Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Rak

Uspešno obrnili proces staranja v celicah 

U.K.
09. avgust 2018, 07:59
0
Velikost pisave:

Na univerzi Exeter v Veliki Britaniji so znanstveniki prišli do velikega odkritja. 

V študiji, ki je preučevala endotelialne celice, ki sestavljajo notranjo steno krvnih žil, so znanstveniki preučevali mitohondrije, ki predstavljajo ‘elektrarno’ celice. Težava celic je, da s staranjem postajajo bolj toge in ne delujejo tako dobro kot mlade. To ni posledica staranja, ampak je pravzaprav staranje posledica teh procesov. In kot vse kaže bolezni, ki so lahko tudi posledica staranja (rak, demenca, sladkorna …), sledijo istim splošnim mehanizmom. Znanstveniki so raziskovali te mehanizme in odkrili, da so povezani s staranjem. Če bi jih razumeli dokončno, bi lahko v prihodnosti dobili nove načine zdravljenja, pravzaprav preprečevanja, tovrstnih bolezni. Dejansko bi lahko razvili antidegenerativna zdravila, ki bi podaljšali življenjsko dobo človeka in nenazadnje samo kakovost življenja, saj bi ostali zdravi in mladi dlje časa.    

Raziskava 
Znanstveniki so v bistvu poskušali pomladiti mitohondrije v starih celicah. Če malce posplošimo, mitohondrijem so ponudili alternativno gorivo (vodikov sulfid), s katerim so se pomladili in začeli delovati, kot da gre za mlade celice. Znanstveniki so potrdili, da se je kar polovica celic pretvorila nazaj v mlade in bolj učinkovite celice. Strokovnjaki na mnoge bolezni (rak, demenca) gledajo, kot da gre za pospešeno staranje in prav te bolezni bi potencialno lahko zdravili s to metodo. Seveda pa bo treba opraviti še ogromno raziskav, ki bodo pokazale morebitne stranske učinke in če metoda dejansko deluje. 

Preberite zakaj se morate zmeraj posvetovati z zdravnikom!

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 0,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0,0
glasov 0
Komentarjev: 0
Več komentarjev