Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

maček - 3

Tega o alkoholu (verjetno) niste vedeli

STA/N.J.
18. april 2018, 08:10
3
Velikost pisave:

Ena alkoholna pijača na dan – nič kaj takega, kajne? Če ste takšnega mnenja, vas bodo rezultati nove raziskave zagotovo presenetili.

Nova študija je pokazala, da vam lahko že ena pijača na dan skrajša življenje. Raziskava, v kateri je sodelovalo 600.000 pivcev, je ugotovila, da lahko od pet do deset pijač skrajša življenje posameznika za do pol leta.

Z večjim uživanjem alkohola se skrajšuje tudi življenje, tako da tisti, ki spijejo 18 ali več pijač na teden, izgubijo do pet let življenja, ugotovitve raziskave povzema BBC.

Strokovnjaki pravijo, da njihove ugotovitve postavljajo pod vprašaj tezo, da je zmerno pitje alkohola dobro za zdravje.

maček - 4
(Foto: iStockphoto)

Znanstveniki, ki so primerjali zdravje in pivske navade pivcev alkohola iz 19 držav, so izračunali, koliko življenja bi lahko izgubil posameznik, če bi od 40 leta starosti do konca življenja užival alkohol tako kot ga zdaj.

Ugotovili so, da je zgornja varna meja, preden se poveča tveganje za smrt, okoli 12,5 enote alkohola na teden, kar je približno pet velikih piv ali pet krat po 1,75 decilitra nadpovprečno močnega vina.

Srčni infarkt
(Foto: iStock)

Ob tem opozarjajo, da se tveganje za srčno-žilne bolezni poveča z vsako popito pijačo. Za vsakih 12,5 enote alkohola na teden se za 14 odstotkov poveča tveganje za možgansko kap, za 24 odstotkov smrtna hipertenzivna bolezen, za devet odstotkov odpoved srca in za 15 odstotkov smrtna aortna anevriza.

Pitje alkohola je bilo povezano z manjšim tveganjem za bolezni srca, ki niso smrtne, vendar znanstveniki pravijo, da koristi izniči povečano tveganje za druge oblike bolezni srca.

Pretekle študije so nakazovale, da lahko uživanje rdečega vina koristi srcu. Danska študija je ugotovila, da imajo tisti, ki spijejo tri do štiri pijače na teden, manjšo možnost, da zbolijo za diabetesom tipa 2.

"Ta študija jasno kaže, da pod črto pitje alkohola nima nobenih koristi za zdravje, kar je običajno pri stvareh, ki so videti prelepo, da bi bile resnične," je dejal profesor medicine na univerzi v Sheffieldu Tim Chico, ki ni sodeloval v raziskavi.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,5
glasova 2
Komentarjev: 3
Kress 20.04.2018 05:51:15
Še danes se alkohol obravnava kot neko 'ah pa saj ni nič' zadevo. Še vedno je v Sloveniji heroj tisti, ki se ga napije oz. ga več nese. Alkohol je pa kljub temu živčni strup, ki deluje na vse celice telesa in ena najškodljivejših drog (predvsem za družbo). Seveda pa to ljudje nočejo slišat...
 
muci007 19.04.2018 10:16:23
Nikjer ne piše, koliko dni ali let življenja človek izgubi, če nič ne pije.
kurcvasgleda01 18.04.2018 21:07:52
bla bla
Več komentarjev