Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

tehtanje

Zakaj ne shujšam?!

Moškisvet.com
09. maj 2017, 14:45
0
Velikost pisave:

Skrbno pazite, kaj pojeste in vsaj nekajkrat v tednu pridno telovadite, pa vaša tehtnica še vedno ne kaže nič manj kot pred nekaj tedni? Morda pa so čisto majhne napake tisto, kar sabotira vaše hujšanje. Preverite, kaj počnete narobe in kako to popraviti!

1. Premalo zaužitih kalorij

Ženska naj bi dnevno zaužila približno 1500 kalorij, moški pa okrog 1800. In ko se odločimo, da bomo izgubili tistih nekaj odvečnih kilogramov, si preprosto rečemo, da moramo zmanjšati količino zaužitih kalorij, kar se sicer sliši povsem preprosto. A kaj hitro nas lahko zanese in svoje telo začnemo stradati ter tako dosežemo ravno nasprotno, kot smo želeli. Kajti v prepričanju, da je nastopilo obdobje krize in pomanjkanja, začne naš organizem varčevati z energijo in skladiščiti tiste snovi, ki jih nujno potrebuje za razne procese. Hkrati se vsi procesi v našem telesu, vključno z metabolizmom, upočasnijo. In ker organizmu po nekaj dneh, sploh pa tednih stradanja, primanjkuje že toliko vitalnih snovi, začne resda porabljati tisto, kar ima na voljo. A ne bodo le maščobe tiste, ki jih bo naše telo počasi porabljalo – načelo bo tudi mišice. Ker pa so ravno mišice ključ do hitrejšega metabolizma in kurjenja kalorij, manj mišic pomeni počasnejši metabolizem in hkrati počasnejše izgorevanje maščob.

Zato bodite pri zmanjševanju vnosa kalorij v telo previdni. Predvsem ne pretiravajte in poskrbite, da boste kljub ''okrnjeni'' prehrani še vedno zaužili dovolj beljakovin, ki jih mišice potrebujejo za izgradnjo. To je še posebej pomembno za tiste, ki veliko telovadite in se veliko gibate.

tehtanje
(Foto: iStockphoto)

2. Premalo intenzivna vadba

Se dvakrat ali trikrat na teden odpravilte na dolg sprehod, kjer zelo hitro hodite, ali pa se odpeljete na panoramsko vožnjo s kolesom, pa vaši kilogrami prepočasi izginjajo? Si dvakrat na teden vzamete čas in doma naredite nekaj trebušnjakov ter počepov, pa kljub temu rezultati niso takšni, kot si želite, da bi bili? Morda pa je krivo to, da vaša vadba ni dovolj pogosta in da ni dovolj intenzivna. Če želite pokuriti veliko kalorij, se morate vsaj trikrat tedensko odpraviti na intenziven tek ali na intenzivno kolesarjenje, vaš kardio trening pa mora trajati vsaj 45 minut. Nekaj kalorij lahko pokurite tudi med vadbo, ki je namenjenja oblikovanju posameznih mišičnih skupin, le dovolj intenzivno morate telovaditi in med posameznimi vajami, na primer med trebušnjaki in počepi, ne smete imeti predolgih premorov. Seveda morate zahtevnost posameznih vaj iz tedna v teden nadgrajevati – ko vam postanejo trenušnjaki prelahki, v roke vzemite kakšno utež in si tako vadbo otežite. Enako velja za druge vaje – na primer za tiste, s katerimi krepite zadnjico, noge, hrbet, roke …

Trening
(Foto: Thinkstock)

3. Pozabljate na aerobno kardio vadbo

Veliko popoldnevov preživite v fitnesu, kjer pridno pilite praktično vsako mišico svojega telesa, pa maščobne blazinice okrog vašega trebuha kar nočejo in nočejo izginiti? Nikar se ne čudite, kajti četudi so vaše trebušne mišice do potankosti izpiljene in natrenirane, ne bodo prišle do izraza, dokler ne pokurite tistih maščob, ki ležijo nad njimi in jih skrivajo pred zunanjim svetom. Zato, kot že rečeno, vsaj trikrat v tednu poskrbite za intenzivno kardio vadbo, s katero boste te maščobe stopili in vaše izklesane mišice bodo končno lahko prišle do izraza.

poslovno kosilo
Čeprav poskušate v restavraciji naročiti čim bolj neredilno hrano, nikoli ne morete točno vedeti, kako je bila ta hrana pripravljena, kakšne sestavine vsebuje in koliko kalorij ima. (Foto: iStockphoto)

4. Pogosto jeste v restavracijah

Čeprav poskušate takrat, kadar jeste v kakšni restavraciji, naročiti čim bolj zdravo in neredilno hrano, nikoli ne morete točno vedeti, kako je bila ta hrana pripravljena, kakšne sestavine vsebuje in koliko kalorij ima dejansko v sebi. Če na primer naročite piščančji file na žaru in pire krompir, ne morete zagotovo vedeti, ali je bilo meso res spečeno na žaru ali pa je bilo preprosto spečeno v ponvi, na olju. Tudi tega ne veste, kako so pripravili krompir – ali so vanj primešali polnomastno maslo, polnomastno mleko in morda celo malo sladke smetane ali pa so mu dodali le nizkokalorično, posneto mleko. Tudi solate, ki so na prvi pogled videti povsem nedolžne, so lahko še kako kalorične – še posebej, če vsebujejo koščke sira, kakšnih oreščkov in takšne ali drugačne prelive.

5. Pijete veliko naravnih sadnih sokov

Držite se stroge diete in veliko ter redno telovadite, hkrati pa si skoraj vsak dan privoščite liter ali celo več naravnega sadnega soka. Že res, da takšni sokovi vsebujejo veliko vitaminov in da so v primeru, da so res povsem naravni in ne vsebujejo nobenih konzervansov, zdravi. Vseeno pa vsebujejo toliko sladkorja, da vam pogosto pitje takšnih sokov vsekakor ne bo pomagalo pri izgubljanju kilogramov. Zato sadnih sokov nikar ne pijte vsak dan, ampak samo občasno ter si dnevno raje privoščite tri litre navadne vode.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 1,3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1,3
glasovi 4
Komentarjev: 0
Več komentarjev