Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Messijeve kopačke

Je skrivnost njegovega uspeha v obutvi?

Ma.K.
17. avgust 2017, 09:29
Velikost pisave:

Velja za enega najboljših nogometašev sodobnega časa in pravega virtuoza na igrišču: 30-letni Lionel Messi je v zadnjih letih brez dvoma prvo ime moštva Barcelone in eden najbolj zasluženih za izjemne uspehe tega kluba. Ni dvoma, da so k njegovim uspehom največ pripomogli izjemen talent ter leta neutrudnega treniranja, a pri neverjetnem preigravanju nasprotnikov in zabijanju golov naj bi močno pripomogla še ena izjemno pomembna stvar: prava obutev!

Izbira pravih kopačk je za nogometaša ključnega pomena. Omogoča mu namreč dobro počutje, optimalen stik s podlago in posledično užitek v igri. Tega se še kako dobro zaveda tudi argentinski nogometni virtuoz Lionel Messi, ki izbiri ustreznih kopačk vedno nameni prav posebno pozornost. Že več let prisega na blagovno znamko adidas, ki velja za vodilno v svetu nogometa in je uradni dobavitelj ter partner na najpomembnejših tekmah na svetu, v novi sezoni pa stavi na novo linijo Ocean Storm, oziroma natančneje, na model NEMEZIZ 17.1.

Pri adidasu so z novo kolekcijo želeli ustvariti ultimativno obutev za hitre in spretne nogometaše, zato so razvili kopačke, ki z napredno tehnologijo prinašajo udobje, stabilnost, boljšo okretnost in popoln nadzor nad žogo.  Tako je nastal Ocean Storm, kolekcija, v kateri prednjači model NEMEZIZ 17.1. Kopačka je zasnovana po postopku bandažiranja, ki športniku prinaša večjo varnost, oporo in ultimativno prilagodljivost. Z revolucionarno tehnologijo TORSIONTAPES je stopalo stabilizirano, pri tveganih gibih in eksplozivni spremembi gibanja pa sistem Dual-lock poskrbi, da gleženj ostane pri miru ter tako nogometašu omogoča potrebno fiksacijo stopala. Za udobje poskrbita izjemno lahek okvir in nova prepletena preja AGILITYKNIT 2.0, ki zagotavljata mehak neposreden dotik in lahkoten, prilegajoč se občutek.

Luka Zahovic in Marcos Tavares, kopačke
(Foto: Adidas)

Tudi slovenski nogometaši prisegajo na ...

V novi adidasovi liniji kopačk bo vsakdo našel primerno obutev za teren, ki mu pri igranju nogometa najbolj ustreza, saj so linije kopačk X 17.1, ACE 17.1 in NEMEZIZ 17.1 na voljo v različicah za igranje na stadionu, v dvorani ali na ulici. Da bi bila igra kar najbolj učinkovita, je model X 17.1 opremljen s tankim NON STOP GRIP  filmom za boljši nadzor, podplat SPRINTFRAME pa stabilizira hitre spremembe gibov. Model ACE 17.1 pa se ponaša s PRIMEKNIT materialom in tako zagotavlja hitro obuvanje, medtem ko ikonični adidasov podplat BOOST poskrbi za neprekosljiv povratek energije.

Ne bo pa Lionel Messi edini nogometaš, ki bo v prihajajočih nogometnih spopadih preizkusil kopačke NEMEZIZ 17.1. Za ta izjemno inovativen model se je odločil tudi Gareth Bale, na domačih zelenicah pa bo  v teh kopačkah čim več golov ponovno poskušal zabiti tudi mladi Luka Zahović. Na adidasovo nogomento obutev sicer prisega še en član ekipe vijoličastih iz Maribora: kapeten Marcos Tavares bo na prihodnjih tekmah preizkusil model X 17.1, ki stabilizira hitre spremembe gibov. 

Luka Zahovic in Marcos Tavares, kopačke
(Foto: Adidas)

Na kaj paziti pri nakupu ustreznih kopačk?

