavljene tudi takšne, ki jih preprosto nočejo pregledovati vedno znova in znova. Algoritmi pa žal ne morejo zaznati, kaj je primerno za objavo in kaj ne. Meyer je zaenkrat samo javno objavil opozorilo, ali bo podjetje tudi tožil, je vprašanje časa. Kot se tudi še ne ve, ali ga bodo upoštevali ali ne ...

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 390