Moskisvet.com
maček - 1

Visoki obrati

Alkohol v potokih, nato pa ...

N.J.
24. 11. 2017 05.58
1

Se vam je že zgodilo, da ste bili na zabavi in nato, prepričani, da ste po nekaj popitih kozarcih dovolj sposobni za vožnjo domov, sedli za volan? Ko pobrskate po spominu – ste tedaj imeli kakšne težave s sledenjem dogajanju na cesti? Ali še huje – se vam je morda že kdaj pripetilo, da se ob prihodu domov sploh niste mogli spomniti, kaj se je dogajalo med potjo?

Zabava, alkohol in varnost - 4
Zabava, alkohol in varnost - 4 FOTO: iStockphoto

Verjetno ni nič presenetljivega, če vam povemo, da bi moral biti odgovor na vsa prejšnja vprašanja odločen 'NE'!

Bliža se čas novoletnih zabav ... nikar za volan, če pijete alkohol!

Ne podcenjujete vpliva alkohola

Na žalost ljudje pogosto podcenjujemo vpliv alkohola na naše sposobnosti in tako menimo, da smo še sposobni sodelovanja v prometu, dokler se ne pokažejo že vedenjski znaki močne alkoholiziranosti. Pojavijo se težave z vidom (težave pri zaznavanju rdeče barve, oddaljenosti in globine, tunelski vid, bleščavost), podcenjevanje tveganja, manjša kontrola vedenja (žalost, jeza, agresija, evforičnost, postanemo bolj pogumni in precenjujemo svoje zmožnosti), podaljšanje reakcijskega časa itd., kar pomembno vpliva na naše odzive v kritičnih okoliščinah. Ko nas začne zanašati med hojo, vidimo dvojno sliko, zapleta se nam jezik med govorom, slika pred očmi se premika z zamikom, je zadeva že veliko predaleč. Alkohol, ki sicer najmanj vpliva na zelo dobro naučeno in avtomatizirano vedenje, kot je recimo hoja, pa na sposobnosti za vožnjo vpliva že, veliko preden se pojavijo vidnejši znaki, in sicer že po manjših količinah zaužitega alkohola. Že pri koncentraciji 0,5 promila se verjetnost povzročitve prometne nesreče namreč kar podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Zabava, alkohol in varnost - 2
Zabava, alkohol in varnost - 2 FOTO: iStockphoto

Saj bi nehali, a ne moremo ...

Alkohol zelo vpliva na zmožnost presoje. In to je tudi razlog, zakaj pogosto nadaljujemo pitje, saj nimamo več toliko nadzora nad seboj, da bi prenehali piti. Vam je to znano? Zmanjša se tudi zmožnost presoje pomembnosti dražljajev odločanja za ustrezno vedenje. Od tod tudi vse tiste zgodbice o tem, kaj smo počeli, ko smo bili opiti. Neprijetne, kajne?

Miti in resnice o alkoholi in vožnji

Mastna hrana in svež zrak

Čeprav po prekrokanem večeru verjetno večini prija kos mastnega bureka, malce svežega zraka in žvečilni gumi za bolj svež zadah, to ne vpliva na naše stanje. Alkoholiziranosti na ta način ni mogoče zmanjšati. Upočasni se lahko le prehajanje alkohola v kri, medtem ko sama predelava alkohola ostaja približno enaka.

Nekaj ur spanja in vse bo v redu

Ne bo. Če smo vso noč pili alkohol, zjutraj nikakor ne bomo trezni, temveč bomo po nekaj urah spanja še vedno pod močnim vplivom alkohola. Če ste za naslednji dan po zabavi načrtovali pot z avtomobilom, jo raje preložite na poznejši čas ali pa poiščite drug prevoz.

Teh nekaj kilometrov ... malenkost!

Ni res! Nesreča se lahko pripeti že po nekaj metrih, morda celo že na parkirišču. Če veste, da boste morali sesti za volan, nikar ne uživajte alkohola. Najmanj, kar se vam lahko pripeti, je, da uničite avto. V najslabšem primeru lahko vzamete nekomu življenje ali ogrozite svojega. Je res vredno?

Kaj sploh preostane?

Možnosti je pravzaprav nešteto. Lahko se peljete s taksijem, avtobusom ali vlakom. Za prevoz lahko prosite koga od sorodnikov, prijatelje, ki tisti večer niso uživali alkohola. Če imate možnost, prespite nekje v bližini lokacije, kjer ste se zabavali, in se do kraja prenočišča odpravite peš. A tudi pri tem velja biti previden, saj se med žrtvami prometnih nesreč nemalokrat znajdejo tudi pešci.

Ne pozabite, da pod vplivom alkohola niste sposobni ne le za vožnjo avtomobila, temveč niti za vožnjo kolesa ali motornega kolesa!

Če ne drugo, naj vas strezni črna statistika

Leta 2016 se je v Sloveniji zgodilo kar 1.870 prometnih nesreč, ki jih je povzročil udeleženec pod vplivom alkohola. Kar 834 oseb je bilo lažje poškodovanih, 175 težje, 41 pa jih je umrlo.

Zagotovo je marsikdo izmed teh udeležencev, preden se je izpostavil tveganju, pomislil na to, da ne bi ... pa je vendar zbral pogum, sedel za volan – in storil največjo napako v svojem življenju. Naučite se nekaj iz njihovih napak in predvsem – ne ponavljajte jih!

Sponzorirana vsebina

Zabava, alkohol in varnost - 1
Zabava, alkohol in varnost - 1 FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 390