Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Športna poškodba

Se ji tudi vi zato izogibate?

S.C.
02. september 2016, 10:18
7
Velikost pisave:

Kot vemo, redna telesna aktivnost ohranja zdravje, izboljšuje počutje in splošno telesno pripravljenost, nam daje energijo ter je ključnega pomena pri vzdrževanju zdrave telesne teže. Sliši se skoraj prelepo, da bi bilo resnično. A žal pod redno rekreacijo ne sodi hoja od kavča do hladilnika in nazaj, tek trikrat tedensko in izvajanje vaj za moč pa veliko ljudem predstavljata muke in trpljenje, zato najdejo tisoč in en izgovor, da se izognejo kakršni koli obliki telesne aktivnosti.

Ste tudi vi eden tistih, ki se še kako dobro zavedajo, da bi čim prej morali dvigniti rit s kavča in se začeti gibati, a vam vsakič znova zmanjka volje? Veste, da vam zaradi pomanjkanja rekreacije grozi dolg seznam raznih bolezni, zamaščenost, utrujenost in še bi lahko naštevali v nedogled, a je preprosto lepše vzeti v roke ’pirček’ in šport spremljati na TV-ju? A čeprav je v današnjem norem tempu življenja na videz nemogoče najti čas še za redno rekreacijo, je v večini primerov razlog, da se ljudje ne gibajo, milo rečeno lenoba. Ker pa seveda nihče ne bo glasno priznal, da je len, je veliko bolj preprosto najti izgovor, ki je sicer iz trte izvit, a tisti, ki si ga izmisli, vanj neomajno verjame. Da pa naredite že enkrat konec dolgoletnemu lenarjenju in končno naredite nekaj dobrega zase, preverite, ali se tudi vi telovadbi izmikate z enim od teh izgovorov in si preberite, kako ...

Par telovadi
(Foto: Thinkstock)

Ne počutim se dobro, imam vnetje mišic

Ste končno zbrali dovolj volje in našli nekaj minut dnevno za rekreacijo, a vas že po dveh dneh teka na dva kilometra in desetih počepih vse tako boli, da nikakor ne morete nadaljevati? Tipično! Ne morete pričakovati, da boste po 25 letih lenarjenja že prvi dan pretekli maraton ali naredili sto sklec. In ja, ’muskelfiber’ je sestavni del prvih športnih korakov (pa tudi kasnejših), zato ne delajte iz muhe slona. Pomembno je, da najdete obliko rekreacije, v kateri boste uživali, čas in intenzivnost pa prilagodite lastnim zmožnostim ter ju stopnjujte postopoma. Zavedajte se, da rezultati nikoli ne pridejo čez noč, a ko jih boste prvič zaznali, vas bo to zagotovo motiviralo, da nadaljujete. Če pa vas pestijo druge zdravstvene težave, bodisi viroze ali kronični glavoboli, poiščite pomoč pri zdravniku, ki vam bo znal tudi ustrezno svetovati glede športnega udejstvovanja. Sicer pa, kot smo že omenili, redna telesna aktivnost izboljšuje tako zdravje kot počutje, tako da nimate več izgovorov.

Sovražim telovadbo

Vam niti najnovejši športni copati, mične gospodične na fitnesu ali na tekaških poteh in celo seksi osebna trenerka ne morejo ublažiti sovražnosti, ki jo čutite ob omembi kakršne koli oblike gibanja? Najprej skušajte ugotoviti, kdaj in kako se vam je telovadba tako zamerila. Ste v veliko slabši kondiciji od prijateljev in jim zato pri skupinskih športih ne morete slediti? Ste bili v osnovni šoli med najslabšimi pri telovadbi, pa so vas zato sošolci zbadali? Razlog zagotovo nekje tiči, le najti ga je treba, seveda pa kakršen koli že je, ni upravičen. Najdite obliko aktivnosti, ki vam najbolj ustreza, pa naj bo to kolesarjenje, hoja na bližnji hrib, fitnes ali tenis, nato pa najdite nekoga, ki vam bo delal družbo in vas hkrati motiviral. Ko boste ugotovili, da je gibanje pravzaprav čisto luštna stvar, boste veliko lažje nadaljevali in dosegli želene rezultate.

Služba mi vzame preveč časa in energije

Ne glede na to, kako naporna in stresna je vaša služba in ne glede na to, koliko časa vam vzame, za rekreacijo se vedno najde čas. Strokovnjaki poudarjajo, da je telesna aktivnost odličen odganjalec stresa, tudi službenega, hkrati pa vas bo napolnila z energijo in vam dala novih moči za premagovanje službenih obveznosti. Če ne drugega, vstanite pol ure prej in odtecite nekaj kilometrov, ali pa se po opravkih namesto z avtom odpravite s kolesom ali peš, za vikend, ko boste morda le imeli malce več časa, pa se odpravite na bližnji hrib ali izlet s kolesom.

