Moskisvet.com
Tomaž Cimerman

Novice

Slovenec ustvaril prigrizek iz svinjske kožice, ki ga preprosto morate poskusiti

E.R.
23. 11. 2023 05.00
0

V oddaji Štartaj, Slovenija: na podeželju svoj izdelek na police Intersparov v Sloveniji pošilja Tomaž Cimerman, ki je za vas pripravil okusne slane prigrizke, narejene iz nenavadne sestavine.

Tomaž Cimerman je mlad živilski tehnolog iz Stojncev, ki je skupaj z bratom prevzel kmetijo staršev in tako nadaljeval družinsko dolgoletno tradicijo poljedelstva in prašičereje. Od nekdaj si je želel svojo trženjsko žilico povezati z domačo kmetijo in slovenskim potrošnikom ponuditi nekaj več – nekaj unikatnega na slovenskem trgu ter obenem iskati nove rešitve pri problematiki zavržene hrane. Tako je nastal okusen in hrustljav izdelek, ki vas bo osupnil.

Zaradi politika pustila moža in čez noč postala prva dama Argentine
Preberi še
Zaradi politika pustila moža in čez noč postala prva dama Argentine

Tomaž je že pri rosnih 25 letih prevzel družinsko kmetijo, saj je na njej želel ostati, ker se je že celotno življenje srečeval s tem, da je posredno ali neposredno ljudi tam nekako osrečeval. Vse življenje namreč dela s hrano in všeč mu je, ko se na kmetiji naredi prehranski izdelek, zaradi katerega je nekdo drug vesel. S tem poslanstvom je želel v življenju nadaljevati, zato je razvil prav poseben izdelek na svoji kmetiji, ki ga podrobneje predstavlja tudi v oddaji Štartaj, Slovenija: na podeželju.

Tomaž Cimerman
Tomaž Cimerman FOTO: POP TV

Danes je ta njegova misija postala že zelo pomembna, saj z bratom zagotavljata, da tudi drugi kmetje v okolici delajo s certifikatom Izbrana kakovost in skrbijo za za samooskrbo s svinjskim mesom, ki je v Sloveniji premajhna.

Na vprašanje, ali si je vsega tega pravzaprav želel, pa odgovarja: "Vedno sem rad delal na kmetiji, v naravi in z živalmi. Skupek vseh dejavnikov je pripeljal, da sem danes na tem mestu, za kar sem vesel in ponosen."

Ta slovenski delodajalec omogoča 6-mesečno odsotnost z dela
Preberi še
Ta slovenski delodajalec omogoča 6-mesečno odsotnost z dela

Ob tem pa je ambiciozni mladenič priznal, da je naletel na kar nekaj izzivov: "Največji izzivi so zagotovo zelo preveč balastna, birokacija in nelojalna konkurenca. Z bratom sva se posla lotila resno, vendar velikokrat spoznaš, da si premajhen, da bi delal spremembe proti velikanom."

Tomaž je skupaj z bratom Rokom prevzel kmetijo pri svojih 25 letih. Brat je bil takrat star 20 let. "Vedno sva bila povezana in se res zelo dobro razumela. Podobno sva / še zmeraj razmišljava in sanjava, zato sva se tudi odločila za skupno poslovno pot," je poslovno odločitev komentiral Tomaž.

Kako urejati in negovati brado in brke?
Preberi še
Kako urejati in negovati brado in brke?

Na papirju je brat zapisan kot prevzemnik, prokurist kmetije pa je Tomaž. Kmetijo sta prevzela, ko je bila zelo majhna (sodeč po kmetijskem svetu), sta pa njen promet v šestih letih povečala za desetkrat. Zanjo pa danes skrbita starša, brat in Tomaževa žena z otrokom.

Sedaj imata rada delo razdeljeno – Rok je glavni za meso in vse tehnološko področje, Tomaž pa se posveča prodaji in papirologiji.

SPOOF - okusen prigrizek iz svinjske kože.
SPOOF - okusen prigrizek iz svinjske kože. FOTO: POP TV

Roko na srce, prehrambeni izdelek iz svinjske kožice je redkost, zato je bilo edino logično vprašanje za mladega slovenskega podjetnega kmeta to, kako se je na zahtevnem slovenskem tržišču sploh upal uveljaviti s tako drznim izdelkom, ki večini populacije predstavlja tabu. 

"Redkost je pri nas – v tujini pa zelo razširjen izdelek," poudarja Tomaž, obenem pa dodaja: "Ko smo izdelek razvili, smo ugotovili, da je lahko dober hit, zato je bil izdelek podprt iz vseh strani."

Ana Roš tretja na izboru za najboljšega kuharja na svetu
Preberi še
Ana Roš tretja na izboru za najboljšega kuharja na svetu

Priznava, da sicer tudi sami doma niso nikoli uživali svinjske kožice kot take, poudarja pa, da ga je ravno to spodbudilo k temu, da še iz tega razvije izdelek in s tem pripomore k zmanjšani količini zavržene hrane.

Tudi letošnja jesen je v znamenju projekta Štartaj, Slovenija, tokrat v prenovljeni podobi – Štartaj, Slovenija: na podeželju. Letos vas na policah trgovin Interspar čakajo izdelki sedmih izjemnih podjetniških kmetov, na POP TV pa si vsako nedeljo ob 18.45 oglejte njihove življenjske zgodbe, ki so jih pripeljale do razvoja inovativnih in trajnostnih izdelkov, ki jih zdaj predstavljajo slovenskim kupcem.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382