Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

moški telovadi

Telovadba za nepoboljšljive lenuhe

Ma.K.
11. september 2017, 08:47
0
Velikost pisave:

Znano dejstvo je, da ima telesna vadba blagodejne učinke na naše telo, na naše počutje in zdravje. Gibanje je odlično sredstvo v borbi proti stresu in debelosti, kljub temu pa nekateri niso pripravljeni narediti niti enega giba. Kaj šele, da bi se potili v telovadnici.

Telovadba za lenuhe - 3
Brez muje se še čevelj ne obuje. (Foto: iStockphoto)

Gimnomimetika je rešitev za vse, ki se neradi potijo v telovadnici, in obljublja, da bodo s posebno tabletko lahko v organizmu dosegli enake učinke, kot če bi trdo trenirali vsak dan, trdijo ameriški strokovnjaki. Novost bi tako utegnila biti odlična rešitev za večne lenuhe. Če bodo ugotovitve potrjene, bo dovolj, da človek zaužije eno ali dve tabletki z blagodejnimi sestavinami, ki jih telesna vadba sprošča v telesu, trdijo strokovnjaki z Medicinskega inštituta Univerze v Pennsylvaniji v ZDA, kjer raziskujejo to zanimivo področje.

Telovadba za lenuhe - 1
Bo vadbo nadomestila tabletka? (Foto: iStockphoto)

Kaj se med vadbo dogaja z našim metabolizmom

Skrivnost se skriva prav v odgovoru na vprašanje: Kaj se dogaja z našim metabolizmom, ko se ukvarjamo s športom? Strokovnjaki so odgovor poiskali tako, da so pri 302 prostovoljcih v krvi izmerili 200 snovi in jih identificirali kar 21, ki se po aerobni vadbi vidno modificirajo. "Povečajo se substance, povezane z glikolizo, glikogenolizo in lipolizo oziroma s porabo sladkorjev in maščobe, ki dajejo mišicam energijo. Pri ljudeh, ki imajo kondicijo in so v dobri formi, je ta količina večja," je pojasnila ena od avtoric raziskave Megan Burke. Nikotinamid je povezan z najbolj 'intimnim' metabolizmom celice in je vključen v mehanizme dihanja, oksidacije in proizvodnje energije. Po teku se raven te snovi močno zviša, še posebej pri višji hitrosti in pri tistih ljudeh, ki so vitki in imajo dobro kondicijo. Strokovnjaki so dokazali, da vnašanje nikotinamida in drugih metabolitov v organizmu sproži enako reakcijo, kot da bi mišice 'trenirale'.

Do mišic s pestjo tablet

Na vprašanje, ali bomo v prihodnosti oblikovali naše telo kar sede pred televizorjem, strokovnjaki, ki vodijo raziskavo, odgovarjajo previdno: "Najverjetneje bodo 'metaboliti za šport' uspešna preventiva proti boleznim, ljudje pa bodo z njihovo pomočjo ostajali v dobri telesni formi. Seveda pa bo potrebnih še več let raziskav, da ugotovimo dejanski učinek." Za zdaj torej bližnjic ne bo: za lepo postavo in dobro počutje se bo treba še naprej potiti v telovadnici.

moški telovadi
(Foto: iStockphoto)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glas 1
Komentarjev: 0
Več komentarjev