Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Pošiljanja SMS-sporočil

Takšna je povezava med mobilnimi telefoni in rakom

N.J.
30. junij 2016, 15:43
1
Velikost pisave:

Strah pred tem, da mobilni aparati povzročajo raka ali vsaj povečujejo tveganje za razvoj različnih oblik raka, obstaja že od tedaj, ko se je na trgu pojavil prvi prenosni telefon. Nova študija razkriva kakšna je povezava med rakom in pametnimi napravami.

Telefoniranje na dopustu
(Foto: Thinkstock)

Izpostavljenost radiološkemu sevanju, kakršnemu smo izpostavljeni ob uporabi mobilnih telefonov, povečuje tveganje za razvoj raka na možganih in srcu, je pokazala nova raziskava (povezavo do predhodnih rezultatov najdete TUKAJ), ki so jo izvedli v sklopu ameriškega Nacionalnega toksikološkega programa (U.S. National Toxicology Program). V raziskavi, ki so jo opravljali kar dve leti, so ugotovili, da se ob pogosti uporabi mobilnih telefonov poveča tveganje za razvoj gliomov, možganskih tumorjev. Povečanje je sicer, kot pišejo, majhno, a statistično gledano zelo pomembno.

Študijo, za katero so odšteli kar 25 milijonov dolarjev, so izvedli na več kot 2.500 podganah in miših, ki so jih v tem času izpostavljali različnim stopnjam radioaktivnega sevanja v posebej za ta preizkus narejenih prostorih.

S telefonom na počitnice
(Foto: Thinkstock)

Odločitev, da objavijo preliminarne rezultate te študije, je padla, potem ko so na spletni strani microwave.com objavili, kakšne rezultate pričakujejo. Študijo so pregledali tudi strokovnjaki iz ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje (National Institutes of Health). Dokončni rezultati bodo po napovedih objavljeni prihodnje leto – prej jih morajo oceniti in potrditi še drugi neodvisni organi.

»Študija je pokazala povezavo med malignimi gliomi in švanomi na srcu predvsem pri samcih, ki so bili izpostavljeni sevanju,« pišejo. »Glede na razširjenost uporabe tehnologij mobilne komunikacije v vseh starostnih skupinah , bi lahko že majhno povečanje tveganja imelo močan vpliv na javno zdravje,« še pojasnjujejo. Svetovna zdravstvena organizacija je radio frekvence leta 2011 opredelila kot 'verjetno rakotvorne', vendar pa je več raziskav povezave izključilo.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 0,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0,0
glasov 0
Komentarjev: 1
kajenje je zdravo 15.07.2016 22:06:09
Ni štos v "pametnih napravah", ampak v sevanju- tud butaste naprave sevajo.
Več komentarjev