Moskisvet.com
Šole so z znami delile tudi utrinke iz ustvarjanja, tokrat na fotografiji Tehniški šolski center Maribor.

Novice

Oglas

Tekmovanje za znanje že drugič osvojilo tehnične srednje šole iz vse Slovenije

PR
21. 12. 2023 05.00
0

Podjetje Unior ročno orodje ponovno organiziralo Tekmovanje za znanje srednjih tehniških šol, s katerim spodbuja mlade mojstre k razvijanju njihovih veščin.

Sodelujočih 14 tehničnih šol – 700 delovnih praktičnih ur – zmagovalna šola Šolski center iz Ptuja – bogate praktične nagrade

V letošnjem letu je podjetje Unior ročno orodje za vse srednje tehniške šole tokrat že drugo leto zaporedoma organiziralo poučno-izobraževalno tekmovanje, s pomenljivim naslovom Tekmovanje za znanje. Vanj se je tokrat vključilo kar 14 srednjih tehniških šol iz vse Slovenije; Ljubljana, Maribor, Postojna, Škofja Loka, Ptuj, ... Letošnji izziv je bil še toliko večji, saj so dijaki morali v dveh mesecih izdelati prikolico, ki se bo lahko priklopila na električni Tomos motor, katerega bo ob zaključku projekta na električni pogon predelal nihče drug kot priznani hrvaški vplivnež Doctor DS. Skupno število opravljenih ur je tako preseglo število 700, kar je vnovič dokaz, da na mladih svet stoji in da so prav mladi s svojimi idejami in entuziazmom vsekakor pripravljeni kreirate drugačne in napredne ideje. Zmagovalno delo so tokrat ustvarili predstavniki Šolskega centra iz Ptuja. 

Prvo mesto je osvojil Šolski center Ptuj.
Prvo mesto je osvojil Šolski center Ptuj. FOTO: Arhiv naročnika

V Sloveniji je skoraj 200 srednjih šol, približno 25 od teh je tehniških. V njej se kalijo novi bodoči mojstri, ki bodo opravljali različne tehniške poklice. Med njimi najdemo strojnike, elektroinštalaterje, avtomehanike, orodjarje, mehatronike in mnoge druge. Čeprav se vsi ti poklici med seboj izredno razlikujejo, pa je vsem skupno to, da za uspešno opravljanje svojega poklica potrebujejo poleg teoretičnega znanja tudi močne praktične veščine in kompetence. Zato je seveda ključ do njihove uspešne kariere praktično izobraževanje in izpopolnjevanje. Tovrstno znanje pa že drugo leto zaporedoma nagrajuje tudi Tekmovanje za znanje, ki ga je podjetje Unior ročno orodje pričelo lansko leto prvič. Napram teoretičnemu znanju iz leta poprej je letos na Tekmovanju za znanje vsekakor prednjačila praksa in praktične veščine mladih. Izdelati so namreč morali prikolico, ki se kasneje lahko priklopi na motor z električnim pogonom. Prav slednjega bo sedaj ob zaključku tekmovanja preuredil Doctor DS, ki je zmagovalno prikolico tudi že odpeljal domov, da bo lahko preizkusil njeno dejansko uporabno vrednost. 

Šole so z znami delile tudi utrinke iz ustvarjanja, tokrat na fotografiji Tehniški šolski center Maribor.
Šole so z znami delile tudi utrinke iz ustvarjanja, tokrat na fotografiji Tehniški šolski center Maribor. FOTO: Arhiv naročnika

Zaključni dogodek je tokrat potekal v vesoljskemu centru Nordung v Vitanju. Predstavniki iz Ptuja so s svojo tehnološko dovršeno in funkcionalno prikolico osvojili prvo mesto. Med predstavniki strokovne komisije je izredno veliko pohval bilo tudi na njihov način predstavitve in samo prezentacijo, ki je bila strokovno dovršena. Nič kaj veliko za njimi niso s svojim izdelkom zaostajali predstavniki Tehniškega šolskega centra iz Maribora, katerih prikolica je bila prav tako velik napredek na področju razvoja in e-mobilnosti, njihov način predstavitve mehkega vzmetenja pa jih je zavihtel na drugo mesto. Sledil je Šolski center Škofja Loka, za katerega so se prav vsi predstavniki komisije strinjali, da je imel izredno enostaven in uporaben izdelek, ki bi ga takoj lahko postavili na cesto. Zato je zasedel tretje mesto. Prvi trije nagrajenci so poleg veselja ob osvojenem mestu domov odnesli tudi bogate praktične nagrade, Unior ročno orodje. Vse od posameznih setov do glavne nagrade, Unior vozička z orodjem. Vse, kar mladi in šola potrebujejo za ustvarjanje in kreiranje novih zgodb v svojih delavnicah.

Predstavitve šol so potekale izredno profesionalno in strokovno.
Predstavitve šol so potekale izredno profesionalno in strokovno. FOTO: Arhiv naročnika

''Da bomo tekmovanje med srednjimi tehničnimi šolami ohranjali kot tradicionalno, je bila zaveza in obljuba, ki smo jo šolam podali pred letom dni. Tako smo še posebej veseli in ponosni, da sta se letos na tekmovanje prijavili dve šoli več kot leto poprej. Vse to dokazuje, da med mladimi še vedno ostaja želja po osvajanju novih znanj in predvsem praktičnih veščin. Po besedah mentorjev je skorajda vsaka skupina porabila minimalno 50 delovnih ur, katere so dijaki opravljali tudi v svojem prostem času. Nastali so izdelki, prikolice, ki so ne le tehnološko dovršeni, temveč funkcionalni, uporabni, estetsko privlačni in napredni. Vse od izrisa do same izdelave so izdelki plod mladih, kar nam vpliva upanje v bodoče generacije tehničnih šol,'' so povedali na Uniorju, Program ročno orodje. 

Skupinska fotografija udeležencev Tekmovanja za znanje.
Skupinska fotografija udeležencev Tekmovanja za znanje. FOTO: Arhiv naročnika

Tekmovanje za znanje bo tako svoj epilog prejelo tudi prihodnje leto, z glavnim poudarkom svojega namena; z zabavo spodbujati mlade k izobraževanju in razvijanju njihovih kompetenc. Temelj tekmovanje pa še naprej ostaja vzgajanje mladih mojstrov, ki bodo cenili svoje delo ter bogatili znanje in praktične veščine, ki jih bodo z leti rednega dela lahko pridom koristili. 


Naročnik oglasa je Unior. 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382