Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Špageti

To o testeninah sploh ne drži!

N.J.
13. april 2018, 09:51
1
Velikost pisave:

Splošno prepričanje je, da testenine niso najboljša izbira, če želite izgubljati odvečne kilograme. Gre za še en mit ali resnico?

moški
(Foto: Profimedia)

Ogljikovi hidrati so po sodobnih smernicah prehranjevanja eno najbolj osovraženih  živil. Pogosto se znajdejo na seznamu 'prepovedanih' živil v različnih dietah, a nova raziskava je pokazala, da so lahko super živilo, če so primerno vkomponirani v jedilnik. Za razliko od drugih predelanih ogljikovih hidratov z visokim glikemičnim ideksom, so testenine ob primerni pripravi odlično živilo tudi za tiste, ki se trudijo shujšati. 

Dobro je vedeti: Testenine, skuhane 'al dente' imajo nižji GI kot razkuhane!

 "Študija je pokazala, da uživanje testenin ni vplivalo na pridobivanje kilogramov ali višanje odstotka maščobe v telesu," je povedal glavni avtor John Sievenpiper. "V resnici so analize pokazale celo rahlo izgubo kilogramov, torej so vse skrbi glede uživanja testenin odveč. Testenine so lahko tudi del diete, ki temelji na vnosu živil z nizkim glikemičnim indeksom."

Osebe, ki so bile vključene v raziskavo, so pojedle v povprečju 3,3 porcije testenin na teden namesto drugih virov ogljikovih hidratov.

Avtorji poudarjajo, da rezultati veljajo za primer, ko oseba poleg testenin uživa poleg živil z nizkim GI in opozarjajo, da so potrebne še nadaljnje raziskave, da bi lahko trdili, da je izguba kilogramov povezana z uživanjem testenin.

Študijo so opravili v bolnišnici St. Michael's Hospital v Kanadi in rezultate objavili v publikaciji BMJ Open. V študijo je bilo vključenih 2.500 ljudi, ki so namesto drugih ogljikovih hidratov v okviru diete uživali testenine.

Testenine
(Foto: Profimedia)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glas 1
Komentarjev: 1
Shadow666 18.07.2018 19:40:32
1x na teden jih ziher jem
Več komentarjev