Moskisvet.com
printerphone

Novice

Oglas

Kako delujejo laserski in kako brizgalni tiskalniki?

PR
11. 09. 2023 05.00
0

Ne le da med njima obstajajo razlike v delovanju, za različne modele tiskalnikov potrebujete tudi posebno kartušo.

V primeru, da se odločate za nakup novega tiskalnika, se najbrž sprašujete, ali izbrati laserski ali brizgalni tiskalnik, ki sta za domačo ali službeno rabo najbolj razširjena. Med njima obstajajo nekatere podobnosti in razlike, zato smo vam pripravili nekaj nasvetov, da se boste lažje odločili za nakup pravega modela, ki vam bo ustrezal. 

Kot že ime pove, je glavna razlika med laserskim in brizgalnim tiskalnikom način delovanja. Brizgalni tiskalnik tako deluje s pomočjo tiskalnih glav, ki z izjemno veliko hitrostjo na papir nanašajo kapljice črnila in tako ustvarijo končno sliko. 

In kako delujejo laserski tiskalniki? Veljajo za nekoliko bolj izpopolnjeno različico, saj je njihov sestavni del namesto majhnih šob, iz katerih je sestavljen brizgalni tiskalnik, kovinski valj s plastjo polprevodnika. Nanj laserski žarek projicira sliko, ta pa jo odtisne na papir in tam toplotno fiksira. Povedano drugače, laserski tiskalnik deluje na suho, medtem ko je pri brizgalnem takoj po tiskanju treba še nekoliko počakati, da se vaš natisnjen izdelek tudi posuši.

Od modela tiskalnika je tako tudi odvisno, kako izbrati pravo kartušo za tiskalnik. Za laserski tiskalnik potrebujete toner, za brizgalni tiskalnik pa so na voljo kartuše, ki omogočajo njihovo delovanje. Tonerji načeloma veljajo za dražjo izbiro v primerjavi z brizgalnimi kartušami, a je potrebno izpostaviti, da boste morali v primeru kartuš te veliko hitreje menjavati kot pa tonerje. 

Če pogosto ne tiskate, se vam kmalu lahko zgodi tudi, da bo vaš tiskalnik prenehal delovati. Razlog za to je posušeno črnilo v tiskalniku. Težava se lahko pripeti le pri brizgalnem tiskalniku, zato je pomembno, da v primeru nakupa takšnega tiskalnika tiskate redno, kupujete certificirane kartuše in preverite rok uporabnosti.  Če opažate, da vaš tiskalnik slabše deluje, ali pa ne tiska določene barve, je vzrok skoraj zagotovo v tiskalni glavi, zato morate nemudoma opraviti program čiščenja. 

Laserski tiskalniki veljajo za nekoliko dražjo izbiro, zato se pred nakupom vprašajte, za kakšne namene pravzaprav iščete nov tiskalnik. V primeru, da veliko tiskate, se vam nakup laserskega tiskalnika za nekaj sto evrov izplača, premislite pa tudi o nakupu, v primeru, da tiskate poredko. Tonerji so resda nekoliko dražja naložba, a vam ne bo treba skrbeti za menjavanje zasušenih kartuš. 

Naročnik oglasa je Tonerpartner.

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400