Moskisvet.com
Kava

Novice

Kako pripraviti najboljšo kavo?

Ma.K.
18. 10. 2023 06.00
0

Si tudi vi ne predstavljate jutra brez skodelice tople, dišeče kave? Niste edini! Vsak dan naj bi namreč po svetu popili kar tri milijarde skodelic te opojne črne tekočine, s čimer je kava vsekakor ena najbolj priljubljenih pijač tega planeta. V zmernih količinah naj bi imela številne pozitivne učinke na telo in duha, poznavalci pa so si edini, da je priprava zares dobre kave umetnost, ki jo obvladajo le redki. Ste med njimi tudi vi?

Kava je pomemben del naših življenj. Marsikdo si ne more predstavljati jutra brez skodelice tega opojnega napitka, spremlja nas tudi ob srečanju in klepetu s prijatelji, prav tako je kava najboljša prijateljica vseh, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov bedijo dolgo v noč. V različnih delih sveta jo pripravijo in pijejo na različne načine, prav tako si svet nikoli ne bo edin, kakšna bi morala biti prava kava (bela, črna, sladka, grenka), saj je to odvisno od okusa posameznika.  

Nesporno pa je dejstvo, da gre za enega najbolj priljubljenih napitkov sodobnega časa. Kava je namreč ena od treh pijač – poleg vode in čaja –, ki se jih na svetu popije največ in ki se pijejo najpogosteje. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije iz leta 2022 Slovenci doma v povprečju porabimo 3 kilograme kave na leto. Na družbenem omrežju X pa je organizacija World of Statistics objavila seznam držav, kjer se na leto popije največ kilogramov kave na prebivalca. Slovenija se je uvrstila na visoko 5. mesto – letno naj bi se v naši državi popilo že približno 6,1 kilograma kave na prebivalca.

Od česa je odvisna priprava dobre kave?

Priprava dobre kave je prava umetnost, ki se začne z izbiro kakovostnih kavnih zrn in konča s pravilno postrežbo opojno dišečega napitka. Številni poznavalci so prepričani, da ima postopek priprave večjo vlogo pri okusu končnega izdelka kot sama surovina, zato je ob tem seveda na mestu vprašanje, kako pripraviti zares dobro kavo. 

Izjemno pomembno vlogo pri pripravi kave naj bi imela kakovost vode, iz katere jo pripravimo. Načeloma naj bi pretrda voda kavo naredila trpko in kislo, premehka lahko prav tako poslabša okus in zmanjša njegovo intenzivnost. Voda za kavo bi po mnenju poznavalcev tako morala vsebovati ravno pravo količino mineralov (kalcij, magnezij), ki pomagajo iz kavnih zrnc izvleči najboljši okus in aromo. Mnogi profesionalci celo priporočajo pripravo kave s filtrirano vodo, ki ne bo negativno vplivala na okus kave.

Kavo je najbolje pripraviti iz sveže zmletih zrn, zato je kavni aparat z integriranim mlinčkom odlična naložba.
Kavo je najbolje pripraviti iz sveže zmletih zrn, zato je kavni aparat z integriranim mlinčkom odlična naložba. FOTO: Arhiv naročnika

Nič manj pomembna naj ne bi bila svežina kave. Najboljša naj bi bila vedno tista, ki jo pripravimo iz sveže zmletih zrn, saj naj bi bila kava po mletju 'sveža' samo približno 15 minut. Kako grobo mleta naj bo kava, je odvisno od načina priprave. Za turško kavo, ki jo doma pripravimo največkrat, velja, da morajo biti zrna čim bolj fino mleta. Za kavo iz kafetjere in kavo iz francoske preše (french press) pa je najboljša srednje grobo mleta kava. 

Priprava res dobre kave je torej precej bolj komplicirana, kot se morda zdi na prvi pogled. A ne, če si omislite osebnega 'baristo', ki vam v vsakem trenutku dneva zmelje optimalno količino kavnih zrn in pripravi izjemno okusen topli napitek po vaših željah. In ne, ne govorimo o človeku ... 

