Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Penis

Ste vedeli? Tudi vaš 'prijateljček' se stara!

Moškisvet.com
17. maj 2017, 14:51
12
Velikost pisave:

Tako kot se z leti spreminjajo človekov obraz, oblika postave in telesna višina, se spreminja tudi moški penis. Preverite, zakaj in kako se spremenijo velikost penisa, oblika in njegovo delovanje.

Penis
Tudi penis se stara - krči, tanjša, zgublja funkcionalnost ... (Foto: iStockphoto)

Da se dejavnost moškega penisa z leti manjša, ni nobena skrivnost, saj je to posledica upada testosterona v organizmu. Ko je starejši moški vzburjen prav zaradi tega običajno potrebuje dlje časa, da doseže erekcijo in orgazem, po orgazmu pa potrebuje dlje časa za ponovno vzburjenje. Staranje vpliva tudi na količino sperme in njeno kvaliteto, s starostjo pa je pogosto povezana tudi impotenca oziroma erektilna disfunkcija, ki najpogosteje prizadene moške med 40. in 70. letom starosti. Moškim pa starost prinaša tudi urinarne težave, saj so študije pokazale, da moški sečni trakt sčasoma oslabi, posledice slabenja mišic mehurja in povečanja prostate pa je običajno inkontinenca. To pa še ni vse, saj leta pri moških prizadenejo tudi njihov penis. Kako se kažejo te spremembe, ki so posledica staranja?

velik penis
V starejših letih morda ne bo več enako velik kot je danes, to pa še ne pomeni, da boste v seksu kaj manj uživali!

Kakšen je oziroma kakšen bo na pogled?

Pri starejših moških sta na penisu vidni dve večji spremembi. Glavica penisa z leti začne izgubljati vijolično barvo, kar je posledica zmanjšanja pretoka krvi. Zmanjša pa se tudi poraščenost s sramnimi dlakami. Z upadanjem testosterona se tako penis povrne v svojo 'predpubertetno', skoraj neporaščeno fazo.

Se spreminja tudi velikost?

Moški začnejo skupaj z leti običajno pridno nabirati tudi odvečne kilograme. S tem, ko se maščoba nabira v spodnjem delu trebuha, se velikost penisa lahko navidezno zmanjša. A ne pozabite – le navidezno!

Poleg navideznega skrčenja penisa, pa se penis z leti tudi dejansko nekoliko skrči, česar pa se ne da popraviti. Zmanjšanje penisa po dolžini in obsegu običajno ni drastično, vendar pa ga je mogoče opaziti. Če je običajna dolžina moškega penisa v 30. letih okoli 15 centimetrov, znaša njegova dolžina v 60. letih približno 12,5 do 13 centimetrov. In zakaj pride do skrčenja? Strokovnjaki pravijo, da bi to lahko bila posledica tega, da se z leti začnejo v majhnih arterijah v penisu nalagati maščobne substance, ki slabijo pretok krvi v organu, poleg tega pa naj bi se v penisu, okoli celic, ki so zadolžene za erekcijo, z leti začel kopičiti tudi neelastični kolagen. Te celice se med erekcijo napolnijo s krvjo, če se okoli njih nabira neelastični kolagen, pa postane erekcija slabša, penis med erekcijo pa manjši.

Spremeni pa se ne le velikost penisa, temveč tudi testisov, še posebej po 40. letu. Strokovnjaki pravijo, da se pri moškem, katerega testisi so v 30. letih v premeru merili okoli 3 centimetre, v 60. letu skrčijo na približno 2 centimetra.

Ljubezen
Dokler uživate v spolnosti in dokler v njej uživa tudi vaša boljša polovica, vas nima kaj skrbeti.

Tudi upognjen je drugače!

Če se začne brazdasto tkivo v penisu akumulirati neenakomerno, lahko to povzroči neobičajno ukrivljenost penisa. Stanje, ki ga poznamo pod imenom Peyroniejeva bolezen se pojavlja večinoma pri moških v srednjih letih, povzroči pa lahko bolečo erekcijo in težave v spolnosti, saj spolni odnosi postanejo boleči. Včasih je potrebno kirurško zdravljenje.

Pa še občutljiv ni enako …

Številne študije so pokazale, da imajo starejši moški manj občutljiv penis kot mlajši. Zaradi tega se s staranjem začnejo pojavljati težave z doživljanjem erekcije in orgazma, ki ga je težje doseči. Ni pa to zadosten razlog, ki bi pri starejših moških narekoval konec erotičnega življenja. Ena od študij, ki je vključevala 2213 moških in so jo opravili v Minnesoti je namreč pokazala, da pri starejših moških sicer upade libido, da se zmanjšata erekcija in sposobnost ejakulacije, vendar pa zaradi tega ne upade potešenost. To naj bi bila posledica tega, da se starejši moški običajno ne ozirajo na te težave in veliko bolj uživajo v spolnosti ter so zaradi tega tudi bolj potešeni. Najpomembnejši del zadovoljujočega življenja je namreč sposobnost, da oseba lahko poteši partnerja, to pa ne zahteva popolne forme in velikega penisa. Dokler partnerica moškega uživa v spolnosti, se bo ta počutil kakor, da drži v svojih rokah cel svet, še zaključujejo strokovnjaki.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,4
glasov 7
Komentarjev: 12
 
Iniesta 27.05.2017 21:15:02
Meni se zdi moj vse vecji ...
 
brezcasni 20.05.2017 23:20:46
a češplje so pa vedno enake? pri 40 letnicah so povečini že take kot bi z dvema palačinkama skup udarjal,tako da so naši prijateljčki proti češpljam videti kot manekeni.....
kajenje je zdravo 20.05.2017 16:14:39
To pa ne bo drzal Jes sm ugotovu, da mi raste dlan.
črnogled 20.05.2017 13:27:35
Če ga redno treniraš se sicer stara s tabo,vendar ni nič slabši kot je bil pred 40 leti.Moja stara pravi,da mi še raste.S tem se sicer ne strinjam,mi pa še stopi kot v mladih letih.Če ga zapustiš,pa verjamem,da je vse zgoraj napisano res.Pri 60-tih še najmanj 2 x tedensko udarim,vmes pa ga še včasih kar na roke porihtam.Trening je važen.
waco 20.05.2017 20:25:08
e,evo!
 
Vig1 20.05.2017 09:29:17
Penis se stara skupaj z ženo. Če jo zamenjaš za mlajšo se tudi penis praktično takoj pomladi.
Vostro 20.05.2017 09:45:50
haha ampak to je pa čisto resnično!!! Če je mlada ženska je tudi noč kratka, če je pa stara je pa dolga :D:D
biggbrader 21.05.2017 09:51:13
Tošel pa je hitro tanek,...
medvedJEkriv 20.05.2017 09:23:13
In ženske so vsako leto mlajše, bolj suhe, manj zoprne, gravitacija prsi 5g in vsako leto "lepše". Frustracije novinarske!
MaJya 20.05.2017 10:08:56
ijoooj no...takoj uzaljen..koncno en clank tud za moske...zenske..nase prsi in mucke so dnevno na tapeti!!
brezcasni 20.05.2017 23:23:56
MaJya-mucke si rekla...ja do 25 leta mogoče potem mačke po 40 letu pa kot pohojen burek.....sory sam tako je da o prsih sploh ne bi-brez nedrčkov so večinoma čebulne-ko jih vidiš se zjokaš
 
XenoSlo 20.05.2017 09:12:43
Ne. Moj je vsak dan mlajši.
Več komentarjev