Moskisvet.com
shaboo

Novice

Preplah pri sosedih: Grozljiva droga, ki razžre obraz?!

N.J.
18. 03. 2015 08.04
32

V Italiji je zavladala panika, potem ko je v medije pricurljala novica, da se je nevarna droga, imenovana shaboo, pojavila v Padovi, ki ima sicer močne učinke, a katastrofalne posledice.

shaboo
shaboo FOTO:

Na ulicah v Padovi te droge, kot poroča italijanski leggo.it, še niso zasledili, se je pa pojavila že v nekaterih diskotekah v Padovi. Gre za razmeroma čisti metamfetamin, ki sicer uporabniku omogoča, da ostane dolgo buden, ga napolni z energijo, prinaša pa hude posledice.

V Bologni so oblasti izsledile filipinskega preprodajalca, na sever Italije pa naj bi bila namenjena še večja pošiljka te nevarne droge. Oblasti so za zapahe spravile tudi že 42-letnega moškega Roldena Velarda, sicer poročenega očeta treh otrok, ki naj bi preprodajal omenjeno drogo.

Že lani večje količine

V Italiji so o večjem zasegu omenjene droge poročali tudi že oktobra lani, ko so v Rimu pri 30-letniku iz Bangladeša zasegli okoli 100 tabletk. Pri njem so našli še 9 gramov heroina in 675 evrov v gotovini. Tedaj so aretirali 9 razpečevalcev, pri katerih so skupno zasegli nekaj več kot 9 kilogramov droge: marihuane, heroina, droge yaba in ekstazija.

shaboo
shaboo FOTO:
Nevarne posledice

Droga deluje tako, da daje občutek budnosti, uporabnik ne čuti ne utrujenosti ne zaspanosti, čas delovanja pa naj bi bil, kot poročajo, celo 14 do 16 ur. Posebno nevarnost predstavlja, ker ji primešajo beton, drogo z lahkoto proizvajajo v skrivnih laboratorijih, pri čemer združujejo prepovedane substance, ki jih je razmeroma preprosto najti. Drogo je sicer teže izslediti z recimo obmejnimi pregledi, saj nima vonja, je pa prilagodljiva, kar zadeva način uporabe. Medtem ko naj bi na Filipinih v glavnem vdihovali hlape, po tem ko jo segrevajo, se jo lahko tudi raztopi v vodi, oziroma uživa v oliki tablet. Poleg hudih posledic za organizem pa ima močan vpliv tudi na kožo, saj dobesedno razžre obraz.

Droga shaboo se pojavlja tudi pod imeni yaba, botu ali bingdu, imenujejo pa jo tudi 'droga norosti', saj spodbuja proizvodnjo dopamina v možganih, ki povzroča občutek evforije, pretiranega zadovoljstva, s hudimi posledicami za uporabnika (halucinacije, samopoškodbe, psihične motnje), kot tudi za okolico (nasilno vedenje).

yaba
yaba FOTO:

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400