Moja draga me sabotira

Ko ste se končno lotili ’športanja’ in v njem začeli uživati, vaša boljša polovica najde malo morje razlogov, da ’prešpricate’ dogovorjeno nogometno tekmo s prijatelji, trening boksa ali sicer vsakodnevni večerni tek? Vam očita, da jo zaradi ’švicanja’ zanemarjate? Jah, ženske pač! Morda mislijo, da boste med nogometno tekmo spoznali napol golo manekenko in z njo oddrveli med rjuhe, kdo ve. Skratka, najprej morate ugotoviti, zakaj tako nasprotuje vaši rekreaciji, nato pa ji dokažite, da zaradi tiste urice, ki jo dnevno preživite na igrišču, ne boste zanemarili vajine zveze, še bolje pa je, da jo kdaj povabite na kakšen kolesarski izlet ali igro tenisa. Tako bosta skupaj preživljala kakovosten čas in še nekaj dobrega naredila zase. Konec koncev pa je tudi seks odlična oblika rekreacije.

Živim ’tisoč’ kilometrov stran od fitnesa

Fitnes še zdaleč ni edini kraj, kjer lahko oblikujete svoje telo. Tudi če živite v kakšni vasi, daleč stran od telovadnic, vodenih oblik vadbe ali hribov, ki bi jih lahko osvajali, imate malo morje možnosti za vsakodnevno gibanje. Niso kar tako zadnja leta najbolj popularne funkcionalne vaje, ki jih lahko izvajate z lastno težo in celo kjerkoli. Če jih ne poznate, si poglejte nekaj videov na spletu s prikazom pravilne izvedbe, izkoristite pa tudi okolico za tek in kolesarjenje ter stopnice, klopce ...

Telovadba, maščobe in ogljikovi hidrati
(Foto: iStockphoto)

V fitnesu mi je neprijetno med vsemi tistimi ’Špartanci’

Vsak, ki je prvič prišel v fitnes, po domače povedano ’ni imel pojma’, torej ni poznal pravilne izvedbe vaj in še zdaleč ni imel tako izklesanega telesa kot sedaj. Torej se nikar ne ozirajte na takšne junak oziroma naj vas ne odvrnejo od vadbe, temveč naj vam bodo za zgled. Do takega telesa so namreč prišli ravno tako kot nameravate vi. Konec koncev pa, kot rečeno, obstaja še tisoč drugih oblik rekreacije izven zatohle telovadnice.

Rezultatov ni od nikoder

Seveda ne morete pričakovati, da bodo rezultati prišli čez noč. V dveh tednih pač ne morete shujšati za 20 kilogramov ali postati bodybuilder, niti iz nič pridobiti tekaške kondicije za maraton. Kako že pravijo – počasi se daleč pride. Postavite si razumne cilje in ne razmišljajte nenehno o kilogramih in centimetrih (mislimo na obseg mišic in ne na dolžino premoženja v spodnjicah). Z vztrajnostjo bodo prej ali slej prišli tudi rezultati, ne pozabite pa, da je pomemben faktor pri doseganju zastavljenih ciljev zdrava in uravnotežena prehrana. Izgovorov torej preprosto nimate več.

 

 

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,4
glasov 5
Komentarjev: 7
 
dirtmcgirt 07.09.2016 14:23:58
so izgovori, in ta je denar, če hočeš zdravo živet in telovadit gre za to veliko denarja. čist ovsak mesec pride isti članek po medijih, a noben članek ne omenja denarja oz stroškov. če bi res bilo zastonj ali pa poceni, potem ne bi nihče bil debel ali pa imel probleme z zdravjem. in še en dejavnik je, službe katere te popolnoma izčrpajo.
 
BŠK 06.09.2016 12:25:00
Google translater čudeže dela! Omenjeno je že vključeno v sklop zaposlitve če jo imaš
 
hhmmm 03.09.2016 07:30:34
Da mi je videt te strokovnjake, ki bi vsak dan delali po 13 ur, parkrat na teden tudi 15, pol bi se mogli še doma z vsem ukvarjat in bi pol še šli v fitness... Pa ne mislim biti v pisarni 12 ur, fizično delo 12 ur!
 
Emperor Ming 02.09.2016 18:01:04
Sem prelen, da bi prebral članek :D
SAF1 03.09.2016 00:02:33
Sva že 2. :'D
TurbinaOdStargaGolfa 03.09.2016 01:36:09
to ni lenoba....to je zgolj zavedanje, da po branju ne boš bogatejši za nobeno koristno informacijo. Smo že trije.
sherlock2 05.09.2016 11:17:40
4-JE
Več komentarjev