Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Mišičast moški torzo

Zato je pomembno, KDAJ jemo!

N.J.
11. oktober 2017, 06:15
2
Velikost pisave:

Če se tudi vi trudite, da bi izgubili kakšen odvečni kilogram, potem morate vedeti, da na izgubo kilogramov vpliva tudi to, kdaj kaj zaužijemo.

jabolko na dan
(Foto: iStockphoto)

Četudi ste začeli jesti bolj zdravo in se redno gibate, morda kilogramov ne izgubljate po pričakovanjih, ker si narobe razporejate hrano čez dan. Razporeditev hrane vpliva tako na metabolizem kot na splošno zdravje posameznika.

Študija, ki so jo opravili na univerzi v Pennsylvaniji, je pokazala, da hranjenje v poznih večernih urah oziroma ponoči povečuje nivo slabega holesterola v krvi, vpliva na nivo glukoze, trigliceridov, inzulina. Če v poznih urah uživamo večje količine hrane, to negativno vpliva na hormonsko ravnovesje v telesu, so ugotovili, poleg tega pa se povečuje tudi tveganje za razvoj kardiovaskularnih bolezni in diabetesa.

»Nočni obroki vplivajo na povečanje telesne teže, nivo energije in splošno zdravje,« pravi Namni Goel, raziskovalka in vodja študije. Študijo so sicer opravili na podlagi spremljanja le devetih oseb, ki niso imele nikakršnih zdravstvenih težav, z normalno telesno težo. Osem tednov so osebe morale jesti med 8. in 19. uro, dva tedna so nato opravili najrazličnejše zdravniške preglede.

V naslednjih osmih mesecih so jedli le med 12. in 23. uro, tako da so preskočili dopoldanske obroke. Sledili so ponovni zdravniški pregledi.

Analizirali so njihova nihanja v teži, delovanju metabolizma in koliko energije so akumulirali, koliko porabili.

Ko so začeli jesti kasneje, se je njihova telesna teža povečala. Metabolizem se je prilagodil in je porabljal manj energije iz maščob in ogljikovih hidratov. Nivoji inzulina, holesterola in trigliceridov so se povečali v drugih osmih tednih.

Če torej želite, da vaše telo bolj učinkovito uporablja zaloge energije in bolj učinkovito izrablja to, kar v telo vnesete, potem ne preskakujte zajtrka. Privoščite si več mlajših obrokov in jih primerno razporedite, okvirno na 2-3 ure in se, če je le mogoče, izogibajte hranjenju po 19. uri.

Zdravo prehranjevanje
(Foto: Thinkstock)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasovi 3
Komentarjev: 2
Frane Šajn 12.10.2017 15:28:24
Kmalu bo pomembno , da sploh kaj jemo ne kaj naj bi jedli razen ,če je vse to skupaj namenjeno prvi glavni kasti ki ne ve več kam z nakradenim!
 
batom@pinkponk.com 12.10.2017 14:16:51
mlajših obrokov?
Več komentarjev