Moskisvet.com
Hitler

Novice

Nemški diktator je bil nenavadno navdušen nad Sneguljčico

M.S
03. 07. 2023 05.00
0

Odkritje barvnih risbic in skice na Norveškem nas vodi v svet umetniškega okusa kontroverznega voditelja Adolfa Hitlerja. Gre za presenetljive povezave s priljubljeno risanko Sneguljčica.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Preden je postal voditelj nacističnega gibanja, se je Adolf Hitler trudil preživljati kot umetnik. V javnost je prišlo tudi več barvnih risb, najdenih na Norveškem, ki so prikazovale prizore iz pravljice Sneguljčica in sedem palčkov iz leta 1937, podpisane s kraticami A. H. Poleg tega je bila najdena tudi nepodpisana skica Pinocchia iz Disneyjevega filma. Med svojo umetniško kariero je Hitler ustvaril obsežno število različnih del, medtem ko naj bi Disneyjevi akvareli nastali med letoma 1938 in 1940.

 Hitler v protinacistični risanki Walta Disneyja iz leta 1943
Hitler v protinacistični risanki Walta Disneyja iz leta 1943 FOTO: Profimedia

Čeprav se zdi nenavadno, da je Hitler izbral tako prijetne motive za svoje umetnine, ni presenetljivo, saj je bil Hitler velik oboževalec Sneguljčice. Originalno pravljico, ki sta jo napisala nemška brata Grimm, je poznal pod imenom Sneewittchen. Čeprav ni bil zagovornik tuje različice risanke, je menil, da je Disneyjeva Sneguljčica in sedem palčkov eno izmed najboljših del. 

To je potrjevalo tudi dejstvo, da je Roy Disney leta 1938 prodal kopijo filma Sneguljčica nemškemu ministrstvu za propagando med obiskom v Nemčiji. Film je bil eden od 50 ameriških filmov, ki jih je nacistični režim tistega leta kupil. Čeprav zaradi sovražne nastrojenosti do Američanov nikoli ni bil javno predvajan, je Hitler imel svojo kopijo filma v zasebni dvorani v Ubersalzbergu.

Hitler je izkazoval veliko ljubosumnost do tujih animatorjev, saj nemška animacija ni dosegla takšne tehnične popolnosti kot Disneyjeva Sneguljčica. V Nemčiji je v istem obdobju obstajal animacijski studio pod vodstvom Josepha Goebbelsa, vendar niso uspeli ustvariti pomembnih del.

Hitlerjev podpis pod njegovo risbo
Hitlerjev podpis pod njegovo risbo FOTO: Profimedia

Kljub Hitlerjevi umetniški poti in navdušenju nad Sneguljčico je treba jasno poudariti, da to ne omili ali opravičuje njegovih zločinov in uničevalne vloge kot nacistični voditelj. Njegova umetniška prizadevanja so zanimiva zgodovinska opazka, vendar ne smemo pozabiti na grozote, ki jih je povzročil med svojim vladanjem. 

Na VOYO si lahko ogledate tudi serijo Hitlerjev dnevnik. Ta serija, posneta po resničnih dogodkih iz leta 1983, se osredotoča na senzacionalno odkritje, ki je postalo ena najbolj zloglasnih literarnih prevar v zgodovini.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400