Tako ljubiteljski žogobrcarji kot profesionalni nogometaši so si enotni, da je izbira ustrezne nogometne obutve ključnega pomena za dobro počutje in posledično seveda tudi za kar najboljšo predstavo na igrišču. Cena ne sme biti prioriteta, prav tako obutve ne gre izbirati zgolj glede na blagovno znamko; osnovno vodilo morajo biti udobje, stabilnost, dobra okretnost in popoln nadzor nad žogo. Seveda je ključnega pomena tudi popolno prileganje, torej ustrezna velikost kopačk – te ne smejo tiščati, niti biti ohlapne, temveč popolno zaobjemati stopalo. Poleg tega vsi strokovnjaki svetujejo, da nove kopačke pred prvo tekmo dobro 'razhodite' in jih tako pripravite na aktivno vlogo v nogometni igri. S tem si ne boste zagotovili samo popolnega udobja, temveč tudi precej zmanjšali možnost poškodb.

Razlike med kopačkami obstajajo tudi med čepi za kopačke in pa v vrsti obutve za različne podlage. V osnovi ločimo tri modele: za mehko podlago, za normalno podlago in za trdo podlago. Pomembno je vedeti, na kakšni podlagi in na kateri poziciji boste igrali večino časa in to upoštevati pri izbiri pravih nogometnih čevljev za vaše stopalo. Kopačke so lahko narejene iz usnja ali sintetičnih materialov. Pravo usnje je bolj prilagodljivo in neprepustno, sintetično pa je po drugi strani bolj trpežno in se v vlažnih pogojih ne bo raztegnilo. Tudi pri izbiri pravega materiala je torej potrebno upoštevati, na kakšni podlagi se bo v njih večinoma igralo.

Luka Zahovic in Marcos Tavares, kopačke
(Foto: Adidas)

Vedno preizkusite, preden kupite!

Različne blagovne znamke kopačk in celo različne linije iste blagovne znamke so (lahko) zasnovane na povsem drugačen način, zato se nikar ne zanašajte na številko čevlja, ki ste ga uporabljali do sedaj. Vsake kopačke je pred nakupom potrebno obuti (na nogavice in dokolenke, ki jih imate obute med tekmo!) in preizkusiti, kako se prilegajo stopalu in kakšen občutek dajejo igralcu. Zavedati se je potrebno, da boste izbrane čevlje nosili skoraj dve uri v kosu, v njih tekli, preigravali, delali prekrške in zabijali gole, zato je pomembno najti par, ki se bo povsem prilegal velikosti in obliki vašega stopala.

Popoln par kopačk je težko najti, zato jih, ko jih enkrat najdete, primerno vzdržujte, da vam bodo služile kar največ časa. Pomembno je, da jih nosite samo na nogometnem igrišču med treningi in tekmami. Če jih imate obute tudi sicer, jih lahko hitro obrabite in povzročite, da postanejo neenakomerne, zato v njih ne boste imeli pravega ravnotežja, to pa lahko na igrišču hitro privede do poškodbe, ki si je noben nogometaš ne želi. Po vsakem nošenju z nogometnih čevljev skrtačite umazanijo in jih obrišite z vlažno krpo, nato pa vanje vtrite olje za čevlje. Nato razvežite vezalke in jih pustite na zraku, da se prezračijo in posušijo.

Ob upoštevanju teh nekaj navodil boste lahko izbrali prave kopačke za vašo nogo, z ustreznim vzdrževanjem pa jim tudi precej podaljšali življenjsko dobo in jih ohranili v dobrem 'delovnem' stanju. Zapomnite si, noben del opreme na vašo igro ne vpliva bolj, kot obutev! Od kopačk je v veliki meri odvisna vaša efektivnost v igri, oprijem na podlago igrišča ter zaščita pred poškodbami stopala in noge. Zato ne glede na to, ali ste začetnik, rekreativec ali izkušen nogometaš, pametno izberite svoj par nogometnih čevljev – prave kopačke so namreč naložba v vašo (ljubiteljsko ali profesionalno) nogometno kariero.

Luka Zahovic in Marcos Tavares, kopačke
(Foto: Adidas)

Sponzorirana vsebina

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 2,9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2,9
glasov 14