Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Motnje erekcije

Ukrivljen penis? Pozor!

N.J.
06. april 2018, 11:21
1
Velikost pisave:

Ko gre za 'korenjaka', si marsikateri moški s težavo prizna, da ima težave. Pogovori o boleznih intimne narave so med moškimi redkost, številni se težav sramujejo in zato tudi pomoč poiščejo, ko je že prepozno. Z urologom dr. med. Dejanom Bratušem smo se pogovarjali o Peyronijevi bolezni, ki prizadene številne moške.

urolog dr. med. Dejan Bratuš
Odgovarja: urolog dr. med. Dejan Bratuš

Kaj je Peyronijeva bolezen, kako jo prepoznamo?

Izvora Peyronijeve bolezni ne poznamo, vendar sumimo, da gre za napačen odgovor organizma na mikroskopske, nepomembne poškodbe tkiva ovojnic kavernoznih teles, ki nastanejo med spolnimi odnosi s pretiranim brazgotinjenjem. Pri bolnikih s Peyronijevo boleznijo v ovojnici kavernoznih teles nastane brazgotinsko tkivo, v katerega se nato izloča še kalcij. Tako lahko nastane kot kamen trda valjasta ali ploščata sprememba, ki jo bolnik zatipa v penisu.

Kateri so prvi znaki, na katere moramo biti pozorni?

Prvi znak je po navadi tipna zatrdlina na penisu, ob tem pa se lahko v času erekcije pojavi tudi bolečina. Obolel ud se med erekcijo ukrivlja v smeri zatrdline, saj ves ud nabrekne, brazgotinsko tkivo pa ne.

Ali že vsako ukrivljenje penisa lahko pomeni Peyronijevo bolezen?

Vsako ukrivljanje uda še ne pomeni Peyronijeve bolezni, saj so penisi različnih oblik in so lahko že prirojeno nekoliko ukrivljeni. Obstaja namreč tudi prirojena prekomerna ukrivljenost uda, ki ovira spolne odnose.

Če opazimo znake – si lahko kako pomagamo sami? Na koga se obrnemo?

Bolezen sicer ni ogrožajoča in manjše spremembe na udu ne povzročajo težav, vendar pa si sami pri tem ne moremo pomagati. Če se težave stopnjujejo in bolezen napreduje, vsekakor priporočam obisk pri urologu.

penis
(Foto: iStockphoto)

Kako poteka zdravljenje?

V preteklosti smo poskušali s številnimi načini zdravljenja in še danes obstajajo različni peroralni preparati, kot so Potaba, ki je izrazito hepatotoksična ter preparati z vitaminom E.

Druga možnost je aplikacija različnih zdravil v samo zatrdlino, poskušali pa smo tudi že z različnimi načini razbijanja zatrdline, na primer z zunajtelesnim razbijanjem, ki se uporablja tudi pri ledvičnih kamnih ali pa z ultrazvočnim razbijanjem.

Obstajajo še razne naprave za ravnanje in raztegovanje penisa. Trenutne smernice od konservativnih metod priporočajo le aplikacijo verapamila ali kolagenaze Clostridium hystoliticum v zatrdlino, pri neuspešnem konservativnem zdravljenju pa so možne tudi kirurške korekcije ukrivljenosti uda.

Kakšni so možni zapleti, če se ne odločimo za zdravljenje ali če se zdravljenje začne prepozno?

Če z zdravljenjem odlašamo lahko bolezen napreduje do te mere, da ukrivljenost uda med erekcijo onemogoča spolni odnos. To se žal lahko zgodi tudi ob zdravljenju.

Je s to boleznijo še mogoče imeti spolne odnose?

Če ukrivljenost ni izrazita, so spolni odnosi seveda možni, in sicer velja, da ukrivljenost do 30° ne povzroča težav, med tem ko ukrivljenost nad 60° spolne odnose onemogoča. Če ukrivljenost uda sodi nekje med ti dve vrednosti, potem je spolni odnos stvar presoje vsakega posameznika - nekateri jih lahko izvajajo normalno, drugi pa ne.

Pri kateri starosti se najpogosteje pojavi bolezen? Kateri so dejavniki tveganja?

Najpogosteje bolezen opažamo pri bolnikih srednjih let in pri starejših moških, seveda pa se lahko pojavi tudi bolj zgodaj. Enkrat sem na primer zdravil bolnika v zgodnjih dvajsetih letih.

Kaj svetujete moškim, ki se soočajo s kakršno koli težavo intimne narave?

Moški, ki jih pestijo intimne težave, naj najprej obiščejo svojega osebnega zdravnika in se z njim pogovorijo. Nato naj se po potrebi naročijo na pregled pri specialistu.

težave parov v spolnosti - 6
(Foto: iStockphoto)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 2,3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2,3
glasovi 3
Komentarjev: 1
androo77 08.04.2018 20:02:27
tale bolezen zna bit pa kar zoprna...Dobr da nimam s tem problemov (še)
Več komentarjev