Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

bolečina pri športu - 2

Preverite, ali tudi vi pretiravate!

S.C.
14. september 2016, 14:55
0
Velikost pisave:

Mnogi v želji, da bi v kar najkrajšem možnem času dosegli zastavljene cilje, ki se nanašajo na hujšanje, pridobivanje mišične mase ali oblikovanja telesa, milo rečeno, pretiravajo. Seveda je gibanje poleg uravnotežene prehrane ključnega pomena, a vsakodnevni naporni treningi, po možnosti celo zjutraj in zvečer, lahko telo popolnoma izčrpajo in tako pride do stanja pretreniranosti, kar ima številne negativne učinke na splošno zdravje in počutje.

V želji, da bi bili rezultati čim prej vidni, mnogi povečujejo intenzivnost in pogostost svojih treningov, povrh vsega pa še bolj omejijo energijski vnos hrane ter zanemarjajo počitek, tako da se mišično tkivo niti nima časa obnoviti, niti za optimalno regeneracijo ne prejme zadostno količino nujno potrebnih hranil. Če ste tudi vi eden takih ’obsedencev’, boste prej ali slej, če že niste, dosegli stanje pretreniranosti, ki pa ni tako nedolžno, kot se morda sliši. Mnogo športnikov rekreativcev, predvsem tistih, ki trenirajo z utežmi v kombinaciji z aerobnimi aktivnostmi, temu ne posveča nobene pozornosti oziroma problem zanika, saj se osredotočajo zgolj na rezultate in preprosto ne zaznajo ali pa zgolj ignorirajo signale telesa, ki opozarjajo na nevarnost. In kateri so najpogostejši znaki pretreniranosti?

dvigovanje uteži
(Foto: iStockphoto)

Povečan apetit ali pomanjkanje tega

Eden najpogostejših simptomov pretreniranosti je zagotovo povečanje ali pomanjkanje apetita. Telo namreč zaradi povečanega fizičnega napora krvavo potrebuje ustrezne hranilne snovi in seveda tudi zadostno količino teh, da bi nadoknadilo glikogen in bi se mišice lahko popolnoma obnovile, tudi če lakote zaradi preutrujenosti ne občutite. Poleg tega telo potrebuje tudi energijo, saj bodo le tako treningi v prihodnje lahko kakovostni in boste brez težav kos tudi ostalim vsakodnevnim obveznostim. Jesti je zelo pomembno, zato se hrani nikar ne odrekajte oziroma ne ignorirajte kruljenja želodčka, pazite le, da bodo obroki uravnoteženi, sestavljeni torej iz beljakovin, ogljikovih hidratov in zdravih maščob.

Pomanjkanje motivacije in koncentracije

Predvsem zaradi pomanjkanja energije oziroma utrujenosti zelo pogosto na stanje pretreniranosti opozarja tudi pomanjkanje motivacije. Če vso pozornost usmerjate v eno točko, v tem primeru je to oblikovanje telesa, zanemarjate ostale pomembne stvari v življenju, preprosto zato, ker zanje nimate časa in seveda tudi ne energije oziroma jih postavljate na stranski tir. Tudi v službi in družbi vas pogosto obdajajo ’zle’ slutnje, češ da morda premalo naredite, da bi dosegli svoj cilj in razmišljate, kje bi še našli tistih nekaj minut za še dodatnih sto sklec ali počepov, zato pa se ne morete zbrati in trpi tako delo kot zasebno življenje. Vsega pač ne zmorete.

Bolečine v križu, sklepih, mišicah ...

Eden najpogostejših simptomov so tudi bolečine, saj je telo preprosto preobremenjeno. Če ne boste nemudoma omejili količine ali intenzivnosti treningov ter telesu privoščili počitek, ki ga krvavo potrebuje, da se regenerira in da bo spet pripravljeno na nove napore, bolečine ne bodo prenehale, temveč bodo postale kronične in se po možnosti še stopnjevale. Poleg tega zaradi bolečin ne boste zmožni izvajati kakovostnih treningov ter boste veliko bolj dovzetni za razne poškodbe ter infekcije in obolenja, ker se vam bo porušil imunski sistem.

Mišični krči

Z mišičnimi krči se je vsaj enkrat v življenju srečalo 95 odstotkov ljudi. Največkrat se pojavijo v nogah, z njimi pa se večinoma spopadajo tisti, ki se ukvarjajo s športom, saj so največkrat posledica utrujenosti mišic ter preobremenjenega živčnega sistema. Če pogosto mučijo tudi vas, si vzemite kakšen dan odmora med treningi, zmanjšajte intenzivnost teh, prej pa se dobro ogrejte in po treningu tudi raztegnite.

Športna poškodba
(Foto: iStockphoto)

Motnje spanja

Kar naprej poudarjamo, kako zelo pomemben je počitek, h kateremu seveda sodi tudi kakovosten spanec. A kaj ko velika večina tistih, ki se spopadajo s pretreniranostjo, toži zaradi pogostih motenj spanja, bodisi so zaradi napornih treningov tako zelo utrujeni, da se nikakor ne morejo naspati, bodisi sploh ne morejo spati in se vso noč premetavajo (tudi za to je lahko kriva preutrujenost). Nič od tega ni v redu, predvsem pomanjkanje spanja, a tudi če spite 12 ur dnevno, še ne pomeni, da je bil spanec kakovosten. Zaradi vsega stresa, pod katerim ste v tem obdobju, je to skoraj nemogoče.

Ukrepajte!

Ker pretreniranost vodi tudi do nazadovanja pri doseganju optimalnih rezultatov, poslabšanja splošnega zdravja in počutja ter celo depresije, je potrebno čim prej ukrepati in se zopet vrniti na pravo pot. Oblikovati telo čez noč je kljub številnim nasvetom, tretmajem in pripomočkom pač nemogoče, to je namreč projekt, ki zahteva močno voljo, čas, veliko odrekanja ter seveda pravilen pristop. Nikar torej ne rinite z glavo skozi zid, pač pa se poskušajte izviti iz začaranega kroga napornih treningov ter preutrujenosti. Za začetek zmanjšajte pogostost treningov, predvsem če zdaj trenirate večkrat dnevno. En dan posvetite vaje eni mišični skupini, naslednji dan naj ta malce počiva in se posvetite drugi. Telesu morate zagotoviti počitek, da si opomore, ter tudi vsa hranila, ki jih potrebuje, in zadostno količino teh, da se bo ustrezno regeneriralo in bo pripravljeno na nove izzive, ki ste mu jih pripravili. Ne pozabite niti na vitamine in minerale. Priporočljivo si je vsake toliko privoščiti tudi športno masažo, ki bo blagodejno vplivala na vaše mišice, ali terapijo s knajpanjem, torej s temperaturnimi razlikami, ki bo izboljšala prekrvavitev ter okrepila imunski sistem. Poslušajte torej svoje telo, sčasoma vam bo še kako hvaležno!

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,7
glasovi 3
Komentarjev: 0
Več komentarjev