Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Mobitel

Razlogi, zakaj se zvečer uprite uporabi telefona

N.J.
17. julij 2017, 08:13
0
Velikost pisave:

Ste se kdaj vprašali, kako uporaba mobilnih telefonov in njihovo svetenje vplivajo na naše zdravje? Kot kažejo rezultati raziskav, vpliv svetlobe, ki jo oddaja mobilni telefon ponoči na naše telo in možgane, niti ni tako zanemarljiv.

Vse večja težava za zdravje naj bi bilo surfanje v nočnih urah. S tem, ko zremo v osvetljen ekranček, prihaja do motenj pri tvorjenju hormona melatonina v našem telesu, kar vpliva na našo sposobnost pomnjenja, učenja in na koncentracijo. 

Namesto da bi počivali in zaspali in bi telo prešlo v prvo fazo spanja, ko se upočasni proizvodnja melatonina, hormona, ki možganom sporoča, kdaj je čas za počitek, ostajamo mi budni in se pri tem sploh ne zavedamo, koliko časa preteče. Svetloba, ki jo telefon proizvaja, popolnoma zmede možgane in prihaja do stanja, podobnega kot pri t. i. jet lagu. To je tudi razlog, da težje zaspimo, ko nam uspe, je spanec bolj rahel, mi pa smo že zjutraj utrujeni namesto spočiti in polni energije.

Svetloba, ki jo oddaja ekran mobilnega telefona, vpliva tudi na naš vid, saj se oči utrudijo: posledica so pekoč občutek v očeh, suhe oči in slabšanje vida.

Motnje spanja imajo za posledico slabšanje možnosti pomnjenja, zmedenost tekom dneva, vpliva pa vse skupaj tudi na delovanje hormonov za občutek lakote oziroma sitosti, kar poveča tveganje za debelost.

Pomanjkanje spanca na dolgi rok lahko privede do kopičenje nevrotoksinov v telesu, zaradi česar boste vse težje zaspali, posledica pa je tudi večje tveganje za razvoj nekaterih bolezni. Kot navajajo pri Business Insider, pomanjkanje spanca povečuje tveganje za razvoj raka dojke in prostate, poveča se še možnost depresije.

Poskusite torej vsaj zvečer telefon pustiti v drugem prostoru in ga ne nosite v spalnico, če je mogoče. Vzemite si večer zase, raje preberite nekaj strani knjige in v miru zaspite. Telo in možgani vam bodo hvaležni.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasovi 3
Komentarjev: 0
Več komentarjev