Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Debele laži

Zato bi morali jesti počasneje!

Ma.K.
12. september 2017, 08:19
0
Velikost pisave:

Hiter življenjski tempo, ki povzroča pomanjkanje časa tudi pri najbolj osnovnih stvareh, kot sta počitek in gibanje, nas sili, da dragocene minute štejemo tudi pri hranjenju. Naši obroki so zato običajno zelo hitri in opravljeni med delom. Vendar, ali ste vedeli, da vas lahko že pičlih pet minut daljši obrok lahko reši debelosti?

moški in hrana
Hiter tempo življenja nam krade dragocene minute, namenjene prehranjevanju. (Foto: iStockphoto)

Počasi in z užitkom

Mednarodno gibanje Slow Food je leta 1986 ustanovil Carlo Petrini, ki si je prizadeval ohraniti tradicionalne in regionalne jedi, ki jih je začela izpodrivati hitra hrana. Gibanje se je začelo v Italiji, kasneje pa se je razširilo po vsem svetu. Danes ima preko 100 tisoč članov v 132 državah sveta. To je vsekakor dober razlog, da vsak pri sebi preuči svoje prehranjevalne navade. Običajno ljudje hrano uživamo z želodcem in ne z glavo, naš glavni cilj pa je potešiti lakoto za čim dlje časa. Tako razmišljanje nas zato večkrat pripelje do restavracij s hitro prehrano, ki smo jim podlegli v zadnjih petnajstih letih.

Različne študije dokazujejo, da imajo ljudje, ki hrano jedo počasneje in si za njeno pripravo ali izbiro vzamejo več časa, manj problemov z debelostjo in prekomerno težo. Obroki so pogostejši in enakomerno razporejeni skozi cel dan, manj pa je tudi težav s počasno prebavo.

1. Če jemo počasneje, pojemo manj!

Naši možgani potrebujejo kar dvajset minut, da zaznajo, da je lakota izginila. Pretekla študija je dokazala, da so ljudje, ki so eno leto jedli počasi in z občutkom, izgubili kar devet kilogramov v primerjavi z ljudmi, ki so jedli med obveznostmi. Treba je poudariti, da je bila hrana v obeh primerih enaka.

2. V hrani je treba uživati

Sladico, ki jo obožujemo in jo okusimo le nekajkrat na leto, običajno jemo počasi, saj se zavedamo, da se ne bo vsak dan pojavila na našem krožniku. V njenem okusu preprosto uživamo. In le zakaj ne bi uživali v vsaki hrani, ki jo zaužijemo tekom dneva? Zaznajte občutke, ki vam jih povzroča dober okus in pustite, da trajajo, kar se da dolgo. Če boste jedli počasneje, bo to vsekakor mogoče.

moški in hrana
Jejte počasi in v hrani uživajte. (Foto: iStockphoto)

3. Manj prebavnih težav

Prebava se začne že v naših ustih. Če jemo počasneje, hrano tudi bolj temeljito prežvečimo, kar olajša delo našemu prebavnemu sistemu. Napihnjenost bo izginila, posledično pa bo urejena prebava pripomogla tudi k izgubi kilogramov.

4. Znebite se stresa

Ko se odločite za obrok, razmišljajte o pozitivnih stvareh, o okusih, občutkih in podobno. Nikar ne dopustite, da vam stresni trenutki narekujejo tempo hranjenja. Ne obremenjujete se s stvarmi, ki jih morate še postoriti. Hranjenje smatrajte kot odmor, ki je namenjen temu, da se oddahnete od dela in prepustite užitku.

Poslovnež v borbi s časom
Ko je čas za obrok, pozabite na skrbi. Stres vam ne bo koristil! (Foto: iStockphoto)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasova 2
Komentarjev: 0
Več komentarjev