Moskisvet.com
nasveti za čiščenje žara 1

Novice

Nasveti za čiščenje žara, ki podaljšajo njegovo življenjsko dobo

PR
11. 09. 2023 05.00
0

Ne glede na to, ali uporabljate žar na oglje, električni žar ali plinski žar, je njegovo redno čiščenje ključnega pomena, da ga boste uporabljali čim dlje. Zato smo pripravili nekaj praktičnih nasvetov, s katerimi bo vaš žar ostal v vrhunski formi.

Poletje je čas, ko veliko časa preživimo na prostem. Nepogrešljiv del poletja pa je tudi peka na žaru v krogu družine, sorodnikov ali prijateljev. Da bo čiščenje žara še bolj enostavno in hitro, smo za vas pripravili nekaj koristnih nasvetov.

Zakaj je redno čiščenje žara pomembno?

Če ste ljubitelj žara, potem zagotovo že veste, da je potrebno žar redno čistiti. Res je, da si s tem nakopljete dodatno delo, vendar je redno čiščenje žara pomembno iz naslednjih razlogov:
- s tem se izognete vonju po zažganem, zato je hrana še bolj okusna;
- žar je na ta način vedno pripravljena za naslednjo uporabo;
- poskrbite za vaše zdravje, saj ostanki hrane lahko ogrozijo vaše zdravje;
- peka na žaru je bolj udobna in predvsem hitra, saj neočiščen žar upočasni čas pečenja.

Karcher čiščenje žara
Karcher čiščenje žara FOTO: Arhiv naročnika

Pogostost čiščenja žara

Odgovor na vprašanje, kako pogosto je treba čistiti žar, je zelo enostaven. Pogostost čiščenja je odvisna predvsem od pogostosti uporabe in od tega, kako umazan je žar ob vsaki peki. Vsekakor vam priporočamo, da po vsaki uporabi žara izvajate preprosto čiščenje na srednji ravni, poleg tega opravite še temeljito čiščenje žara, in sicer pred in po sezoni.

Žar očistite pred ali po uporabi

Kadar se odločite za čiščenje žara pred uporabo, potem ga najprej segrevajte 15 minut, nato pa rešetke očistite s ščetko za čiščenje žara. Na ta način boste najbolj temeljito odstranili ostanke hrane, celoten postopek pa uniči tudi vse bakterije.

Kadar čistite žar po uporabi, potem ga prav tako segrejte na visoki stopnji in po možnosti z zaprtim pokrovom. Tako bo večina ostankov znotraj žara zgorela, za čiščenje rež pa uporabite enostransko, dvostransko ali tristransko žično krtačo (odvisno od oblike žara).

Za še lažje odstranjevanje ostankov hrane ali bolj trdovratno umazanijo, lahko uporabite tudi namenska čistila za čiščenje žara.

Za odstranjevanje pepela uporabite sesalnik za pepel

Žari na oglje so specifični, ker ne puščajo le skorjaste rešetke in mastnih površin, ampak tudi pepel v posodi za žar. V tem primeru morate po uporabi žerjavico vedno zadušiti, nato pa počakati, da se popolnoma ohladi. Najbolje je, da počakate čez noč, nato pa uporabite sesalnik za pepel, s katerim enostavno posesate vse, kar ostane v posodi.

Sesalnik za pepel
Sesalnik za pepel FOTO: Arhiv naročnika

Za temeljito čiščenje žara uporabite parni čistilnik

Poleg rednega čiščenje žara pred ali po uporabi, vam vsekakor priporočamo, da opravite tudi temeljito čiščenje žara. To je nekoliko bolj zamudno, zato vam priporočamo, da se ga lotite pred in po sezoni peke na žaru.

Za vse površine iz nerjavečega jekla, vključno s pokrovom žara, stranskimi ploščami in krmilnimi elementi priporočamo, da uporabite parni čistilnik. Vse omenjene površine najprej poparite s krtačo parnega čistilnika, nato to ponovite še s krpo iz mikrovlaken in z močjo pare boste zagotovo najlažje odstranili maščobo in vse ostanke hrane.

Kadar gre za manjšo umazanijo in zgolj rahle ostanke maščobe, potem lahko uporabite mlačno vodo, detergent za pomivanje posode in krpo iz mikrovlaken. Brez skrbi pa lahko posežete tudi po posebnih čistilih za žar, ki topijo maščobo.

Kadar gre za resnično trdovratno umazanijo, potem lahko skupaj s parnim čistilnikom uporabite tudi medeninasto krtačo. Nato pa zrahljano umazanijo odstranite s staro krpo.

Karcher parni čistilnik
Karcher parni čistilnik FOTO: Arhiv naročnika

Še nekaj trikov, s katerimi bo čiščenje žara enostavnejše

Obstaja pa tudi nekaj trikov, s katerimi si čiščenje žara lahko močno olajšate:

- marinado in druge omake uporabljajte zmerno, saj tako ne kaplja preveč po žaru;
- uporabite aluminijaste pladnje, ki preprečujejo kapljanje maščobe na rešetke, dno žara in reže žara;
- za čiščenje žara lahko uporabite sodo bikarbono, ki jo potresete po žaru in jo malo raztopite v vodi; uporabite grobo gobico in zdrgnite umazanijo;
- učinkovito sredstvo za odstranjevanje maščobe in zapečenih ostankov hrane je tudi kis; s pomočjo razpršilke ga nanesite na površino in jo zdrgnite z zvitim kosom aluminijaste folije.

Za vrhunsko formo vašega žara pa je pomembno tudi, kako ga shranite. Po vsaki uporabi vam priporočamo, da pokrijete pokrov, s čimer boste preprečili nabiranje prahu, kopičenje vlage in druge morebitne poškodbe. Če je žar iz nerjavečega jekla, potem je lahko preko celega leta zunaj, v nasprotnem primeru ga pospravite v suh prostor.

Čiščenje žara je lahko zamudno in neprijetno opravilo, ki pa si ga na srečo lahko olajšate. Upoštevajte zgornje nasvete in prepričani smo, da bo vaš žar ostal v najboljši formi!

Naročnik oglasa je Spletnik. 

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400