Članki

Šokantna napoved: 'Naslednji teden bo Zemljo zadel asteroid!'

23.04.2014, 10:50

Iz Washingtona prihajajo šokantne informacije: "Prihodnji teden bo Zemljo zadel asteroid." Stavek, ki je pognal strah v kosti marsikateremu gledalcu, je izustil 84-letni voditelj ameriške oddaje na televiziji ABC Pat Robertson.

Kitajci 'ugrabljajo' satelite

15.04.2014, 13:08

Najštevilčnejši narod na svetu širi svoje vesoljske apetite. Pred časom so tako preizkusili orožje, ki lahko ugrabi satelite.

Revolucionarno odkritje slovenskih znanstvenikov!

14.04.2014, 10:13

Znanstveniki iz odseka za kompleksne snovi Instituta Jožef Stefan (IJS) so odkrili prvi primer stabilnega skritega stanja v naravi. Gre za zelo pomembno odkritje, ki je bilo danes objavljeno v ugledni znanstveni reviji Science, so sporočili iz IJS.

Na luni odkrili ocean tekoče vode

07.04.2014, 12:48

Na Saturnovi luni Enkelad se pod debelim pokrovom ledu nahaja ocean tekoče vode, so ugotovili znanstveniki. Kot je pokazala analiza, ki jo je opravila vesoljska sonda Cassini, ocean pokriva skoraj celo južno poloblo lune, globok je do deset kilometrov, nahaja pa se pod 40-kilometrskim pokrovom ledu, poročajo nemška tiskovna agencija dpa.

Nobelova nagrada morda tudi Slovencu

26.03.2014, 08:38

Ameriški znanstveniki so prejšnji teden sporočili, da jim je uspelo zaznati odmev velikega poka - gre za prvi neposredni dokaz teorije o inflacijskem širjenju vesolja. Odkritje bi lahko Nobelovo nagrado prineslo tudi Slovencu - astrofiziku Urošu Seljaku, vodji Centra za kozmološko fiziko na univerzi v ameriškem Berkeleyju.

Po pol leta kozmonavta in astronavt znova na Zemlji

12.03.2014, 13:57

Dva ruska kozmonavta in ameriški astronavt so se po več kot pol leta na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) danes varno vrnili na Zemljo. Rusa Oleg Kotov in Sergej Rjazanski ter Američan Mike Hopkins so v kapsuli sojuz ob 4.24 po srednjeevropskem času pristali blizu odročnega kraja Džezkazgan v Kazahstanu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Največji eksperiment v zgodovini človeštva ujet na film!

07.03.2014, 11:12

Četrtega julija 2012 so znanstveniki širom sveta nestrpno čakali na novico, ali je bil težko pričakovani Higgsov bozon odkrit ali ne. Odkritje, ki je bilo rezultat največjega in najdražjega eksperimenta v zgodovini človeštva, pa naj bi ali potrdilo ali ovrglo trenutno veljavne teoretične slike v fiziki osnovnih delcev in razkrilo pomanjkljivosti v znanstvenem razumevanju vesolja.

Današnji dan si boste zapomnili!

05.03.2014, 07:54

5. marec je datum, ki si ga bomo vsi zapomnili. Zemljo bo namreč na razdalji med našim planetom in luno obšel asteroid DX110, ki so ga odkrili šele letos.

Slovensko naravno katastrofo povzročil NATO?!

19.02.2014, 08:42

Obstaja na stotine, če ne kar tisoče teorij zarot in mnoge med njimi vključujejo bitja z drugih planetov. In ne nazadnje, vesolje je ogromno. Kaj pa če katera od njih drži?

Nasa razvozlala skrivnost "krofa" na Marsu

17.02.2014, 08:40

Znanstvenikom ameriške vesoljske agencije Nasa je končno uspelo razjasniti izvor skrivnostnega kamna v obliki krofa, ki se je v začetku januarja pojavil v bližini Nasinega roverja Priložnost (Opportunity) na Marsu. Nenavaden kamen je le del skale, od katere se je odlomil, nakar ga je rover s svojim kolesom premaknil na drugo mesto.

Video

Forum

Kofein

Arhiv
Damijan Merlak

Spoznajte Slovenca, ki služi milijone!

Damijan Merlak je skupaj z Nejcem Kodričem bitcoin borzo Bitstamp ustanovil sredi leta 2011, ko je bil en bitni kovanec vreden slabih pet ameriških dolarjev. Danes je ta vreden okoli 800 dolarjev, njuna borza pa je med največjimi na svetu - njen mesečni promet znaša okoli 250 milijonov dolarjev, kar je petkratnik prometa na Ljubljanski borzi.

Anketa

Arhiv

Vaša prva jutranja misel je ...

Celia Kay - 3