Kako pripraviti popolno skodelico kave?

Ne, ne govorimo o človeku, ki pripravlja kavo, temveč o avtomatskem kavnem aparatu KRUPS Intuition Preference +, ki obljublja popolno doživetje ne le pitja, temveč tudi priprave popolne kave. Nad njim se navdušuje celo naš nekdanji smučarski as Jure Košir. Kako je videti njegov intuitivni ritual priprave kave, si lahko pogledate TUKAJ

Dovolite, da vas intuicija vodi do popolne skodelice kave! Sistem kavnega aparata KRUPS Intuition PREFERENCE + vas intuitivno vodi skozi izjemno enostavno popotovanje priprave najljubše kave, skodelico za skodelico. Vmesnik z velikim zaslonom na dotik vsebuje napredne osebne nastavitve in intuitivne barvne svetlobne indikatorje – vse v pametnem in priročnem dizajnu.

KRUPS kavni aparat Intuition Preference + je kavni aparat, ki vam ponuja kuhanje kave z enim dotikom. Popolnoma obvladan postopek ekstrakcije odlikuje ekskluzivna tehnologija Quattro Force z aktivnim hitrostnim mletjem, optimizirano perkolacijo, ultraravnim tlačenjem in samočistilnim sistemom za popolno kavo. Izbirate lahko med 15 kavnimi napitki in jih prilagodite po svojem okusu, za piko na I pa poskrbi integriran sistem OTC – za okusen napitek s popolno peno. Mleko za peno je shranjeno v priročni okrogli, 600-mililitrski posodi, ki omogoča preprosto uporabo neposredno v skodelico, da se izognete brizganju, po uporabi pa jo lahko shranite v hladilniku.

S KRUPS Intuition Preference + lahko pripravite 15 kavnih napitkov.
S KRUPS Intuition Preference + lahko pripravite 15 kavnih napitkov. FOTO: Arhiv naročnika

Intuition Preference + se ponaša z najboljšim pametnim drsnim zaslonom v svojem razredu, svetlobni kazalci pa spremljajo vašo vsakodnevno uporabo za poenostavljeno in prilagojeno kuhanje kave. Barvni zaslon na dotik in intuitivni barvni svetlobni indikatorji omogočajo personalizacijo vašega aparata in shranjevanje najljubših receptov za pripravo kave. To pomeni, da si lahko shranite nastavitve priprave svojih najljubših napitkov ter izberete najljubšo barvo, v katero se bo ob njihovi izbiri obarvala servirna površina aparata. 

Kavni aparat Intuition Preference + odlikuje tudi premišljen dizajn: nagnjena sprednja stran z vrhunsko dovršenostjo za boljšo berljivost, nastavljiva kavna šoba za večje ali kratke kavne napitke in zaščitni pladenj proti prelivanju so nepogrešljivi segmenti za udobno pripravo izjemne kave. In da boste lahko še dlje uživali ob skodelici svojega najljubšega napitka, se ta kavni aparat ponaša tudi s sistemom samodejnega čiščenja, ki temelji na integrirani zaprti infuzijski komori. 

Užitek v skodelici najboljše kave brez vsakršnih skrbi

Ob tem ne gre spregledati še podatka, da gre za aparat z zagotovljeno 15-letno popravljivostjo. Blagovna znamka KRUPS se namreč zavzema za čim večjo korist potrošnikov in čim manjši vpliv na okolje, zato so njihovi aparati resnično tehnološko dovršeni, obenem pa oblikovani tako, da so morebitna popravila preprosta in cenovno ugodna. Ponašajo se s 6200 pooblaščenimi servisi po vsem svetu in zagotavljajo hitro dostavo nadomestnih delov tudi 15 in več let po nakupu aparata.

To pomeni, da si lahko kavoljubci v vsakem delu dneva vzamemo trenutek zase in uživamo v izrednem okusu kave, brez skrbi in stresa okrog popolne tehnike za pripravo najboljše kave. Sicer pa, najboljša kava je vedno tista, ki jo spijemo v dobri družbi. 

 

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394